Войни за храна

Рязкото покачване на цените и недостигът на хранителни продукти ще доведат до военни конфликти, смята експерт от ООН
14 апр 2008 14:09,
5
Войни за храна
Гладните се увеличават. Снимка: countdown.org

Специалният докладчик на ООН Жан Зиглер заяви, че светът върви към дълъг период на конфликти, свързани с повишаването на цените и острия недостиг на хранителни стоки.

В интервю за френския вестник “Либерасион” международният служител посочи влошаващите се условия за живот на хората в най-бедните страни като причина за наближаващите войни.

Само за два месеца цените в света на ориза са се повишили с 52 %, а зърното за последните четири месеца е поскъпнало с 84 %.

Междувременно още преди скока на цените в света на всеки пет секунди умираше дете, ненавършило 10 години, а от недохранване страдат 854 милиона души.

Зиглер посочи, че на Запад семействата харчат за храна 10-20 % от бюджета си, докато в най-бедните райони по света харчат по 60-90 %.

В същото време, въпреки опрощаването на част от дълговете, общият дълг на 122 страни през миналата година възлиза на 2100 милиарда долара. Зиглер определя тази ситуацията като "взривоопасна".


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Критика преди 14 години
Защо все си мисля, че 2/3 от домакинствата в България харчат над 60 % от доходите си за храна? Добре че е родното село, да ни поддържа, иначе няма да сме далече от Африканската картинка!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
една преди 14 години
Кой каквото дроби ще сърба, дебелите американци сега да пращат по някоя и друга пратка храна на изгладнелите африканци, защото иначе ще подгонят тях да изядат!
2
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
АМИ ПОНЕ ПАСТИТЕ СА ПОЕВТИНЕЛИ..В АФРИКА ЩЕ СЕ ПРЕХРАНВАТ С ТЯХ..НИКОЙ НЕ ГИ Е КАРАЛ ДА СЕ МНОЖАТ КАТО МИШКИ
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
daaa, idvat vremena na "tvurdata ruka" mai..