Украйна и Грузия в НАТО - да, ама не...

Германия и Франция налагат вето на интеграцията на Украйна и Грузия в НАТО
3 апр 2008 10:39,
7
Украйна и Грузия в НАТО - да, ама не...
Грузинският президент Саакашвили е недоволен. Снимка: gmfus.org

На ежегодната среща на НАТО, която се откри вчера в Букурещ, пристигнаха вече около 60 държавни глави и правителствени ръководители на страните-членки и партньори на алианса. Българската делегация се оглавява от премиера Сергей Станишев.

Една от главните точки в дневния ред – перспективите за интеграция на Украйна и Грузия в НАТО. Този проблем наред с останалите бе обсъден вчера вечерта на работната вечеря на ръководителите на страните-членки на алианса, окончателното комюнике ще бъде прието днес.

По данни на „Файненшъл Таймс“, въпреки подкрепата на Белия дом, не всички членове на НАТО са готови да разширят Плана за членство в НАТО върху тези бивши съветски републики, но в комюникето ще бъде изразена подкрепа за евроатлантическия стремеж на Киев и Тбилиси.

Вчера генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви в Букурещ на конференция, организирана от Фондация „Маршал“, че независимо от това какво ще бъде решението на форума, алиансът ще потвърди правото на Украйна и Грузия за членство в тази организация.

„Нашите врати са отворени и тези страни ще могат да влязат през тези врати, когато отговорят на нашите стандарти и ако имат желание“.

Източник, близък до секретариата на украинския президент, разкри, че по информация на украинската страна, в заключителната резолюция ще бъде включено пожеланието в бъдеще страната да бъде приета в алианса, но точната дата за присъединяване няма да бъде посочена.

Въпреки това Киев разчита да види Украйна в НАТО още през 2010 г. Преди заминаването си за Букурещ Михаил Саакашвили изрази недоволството си в интервю пред „Франкфуртер Алгемайне“:

„Ако Украйна и Грузия получат в Букурещ само уверения, че те са неразделна част от евроатлантическото семейство, тези изявления ще бъдат оценени от привържениците на агресивната политика сред властимащите в Кремъл като несъмнена победа“.

„Германия наложи вето на интеграцията на Украйна и Грузия в НАТО в краткосрочна перспектива“, констатира експертът на Германския съвет по външна политика Александър Рар.

"През следващите 5-6 години тези страни ще станат членове на алианса. Грузия и Украйна имат суверенното право да помолят да бъдат приети в този клуб, но държавите, които в случай на конфликт ще трябва да ги защитават, също имат суверенното право да помислят, дали това ще укрепи тяхната сигурност“, обяснява Рар.

Подобно е и мнението на френския премиер Франсоа Филон, който също се изказа против членството на двете бивши републики на СССР в Алианса.

„Не става дума затова, че на Украйна и Грузия окончателно се затваря пътя в НАТО. Европейците не желаят да влошават отношенията си с Москва в навечерието на смяната на властта в Кремъл“, смята главният редактор на списанието „Россия в глобальной политике“ Фьодор Лукянов.

Освен това, Европейският съюз се готви да започне преговори с Русия за подписването на ново стратегическо споразумение за сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
хахаха 5 земи се скрий някъде, и Полша и USA са умрели от глад,само лаят
5
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Германия и Русия се опитват да си поделят Източна Европа на сфери на влияние, но си правят сметките без Кръчмаря другаря БУШ ще им го начука и на Меркел и на ***.
4
1
 
2
 
! Отговори
ben chur преди 16 години
kakav udar sre6tu russia?6to ne se pregledate za paranoia.vsi4ko e samo bal s maski.celta e savsem druga.ama sega e rano da se govori.sled 5 godini 6te vi svetne.koi kakav e i kakva rolia igrae.
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
USA nikoga nqma da napadnat Rusiqvsi4ko e edin golqm cirk.Qdrenite raketi i na dvete dyrjavi sa naso4eni kym bunkerite na drugite civilizacii na planetata.O6te 60 te e imalo konferencii Amerikano-Ruski otnosno izmynzemnite i tova go ima po knigite! Li4no az ima takava kniga v ky6ti izdadena 80-te i to v BG! Posle Tusiq nqma kka da e zaplaha za USA10 pyti da se uveli4i neinoto naselenie pak mogat da jiveqt bogato i prebogato o6te pove4e pokrai globalnoto zatoplqne i zemqta 6te rajda pove4e!Kitai oba4e e drugo ne6to! Skoro 6te mine USA po o6te pokazateli, a i naselenieto mu narastva i resursite ne mu stigat. USA biha napadnali po skoro tam hem ima za kako da se hvanat - 4ove6ki prava i t.n.No kato cqlo tezi ne6ta zavisqt do golqma stepen ot mejduplanetnite otno6eniq i sa dosta slojni
2
2
 
2
 
! Отговори
Петьо Димитров преди 16 години
САЩ готвят удар срещу РусияНачалото на кризата ще е предварително планирано и ще бъде около една година преди удара. Какво е нужно на Русия? Преди всичко нападението няма да стане, ако руснаците оставят на бойно дежурство поне 30 ракети РС-18, РС-20 и РС-22. Русия е тръгнала към нова военна доктрина, която трябва да стигне до американците. Всички решения трябва да бъдат отработени предварително в система, решаваща нещата за секунди, оповестяваща удар по шахтите или командването. Ударът по първите шахти ще доведе до автоматичен масиран ответен ядрен удар срещу САЩ с всички ядрени сили на Русия. Има и десетина други възможности. Сред тях на челно място е обединяването в геополитически блок на всички, които се боят от САЩ - Китай, Пакистан, Иран, Сърбия, Северна Корея, Украйна. Новата студена война е неизбежна, но изборът не е голям. А парите откъде? От коалицията с Китай и Индия чрез подхода една ракета за теб, две - за мен. Само за 20 години този мощен геополитически триумвират ще извади от гроба руския военно-промишлен комплекс и към 2030-2050 г. в условията на най-острия в историята на човечеството дефицит от ресурси и тяхната огромна цена, Русия може да се къпе в злато като притежателка на най-голямото природно богатство. Може да стане и най-силната държава. Това е напълно реален шанс и дълг към православието и славянщината, към Европа и Евразия. Концепцията за новия световен ред и златния милиард не е измислица. Военните корпорации на САЩ получиха поръчки за следващите 5-7 години и вече работят с пълна пара. След това идва 2010 г., а заедно с нея и Единната стратегия 2010 г. Това не са фантазии. Това са факти. край
1
1
 
2
 
! Отговори
chiva преди 16 години
Изглеждаше смешен с сервилното си поведение снощи по новините. То беше клякане, то беше чудо. При посещението на Буш нашите се държаха по-достойно!!