Африкански пирати

В териториалните води на Нигерия действат множество пиратски групировки
16 апр 2008 12:26,
2
Африкански пирати
Африканските пирати използват сателитни телефони и GPS. Снимка: wordpress.com

Пиратските нападения през първото тримесечие на годината зачестиха, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на анализ на Международното бюро за наблюдение на морските пътища, чийто главен офис е в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

През първите три месеца на годината в света са извършени 49 пиратски нападения, което е с 20 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, се казва в анализа на Бюрото.

"Използването на насилие и заплахата с насилие срещу екипажите на корабите продължава да бъде недопустимо високо", посочват авторите на анализа.

Нигерия е на първо място по брой на пиратските нападения - 10 за първите три месеца на годината. Действията на множеството въоръжени групировки в делтата на река Нигер вече доведоха до рязко намаляване на добива на петрол в тази страна и се превърнаха в една от причините за бързото увеличение на цените на международните пазари.

"Насилието в териториалните води на Нигерия се разраства и излиза извън контрол", се казва в анализа. Авторите му не изключват вероятността действителният брой на пиратските нападения в нигерийски води да е по-висок от официално регистрирания.

"Не е необходимо да се чака кризата да доведе до смърт, бомби и прекратяване на дейността на корабните компании, за да бъде принудено правителството на Нигерия да започне да действа", критикуват правителството в Абуджа от Международното бюро за наблюдение на морските пътища.

Морските пътища около Индия и в Аденския залив (в Индийския океан, между Йемен и Сомалия - бел.ред.) са на второ място по активност на морки пирати, посочва анализът. Но докато край Индия пиратите просто крадат, в Аденския залив са зачестили случаите на отвличане на кораби.

Регистрирано е силно намаляване на брой на пиратските нападения и край Индонезия. "За пръв път от години Индонезия не се нарежда на първите места с най-голям брой инциденти", се изтъква в доклада.

Подобрено е състоянието на сигурността в Малакския пролив,който е основен морски път в района на Индонезия, Малайзия и Сингапур. Тази година там не са били регистрирани инциденти.

"Малакският пролив си беше спечелил славата на пиратско царство, но трите държави значително разшириха патрулната дейност в териториални и международни води, вследствие на което пиратските нападения бяха намалени до минимум", пише още в студията Международното бюро.

И в други части на света са отчетени пиратски нападения. Край бреговете на Танзания (Източна Африка) през тази година са били организирани  четири пиратски акции.

По два инцидента са били регистрирани и по морските пътища край Филипините, Бангладеш, Перу, Ангола, Гана и Мозамбик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ami tuka vav bulgaria si deistvat spokoino navsiakade vav parlamenta nai mnogo