Бащата на LSD почина на 102 години

Алберт Хофман почина от сърдечен удар в дома си в Базел
30 апр 2008 14:56,
48
Бащата на LSD почина на 102 години
Алберт Хофман. Снимка: БГНЕС

Алберт Хофман – швейцарският химик, открил халюциногенния наркотик LSD /диетиламид на лизергиновата киселина/, почина от сърдечен удар в дома си в Базел на 102 годишна възраст, предаде ВВС.

Хофман произведе първото LSD през 1938 година, докато изследвал лечебните свойства на вид микроскопични гъби, които се появяват като паразити по житните култури. 

Той случайно погълнал част от наркотика и по-късно споделил:

„Видях околния свят абсолютно изкривен“.

Той се надяваше, че LSD може да бъде използвано за лечение на психически заболявания, но вместо това веществото се превърна в най-популярната улична дрога през 60-те години. 
 
Няколко години след откритието си, докато изследвал наркотика, Хофман отново си вкарал малка доза от него.

Изживяното той описва като „фантастични картини и невероятни форми с много наситени цветове“.

Много рок звезди през 60-те години се тъпчеха с LSD почти непрекъснато, но се оказа, че всъщност нанася невъзвратими психологически щети.

Впоследствие веществото бе обявено за незаконно в доста страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Интересното е, че повечето писачи се изживяват и като просветители! Кое е наркотик и кое не, кое е вредно и кое не е. Кое къде било разрешено а пък тъпите изостанали българи видите ли още вярвали на разни закостенели научни изследвания (и на собствените си очи). Драскачи - просветете първо себе си.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само не знам откъде толкова компетентност у пишещите тук? Учен химик - мир на праха му! Едва ли би искал да бъде запомнен точно с това си откритие. Защо някои си мислят (че и вярват) в така шумно рекламирана зависимост между музиката, науката и наркотиците? Едва ли не всичко това се дължало на наркотиците! Ужасна заблуда. Както и многото "просветени" "компетентни" мнения за това какво е наркотик и какво не е. За онези заблудените само ще кажем, че хората направили уудсток първо са станали велики музиканти и чак след каквото и да е друго. Затова и ще бъдат запомнени именно като музиканти не като наркомани. Гения и таланта няма нужда да бъде стимулиран. Затова те са гении а останалите - просто нещастни и заблудени хора. Разликата е както между това да пишеш или да редиш букви. Първото има смисъл, а второто е просто форум. Дрогирайте се - само, че това няма да ви направи нито музиканти, нито каквото и да е.
25
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Дано Ви чуят повечко хора.... И прочетат.
24
0
 
0
 
! Отговори
Exidus преди 15 години
Нека се поклоним пред паметта на един голям учен, без който, независимо от вашето лично мнение по въпроса за използването на LSD, нямаше да има Уудсток, Дорс и може би цялата музикална култура щеше да изглежда доста скучна и плоска. Да почива в мир!
23
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
LSD и другите халюцинодени не наркотици (в смисъла, в които тази дума се разбира в нашето общество). Ролята им е временно да нарушат целостта на бариерата между съзнание и подсъзнание и да допуснат до съзнанието на личността преживявания и възприятия, които съществуват, но поради защитите на личността не достигат до съзнанието на човек.Страхът от психаделичните вещества е малка проекция на един по-обхватен страх - от собствената Сянка. Забраната на психаделиците е закономерна и предвидима реакция на едно общество, което се страхува от сянката си.Което не означава, че психаделиците са "добри", което е опростяване, точно както и етикирането им като "зло". Те са инструмент и както всеки инструмент са индеферентни към целите и резултатите на хората, които ги използват.Съществуват огромен брой методи за постигане на същата цел. Всеки метод си има своите рискове и плюсове. Човек може да полудее или да оздравее и това зависи от личната му зрялост и практчески умения да си служи с различните методи.
22
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 15 години
leka mu pryst na choweka...ewala za otkritieto mu ;]
21
0
 
0
 
! Отговори
ple6kata преди 15 години
tova ne6to ti PROPUKVA 4erupkata i ti otvarq o4ite za miliardi novi vseleni moje6 si farka6 kolkot si izka6, materiqta farkaite be hora polezno e za dushata! :)
20
0
 
0
 
! Отговори
малката друсалка преди 15 години
че те най умните и най надарените най много се омайват, те даже учените задължително трябва да го правят за да може да разберат ефекта напрактика, а пък има един английски писател дето от 25 год. е наркоман, *** му забравих името... пуста мариуана :) а пък съм много съгласен с 15ти...браво! така си е като се замисли човек...изобщо наркотиците отварят доста неща в съзнанието това без да си учен почти всеки може да го потвърди след като е пушил марихуана как ти се зараждат гинеални идеи, обаче ако не ги запишеш след това всичко си изчезва, затова виж боб марли, ходи по цял ден напафкан пее си ..ко да праиш
19
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
da, zalko za uchenia, no tovakoeto mi haresa v glupavata statia e tvurdenieto, che samia Hofmann, se e podrusval!! absoliutno iako, chak mu se radvam!!! zalko za zadrusteniatzite vav foruma, koito go proklinat. ucheniat si e uchen, nezavisimo dali drusa ili ne!
18
0
 
0
 
! Отговори
imeto преди 15 години
okei samo imaite predvid che makar da e naluchkal sintetichnata forma, mescalina, koito LSD imitira po sintetichen put, e napulno estestveno veshtestvo, sudurzhashto se v nyakoi meksikanski kaktusi mai beshe, ili gubi. toi ne e 'otkril' nishto novo ,prosto go e presuzdal po sintetichen put. tui che neka ne izpadame v totalna ovchevudna naivnost vse pak
17
0
 
0
 
! Отговори
Myleena преди 15 години
Мир на лраха му, жалко!Благодаря ти за трипа!
16
0
 
0
 
! Отговори
Хофман преди 15 години
Сутрин си стана, сложа на котлона джезвенцето с ЛСД и после цял ден си ходя усмихнат. Ех..., младини ... Не като сега - след като гледам новините ме е страх да изляза от нас.
15
0
 
0
 
! Отговори
boom преди 15 години
Отражението на ЛСД върху съвременната култура и живота е огромно, Без ЛСД американските писатели през 60-те нямаше да съществуват (Дж.Керуак и Кен Киси напр.), с тях хипитата, психеделичната музика и култура, музиканти и групи, като Бийтълс, Дорс, Дж.Хендрикс, Дж.Джоплин, началото на рока и метъла и т.н. и т.н. до днешната култура, която е едва ли не започнала развититето си през 60-те години. Да споменем и сексуалната революция донесена чрез хипитата и начина им на живот, без нея сега щяхме да сме още в средновековието.И това всичко е само малка част .....
14
0
 
0
 
! Отговори
The Creator преди 15 години
Нека почива в мир човека !Статията е малко клюкарска и изопъчава информацията.ЛСД наистина се употребява като психотерапевтично средтсво, който се интересува знае.Който не знае да чете Уикипедия (дори в българската има много добра статия).
13
0
 
0
 
! Отговори
Daytriper преди 15 години
статията е тотално *** и неточна, благодарение на Хофман и ЛСД психеделичната революция промени света, промени хората - но всяко нещо има и тъмна страна - светът е пълен и с психонавти и с токсикомани12 - ?
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В ада да гори дано!!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
BlahBLah преди 15 години
poznaam 4ovek na 65 godini deto qde ot vsi4ko i kazva 4e LSD e zemal mnoo pyti i edinstveniq problem mu bilo 4e se vyrnalo 1-2 pyti ina4e si e mnogo dobre ...dori izglejda dosta mlad za godinite si :D
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бог да го прости!
9
0
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 15 години
xaxa naistina da mu blagodarim!Pochivai v mir...!
8
0
 
0
 
! Отговори
unknown преди 15 години
Благодарим ти. Почивай в мир!