Франция в шок, участникът им в Евровизия пее на английски

Защитниците на френския език са бесни на певеца Себастиен Телие
17 апр 2008 09:15,
20
Франция в шок, участникът им в Евровизия пее на английски
Себастиен Телие. Снимка: over-blog

Франция е в шок, а защитниците на френския език направо побесняха, след като беше съобщено, че техният представител на тазгодишната Евровизия в Белград ще пее на английски език, пише британският “Дейли телеграф”.

Песента "Divine"/Божествен(а)/ на дългокосия певец Себастиен Телие беше избрана на конкурса, организиран от националната телевизия France 3.

Тъй като обаче стиховете на певеца са почти изцяло на английски език, песента "Divine" предизвика истинска буря в страната, която е много чувствителна на много силното влияние на англоамериканската култура върху нейния език и култура.

Франсоа-Мишел Гоно, депутат от управляващия Съюз за народно движение на президента Никола Саркози, заяви, че е шокиран от избора.

“Нашите граждани не разбират защо Франция се отказва от защитата на своя език пред стотици милиони зрители по цял свят”, каза Гоно и допълни, че  това е “много лошо послание към цялата франкофонска общност”.

Депутатът поиска дори да се намеси френският министър на културата.

“Себастиен Телие пее на английски, на френски, а дори и на италиански език в зависимост от вдъхновението си”, отговори продуцентът на Телие, Марк Тесие дю Кро.

“Тази година половината от изпълнителите на Евровизия ще пеят на английски и не мисля, че изпълнение на френски ще е най-добрият начин да ни разбере цял свят”, каза още той.

Иначе прогнозите за "Divine" са за много по-добри резултати в сравнение с последните години. През 1998 г. Франция остана на последно място, а последната й победа е била в далечната 1977 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
doktora преди 15 години
tova 4e sa zagubili v po4ti vsi4ki istori4eski bitki sre6tu velikobritania za dominaciya na stariya kontinent pravi tapite francuzi 4uvstvitelni po temata.ve4ni gubitnici,ako ne byaha angli4anite i amerikancite v vtorata svetovna,dnes 6te6e da govorite nemski.
18
1
 
3
 
! Отговори
Еки преди 15 години
Скъпа, не е нужно да се заяждаме. Нито да питаме всеки срещнат за когото и да било. Само не ми е приятно да викаш, че Далида не била известна! Моля ти се! :-)Иначе аз говоря и френски и английски. Налага ми се... Обаче предпочитам да слушам испански - гали ми ухото някак си... Ама предпочитам да говоря на френски...(когато не е на български, де)А да не говорим, че предпчитам да пея на български...В общи линии - важното е на човек да му е гот на душата!А французите очевидно си нямат друга работа...
17
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 15 години
Ние не се караме, а само си коментираме! Иначе историята не ни интересува особено, ама нали за това има възможност за мнения след информацията!
16
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Вие пък за какво се карате? Какво ви бърка цялата тази история?
15
1
 
3
 
! Отговори
Gretel преди 15 години
Моят коментар се отнасяше до номер 2,3 и 4. Лично за мен няма значение на какъв език е една песен, важното е да ми харесва. Дори ми е интересно да слушам песни на малко популярни езици, защото мозъкът ми не е полиран от MTV и други подобни бози.
14
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 15 години
Ставаше въпрос за това, че като пееш на английски, по света те разбират по - лесно, а не на какъв език говориш в родината си и ама изобщо няма връзка с коментара, до колко ние, коментиращите знаем английски език! Ама все някой като тебе ще се намери, разбрал - недоразбрал, накрая да сложи капак на всичко!
13
1
 
3
 
! Отговори
Gretel преди 15 години
Тази реакция е наистина доста истерична, но и аз не виждам нищо лошо в това да защитаваш собствения си език. Относно коментарите на всички отворковци дето плюят по Франция - мога да си представя какъв ви е английският, като ви гледам българския. И откога английският стана задължителен? Никой не е длъжен да го говори в собствената си страна.
12
1
 
3
 
! Отговори
българка преди 15 години
Добре де, за меломаните е отделен въпрос, но тръгни и питай всеки срещнат кой е Жо Дасен и коя е Тина Търнър и си отговори на въпроса кой е по - известен? А относно Кайли, да австралийка е, ама "АВВА" като са шведи на какъв език пеят а, драга / ги?
11
1
 
3
 
! Отговори
Еки преди 15 години
Да бе! Тамън Далида хич не е известна! Добре че пее с този готин акцент на френски, иначе кой ли щеше да я забележи!Що не споменаваш Джо Дасен, а? Пее на френски човека, нищо че и той с акцент! *** на английски хич не ми звучи, сори...От друга страна - езикът в музиката е въпрос на мода... 90% от оперите са на италиански! Това е положението. Е, има и на немски, ама не звучи добре :-)А че французите прекаляват в случая си е лично техен проблем. *** евала, че реагират...Ние тук некви петиции подписваме за български език през това време и кво от това!Между другото - Кайли Миноуг е австралийка. Кой и е родният език, да ме осветлите, щото аз си мислех че е английски...
10
1
 
3
 
! Отговори
българка преди 15 години
Нищо лошо няма да защитаваш националната си идентичност, но да правиш "трагедия" от това, че някой певец не пее на родния език ми се струва прекалено. За това и в световен мащаб най - големите звезди / Мадона, Тина Търнър, М. Джексън, Кайли М., Род Стюарт и т. н. / пеят на английски език, независимо от произхода им. А колко по - неизвестни са пелите на френски Серж Генсбур и Далида например!
9
1
 
3
 
! Отговори
Gigi преди 15 години
golqma rabota ...nie peem na arabski...*** ..turski.....gracki.....angliiski .....no NE i na bulgarski....svikvaite
8
1
 
3
 
! Отговори
Revelator преди 15 години
Какво лошо има в това да защищаваш националната си идентичност? Ние понеже сме много отворени, затова куцо и сакато пише на български с латински букви, а сигурно *** ще стане официален език след 10-на години, ако изобщо странате си остане България...
7
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
osven edno drugite 4eteri komentara sa oligofrenski
6
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
te frantisite sa tolkowa franzuji ,kolkoto i nazionalnia im otbor po futboll
5
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
tia franzisite , sa takiwi nazisti , germanzite paasti da iydat pred tiax, koitoe bil w franzia snae sa kakwo stawa wapros
4
1
 
3
 
! Отговори
Тонита преди 15 години
Французите наистина са ужасни - ти ги питаш на английски нещо да ти помогтат, понеже не знаеш им френски и те се правят на луди. От 10 човека 1 ще ти влезе в положение...пълни ***! Англичаните са много по отворени
3
1
 
3
 
! Отговори
Blade преди 15 години
Да го дъвчат гадните франсета с мизерния им език. Само *** по далечните им колонии да говорят френски дано... :)
2
1
 
3
 
! Отговори
българка преди 15 години
10 години съм учила френски език и за Франция, и те като сърбите са големи шовинисти, то бива бива, ама прекаляват.
1
1
 
3
 
! Отговори
SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS преди 15 години
mnogo vajno!gluposti!