Украйна и Грузия в НАТО - да, ама не...

Германия и Франция налагат вето на интеграцията на Украйна и Грузия в НАТО
3 апр 2008 10:39,
7
Украйна и Грузия в НАТО - да, ама не...
Грузинският президент Саакашвили е недоволен. Снимка: gmfus.org

На ежегодната среща на НАТО, която се откри вчера в Букурещ, пристигнаха вече около 60 държавни глави и правителствени ръководители на страните-членки и партньори на алианса. Българската делегация се оглавява от премиера Сергей Станишев.

Една от главните точки в дневния ред – перспективите за интеграция на Украйна и Грузия в НАТО. Този проблем наред с останалите бе обсъден вчера вечерта на работната вечеря на ръководителите на страните-членки на алианса, окончателното комюнике ще бъде прието днес.

По данни на „Файненшъл Таймс“, въпреки подкрепата на Белия дом, не всички членове на НАТО са готови да разширят Плана за членство в НАТО върху тези бивши съветски републики, но в комюникето ще бъде изразена подкрепа за евроатлантическия стремеж на Киев и Тбилиси.

Вчера генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви в Букурещ на конференция, организирана от Фондация „Маршал“, че независимо от това какво ще бъде решението на форума, алиансът ще потвърди правото на Украйна и Грузия за членство в тази организация.

„Нашите врати са отворени и тези страни ще могат да влязат през тези врати, когато отговорят на нашите стандарти и ако имат желание“.

Източник, близък до секретариата на украинския президент, разкри, че по информация на украинската страна, в заключителната резолюция ще бъде включено пожеланието в бъдеще страната да бъде приета в алианса, но точната дата за присъединяване няма да бъде посочена.

Въпреки това Киев разчита да види Украйна в НАТО още през 2010 г. Преди заминаването си за Букурещ Михаил Саакашвили изрази недоволството си в интервю пред „Франкфуртер Алгемайне“:

„Ако Украйна и Грузия получат в Букурещ само уверения, че те са неразделна част от евроатлантическото семейство, тези изявления ще бъдат оценени от привържениците на агресивната политика сред властимащите в Кремъл като несъмнена победа“.

„Германия наложи вето на интеграцията на Украйна и Грузия в НАТО в краткосрочна перспектива“, констатира експертът на Германския съвет по външна политика Александър Рар.

"През следващите 5-6 години тези страни ще станат членове на алианса. Грузия и Украйна имат суверенното право да помолят да бъдат приети в този клуб, но държавите, които в случай на конфликт ще трябва да ги защитават, също имат суверенното право да помислят, дали това ще укрепи тяхната сигурност“, обяснява Рар.

Подобно е и мнението на френския премиер Франсоа Филон, който също се изказа против членството на двете бивши републики на СССР в Алианса.

„Не става дума затова, че на Украйна и Грузия окончателно се затваря пътя в НАТО. Европейците не желаят да влошават отношенията си с Москва в навечерието на смяната на властта в Кремъл“, смята главният редактор на списанието „Россия в глобальной политике“ Фьодор Лукянов.

Освен това, Европейският съюз се готви да започне преговори с Русия за подписването на ново стратегическо споразумение за сътрудничество.


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.