Сръбските избори трябва да се проведат в Косово

Отлагането или непровеждането на изборите в областта може да доведе до сериозни негативни последици, предупреждава сръбски министър
17 апр 2008 11:17,
Сръбските избори трябва да се проведат в Косово
Слободан Самарджич. Снимка: Мakfax

Сръбският министър за Косово Слободан Самарджич предупреди ръководителя на ЮНМИК Йоаким Рюкер, че отлагането или непровеждането на изборите в Косово може да доведе до сериозни негативни последици, защото този въпрос е от изключително голямо значение за косовските сърби.

“Вашето писмо до мен от 10 април не допринесе за разрешаването на нашия общ въпрос – организирането и провеждането на местните избори в Косово".

"Надявам се обаче, че все още има надежда да свършим тази работа в сътрудничество и взаимно разбирателство, за доброто на косовските сърби и всички останали общности, които не признават незаконното и едностранно провъзгласяване на независимост на Косово”, посочва Самарджич в писмо до Рюкер от 14 април, цитирано от агенция "ТАНЮГ".

Той припомня, че косовските сърби почти на 100% бойкотираха и парламентарните, и местните избори в Косово от 11 ноември 2007 г.

Освен това, след незаконния акт на провъзгласяване на независимостта от 17 февруари, е трудно да си представим, че сърбите в Косово биха приели да участват в избори, които се организират и провеждат от тези същите албански институции, подчертава Самарджич.

“В условията, когато политическото ръководство на албанците от Косово напълно нарушава задължителния документ на ООН и вие не намирате нито сили, нито средства да попречите на това, вие единствено в сътрудничество със Сърбия можете да съхраните авторитета на мисията на ООН в Косово, а по този начин и мира и надеждата за бъдещето на сръбския народ в Косово".

"По повод противоправното провъзгласяване на независимост и последвалите събития вие заехте, както сам многократно казахте, неутрална политическа позиция. Би било много полезно да заемете такава позиция на политическа неутралност и по повод местните избори за сръбски органи на местна власт в Косово.

Още повече, че имате почти непреодолими и правни, и политически затруднения сами да организирате такива избори”, завършва писмото си Самарджич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание