Протести срещу китайската окупация на Тибет

Китайската полиция арестува десетки тибетски монаси
9
Протести срещу китайската окупация на Тибет
Полицаи арестуват тибетски монах. Снимка: DPA

Китайската полиция арестува няколко десетки тибетски монаси след протестен марш в тибетската столица Лхаса. Духовниците се опитали да протестират срещу китайската окупация на тяхната страна, съобщава радио „Свободна Азия“.

Позовавайки се на правителствени източници, американското радио твърди, че около 300 будистки монаха от манастира „Депрунг“ са се опитали в понеделник да достигнат до отдалечения на 10 км. център на Лхаса, но са били спрени на контролен пункт на китайската армия.

Монасите са настоявали за освобождаването на техни събратя, които са били арестувани от китайските власти още през октомври 2007 г. На контролния пункт те са били посрещнати от десет военни и десет полицейски автомобила, както и от линейки, след което били натоварени по колите и откарани в неизвестна посока, съобщават очевидци.

Всички пътища към манастира „Депрунг“ са блокирани от китайските сили за сигурност. Следят се и други будистки манастири в Лхаса.

Запитани за обстоятелствата по случая, местните власти и ръководството на манастира са заявили, че не знаят нищо за протестен марш, но говорителят на китайското външно министерство е потвърдил в Пекин, че някои монаси са били замесени в „нелегални действия“ и по този начин са застрашили „обществената стабилност“.

„Те ще бъдат подведени под отговорност съгласно законите на страната“, е казал още говорителят, без обаче да уточни точния брой на арестуваните монаси.

След победата на комунистите през 1949 г. , войниците на Мао нахлуха в Тибет през 1950 г., като по този начин присъединиха към територията на Китай над 2 милиона квадратни километра.

По време на китайската окупация, от 1950 г. насам, са убити над 1 милион тибетци и са разрушени около 6000 манастира. Държавният глава Далай Лама е принуден да напусне Тибет и живее в изгнание в Индия.


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Владо Руменов преди 12 години
Ние от "тибетска страна" също имаме разрешение от общината за протест на същото място и по същото време.
7
0
 
0
 
! Отговори
Kremi преди 12 години
здравейте! да, за този ден и час има позволен протест, но не за Тибет, а за Фалун Гонг - китайска практикиа за усъвършенстване, която е преследвана в Китай заради огромната си популярност (ввв.бг.цлеархармонъ.нет). мисля, че за да се спазят законите на България, е добре от "тибетска" страна също да се уведоми Общината. в противен случай не е законно, и полицията ще разпореди хората, подкрепящи Тибет, да си тръгнат.
6
0
 
0
 
! Отговори
Владо Руменов преди 12 години
На 22.ІІІ.08, събота от 11.30ч. има разрешен от общината митинг протест пред китайското посолство.
Каня всички, които подкрепят Свободата и тибетската кауза.
5
0
 
0
 
! Отговори
gabriela petrova преди 12 години
Споделям мнението ти, Владо. Кажи кога и идваме.
4
0
 
0
 
! Отговори
Владимир Руменов преди 12 години
Мисля, че е редно тези, които симпатизираме на тибетската кауза да протестираме пред китайското посолство. В момента разговарям с Българския хелзинкски комитет за съдействие при организирането му.тел. ми 0887061079
3
0
 
0
 
! Отговори
ннм от странноприемн преди 12 години
свобода или смърт
2
0
 
0
 
! Отговори
koki преди 12 години
Крайно време е да се подпомогне извоюването на автономия за Тибет.Ако там имаше петрол, досега въпросът щеше да бъде решен.А че има горди хора и вековна култура,на кого му пука!?
1
0
 
0
 
! Отговори
Ганди преди 12 години
И аз съм за свободен Тибет.Не може Косово да е независимо, а Тибет, хилядолетна държава, да я владее Кйтай!!!Но Буда си знае работата.Само търпение.