Б 92: Три съседни страни признават Косово

Загреб, Будапеща и София скоро ще признаят Косово, твърди сръбското радио
19 мар 2008 10:35,
28
Б 92: Три съседни страни признават Косово
И България ще признае скоро Косово. Снимка: БГНЕС

„Хърватия много скоро ще признае Косово, като по такъв начин Загреб ще признае реалността“, заяви вчера хърватският президент Стипе Месич, цитиран от сръбската агенция Б 92. Според него Косово е било “конститутивен елемент на югославската федерация”, която вече не съществува, а Сърбия “няма капацитет нито да установи власт в Косово, нито да продължи преговорите”.

“Както поискахме светът да признае реалността, когато ние провъзгласихме нашата независимост, е логично и от нас да се иска ние да признаем независимостта на Косово”, допълни Месич.

В хърватските медии се появиха вече информации, които посочват, че на днешното си заседание кабинетът ще признае Косово. Независимата демократична сръбска партия, която участва в хърватската правителствена коалиция логично се обяви против подобно решение.

На днешното заседание на правителството на Унгария също може да бъде взето решение за признаване на Косово за независима държава, съобщи вчера агенция МТИ.

Говорителят на правителството Бернадет Будай каза, че Будапеща е изчакала с обявяването на решението си за признаване на Косово до след 15 март и унгарския национален празник, за да предотврати нападения срещу унгарците, които живеят в Сърбия.

„Може да се очаква унгарската общност във Войводина, която наброява 300 000 души, да стане мишена на нападения, ако Унгария признае независимостта на Косово днес“, заяви в Будапеща лидерът на Съюза на унгарците във Войводина Ищван Пастор.

“С признаването на Косово Унгария като член на НАТО и ЕС ще поеме отговорността да посрещне негативните последици от това решение. Действията на Будапеща обаче ще бъдат ограничени очевидно в сферата на дипломацията”, каза още Пастор.

Б 92 посочва, че България също обсъжда въпроса за признаване независимостта на Косово заедно със своите европейски партньори, включително Хърватия и Унгария. Тази информация беше потвърдена от българското външно министерство.

Междувременно Канада също призна независимостта на Косово, която бе обявена миналия месец, заяви външният министър на страната Максим Берние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Да на Косово и република Тетово
6
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 16 години
НЕ на Косово!РЕФЕРЕНДУМ!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Момчил преди 16 години
ще видите как нещата си отиват към световна война заради тези мишки
4
0
 
0
 
! Отговори
Климент Охридски преди 16 години
Съставните републики на бивша Югославия най-добре познават манталитета на сърбите/Яли са им попарата/.Те всички ще признаят Косово,а ние какво се дърпаме още,като магаре на лед.Още ни държи влага опеката на Русия.Трябва ясно и категорично да кажем,че ние не подкрепяме държави като Русия,Китай и Сърбия,защото сме в Европейския Съюз,а те живеят в миналия век. Нико,по-тихо бе човек,проглуши ми ушите.Не мога добре да разбера какво казваш,неееееееееее,или бееееееееее?
3
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 16 години
В коментар 2 бях написала "задните части" в прав текст, но го отрязаха!
2
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 16 години
Отново си дадохме на Американците! Честито!
1
0
 
0
 
! Отговори
Huko преди 16 години
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!