Безвизов режим за България – сигурно само при победа на Маккейн

Изходът на преговорите със САЩ за отпадане на визите зависи от това кой ще е следващият им президент
20 апр 2008 13:50,
24
Безвизов режим за България – сигурно само при победа на Маккейн
Снимка: Булфото

Изходът на преговорите между източноевропейските страни и САЩ за отпадане на визите зависи от това кой ще е следващият американски президент.

Как обаче се отнасят президентските кандидати към този проблем? И тримата президентски кандидати подкрепят общата програма за отпадане на визите за САЩ за държавите от Източна Европа, но ако говорим за България, шансовете й сякаш са най-големи с републиканеца Джон Маккейн.

Отпадането на визи за българи и за граждани на други нови членки на ЕС - е проект на сегашната американска администрация. Тя направи всичко възможно, за да придвижи разговорите за визите и да ускори приемането на съответното законодателство в Конгреса.

В този смисъл най-големи са шансовете въпросът за визите да продължи да се придвижва бързо, ако Джон Маккейн, кандидатът на Републиканската партия, спечели изборите през ноември.

Само преди няколко дни на среща с Американо-балтийския комитет във Вашингтон Маккейн заяви, че ако стане президент, ще се занимае много обстойно с решаването на този проблем.

Сенаторът приветства двустранните споразумения на отделните държави със САЩ за преговори за визите.

Знаем, че неговата позиция включва България сред държавите, чиито граждани трябва да бъдат освободени от визови ограниченния, твърди Дойче веле от Вашингтон.

Позициите на двамата демократи също са в полза на това визите да отпаднат. Но в програмата си „Хилари за президент” Хилари Клинтън подкрепя отпадането на визи за източноевропейските съюзници в един по-ограничен вариант, който поне засега споменава само 6 държави – България не е сред тях.

За Полша, Румъния и България тя предвижда втори етап в процеса на отпадане на визите, в по-далечно бъдеще. Ако стане президент, Клинтън обещава да помогне на тези държави да се сдобият със статута на останалите членки на ЕС: „Полски баби, румънски бизнесмени и български студенти” трябва да могат да посещават САЩ също като гражданите на Франция и Германия, и също като гражданите на другите централно и източноевропейски държави, които ще имат тази свобода съвсем скоро.”

Барак Обама също поддръжа проекта за промени във визовия режим, но няма яснота дали това включва и България. Обама е информиран за проблемите на България с организираната престъпност и корупцията, което се смята за пречка за отпадане на визите.

„България продължава да страда от корупция и от влиянието на организираната престъпност”, каза сенаторът при сенатското обсъждане на кандидатурата на Нанси Макелдауни за посланик в България.

Доколко Обама или Клинтън ще са склонни да проментят позициите си ако станат президенти, е неизвестно, но е малко вероятно някой от тях да прояви същата активност в помощта си за източноевропейските съзюнички, на каквато можеше да се разчита от страна на републиканците на президента Буш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма смисъл да коментирате.. Повече от ясно е ,че Маклейн няма да спечели изборите.. Президен ще стане най-вероятно Барак Обама, ако обаче Хилари Клинтън по някаква случайност победи Обама то тя ще е президента.. Така ,че останалото са глупости и фантазии..
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се залъгвайте, който и да стане президент на САЩ със сигурност три четири години няма да видим отпадане на визите.След това може и да загубим интерес към Америка.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"ако говорим за България, шансовете й сякаш са най-големи с републиканеца" ................. сякаш ............... mai ne ste mnogo sigurni a ??DOLU MAKEIN !!!