Видяхме гърба на ПРО, никой не ни пази

Румънски министър призна, че недостатък на американската ПРО е, че не покрива България и Румъния
2 апр 2008 08:32,
24
Видяхме гърба на ПРО, никой не ни пази
Ракетите Шахаб-3, с които разполага Иран, изминават над 2000 км. Снимка: AFP

"Американската противоракетна отбрана има един недостатък - тя не покрива в достатъчна степен територията на всички страни-членки на НАТО. Алиансът трябва да вземе мерки, осигурявайки сигурността на България и Румъния", заяви румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану.

Той смята, че НАТО би могъл да приеме декларация относно ПРО, подчертавайки принципа на неделимост на сигурността.

„Това би дало възможност на алианса на ниво експерти да анализира какви възможности съществуват за обединяването на нашите средства и какви възможности произтичат от сътрудничеството на САЩ и Русия по този проблем, за да предотвратим възможно нападение срещу територията на нашите страни“, каза Мелешкану

По думите му САЩ не разполагат военни бази нито в Румъния, нито в България.

"САЩ не разполагат военни бази в Румъния, а използват някои военни обекти и полигони, където съвместно се обучават американски и румънски военни. Сходна е и ситуацията в България", допълни той.

„В никакъв случая не става дума за постоянното присъствие на войски на някакви си бази, готови за използване в случай на необходимост. Това е само съвместна военна подготовка и възможност в случай на криза да си сътрудничим с останалите съюзници, включително САЩ, в акции за осигуряването на безопасността на международно равнище“, категоричен е Мелешкану.

От днес до 4 април правителствените ръководители на 26-те държави-членки на НАТО
се срещат в Букурещ, за да обсъдят разширяването на алианса и операциите му в Афганистан и Косово.

Разширяването на пакта ще е една от водещите теми на срещата в Букурещ.

В момента Албания, Хърватия и Македония са част от Плана за действие/КАРТА/. Освен това, Грузия и Украйна водят засилен диалог с Алианса за получаване на покана за членство в НАТО.

Ракетите Шахаб-3, с които разпоага Иран изминават над 2000 км. Снимка:

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
d256h преди 16 години
Точно тази ракета дето е показана на снимката не може да мине 2000 километра, няма място за достатъчно гориво и окислител! На снимката виждаме 'стандартна' оперативно тактическа ракета, при това в режим на кротко обслужване, няма ги стартовите екипи. В бойно положение ракетата е изправена вертикално...тука иранеца кротко се разхожда... :)
2
0
 
0
 
! Отговори
PRO преди 16 години
Еми това е майка.Видя се че сме си задния двор на Европата,кво и дреме че може да ни бамнат с некоя ракета-принципа е квот имаме с това ще се пазим.Нарязахме си нашите ракети-thank you mr.Свинаров,щот САЩ ни наредиха.Ама кво сега сме с едно голо дупе и с него ще се пазим,със системата ГДО(голодупа отбрана) ще улавяме ракети и всички по твърди носители,както сме го правили и преди.Аплодисменти за САЩ и за Ванката-двамата най големи
1
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
И от какво да ни пазят, от кои ракети, на Ал Кайда ли, баси смешниците. Тази ПРО го правят само заради руснаците, ама и те ще им отвърнат достойно!