Москва анексира Абхазия

Грузия ще се жалва в Страсбург
11 мар 2008 12:15,
Москва анексира Абхазия
Гербът на Абхазия. Снимка: wikimedia.org

Отношенията между Москва и Тбилиси от години не са особено добри и решението на Русия да отмени едностранно забраната за търговско-икономически, финансови, транспортни и други връзки със сепаратистката област Абхазия едва ли ще спомогне за тяхното нормализиране.

Забраната беше официално наложена от Общността на независимите държави (ОНД) през 1996 г., но след едностранното обявяване на независимостта на Косово през февруари т.г., Русия явно реши, че няма нужда да се допитва до който и да било, когато иска да защити своите интереси.

Грузия вече заплаши, че през лятото смята да внесе иск срещу Русия в съда по човешките права в Страсбург, за да бъдат компенсирани нейните загуби в Абхазия.

“Става дума за около 20 милиарда долара. От тях 5 милиарда са компенсация за загубите на бежанците от тяхната частна собственост, а останалата сума е за загубите на държавата”, заяви председателят на парламентарната комисия за възстановяване на териториалната цялост на Грузия Шота Малашхия, цитиран от руския вестник „ Время новостей“.

В Тбилиси смятат, че Кремъл носи основната отговорност за провокирането и поддържането на грузинско-абхазкия конфликт. Освен това, Грузия обвини Русия в незаконна дейност в непризнатата република от страна на руски банки, както и на компании за мобилна телефония.

Грузинският министър за реинтеграцията Темури Якобашвили вече нарече отмяната на санкциите срещу Абхазия “икономическа анексия”, а местният парламент ще приеме най-вероятно декларация, осъждаща “пълзящото заграбване” на грузински територии от Русия.

Според грузинските депутати, Русия, която е подразнена от позицията на западните страни за Косово, ще направи всичко възможно, за да получи компенсации за сметка на тяхната страна.

Засега Русия нямало да признава Абхазия и Южна Осетия, но икономически ще ги обвърже още повече към себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание