Да живеят новините за македонския език! Дори и 6 месеца по-късно

"Нова Македония" се сети за новина от български вестник от януари 2008
31 юли 2008 19:20,
48
Да живеят новините за македонския език! Дори и 6 месеца по-късно
Проф. Дина Станишева. Снимка: БГНЕС

„Майката на Станишев била гонена заради македонския език!“, съобщава в гръмко заглавие македонският вестник „Нова Македония“.

От изключителна важност е да отбележим датата, на която излиза материалът за Дина Станишева в най-стария всекидневник в югозападната ни съседка- 31 юли 2008 година, четвъртък.

В материала се цитира интервю с майката на Станишев пред българския всекидневник „Класа“:

Аз пожертвах една част от живота си и е ясно, че тя е унищожена от тази история. Всичко остава по старому...Това е минало през живота на петима души, които са били унищожени чрез тази история, с която се казва, че някой не е патриот, защото признава македонския език. Ето, сега македонският език е признат, казва Дина Станишева.

„Нова Македония“ пише, че тя е професор по славистика, по произход е рускиня, докато бащата на Станишев- Димитър, е роден в Македония.

„Димитър Станишев е роден в село Щука, Струмишко, където семейството му се е преселило от кукушкото село Моравци. По-късно той става висш функционер в Българската комунистическа партия и достига до позицията секретар на Централния комитет. През 1979 година Станишева се оказва в групата от няколко работещи в Българската академия на науките, които били преместени от работните си места от страна на българския диктатор Тодор Живков заради предателство към нацията.“, пише „Нова Македония“.

Дотук добре, но справка в архива ни показа, че цитираното интервю на Станишева (от което е взета и „новината“ на „Нова Македония“) е публикувано във вестник „Класа“ на 17 януари 2008.

Изказването на проф. Станишева е по повод награждаването й с почетен знак от БАН на 16 януари.

Повтаряме, всичко това се е случило и е отразено в българската преса през януари тази година.

Но така цитирано, изказването на проф. Станишева, е непълно. Ето въпросът към нея и отговорът й:

- Но ето сега ви се дава някакво признание...

- Аз пожертвах една част от живота си и е ясно, че тя е унищожена от тази история. Всичко остава по старому...Това е минало през живота на петима души, които са били унищожени чрез тази история, с която се казва, че някой не е патриот, защото признава македонския език. Ето, сега македонският език е признат. А той не го признава – просто проф. Леков, според нашата научна традиция, пише, че има две-три македонски форми в праславянския език. Аз преподавах праславянски език в университета. Той съществуваше. Българският език не е нещо, което е произлязло като цвете. Има форми, които живеят.

Какво е накарало македонските ни колеги половин година по-късно да обявят изказването на майката на Сергей Станишев за новина и чак в жарките летни месеци да си спомнят за него, остава загадка. И отново историята ще замълчи по въпроса?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
иво преди 15 години
Разберете, че ние сме страната на чудесата. Сергейчо Станишев до 96 г. беше руски гражданин, след което се отказа от руското и придоби българско поданство. Баща му е бивш секретар на ЦК на БКП, а уважаемата госпожа Мухина е украинска еврейка от Херсон. А според евреите само този, който се е родил от майка-еврейка се признава за евреин. Айде правете си изводите.
7
0
 
3
 
! Отговори
zamunda преди 15 години
Македонския език е измислица на СССР и Коминтерна. СМЪРТ НА ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ, пък било то и с фамилията Станишев!
6
0
 
2
 
! Отговори
брях преди 15 години
Само не разбрах защо ми изтрихте мнението. Да не би сам премиера да следи развитието на странната ви публикация или по-зле - да са ви хакнали сайта от някой македонски клуб на ДАНС. Все тая. Никой у нас не го е грижа за бившето величие на бившето политбюро, освен 160-те отпускари от парламента.Дерзайте, де, щом за публикуването на никому ненужни лъжи и глупости има будали да ви плащат.
5
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
sramRusnacite tolkova knigi skriha za da promenqt Bylgarskata istoriq
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Нищо не вденах. Станишев бил македонец, пък майка му била рускиня. Защо тогава не го направиха македонски премиер, ами ни го навряха на нас. Странно.
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
tova 80-godishno ku ku izobshto ne pomni za kakvo stava duma! nyama makedonski ezik, ako shte tazi baba da e kazala obratnoto ili tova, koeto navremeto artiyata i tvardeshe. a zashto tochno sega - za da se pokaje, kolko e vyarna na Rusia i ideite ot 70-80 g.
2
0
 
1
 
! Отговори
ala bala преди 15 години
то даже извадено от контекста, освен че е много по-късно. Всъщност жената, която е родила най-смотания син на света, казва, че формално македонския език е признат. Но той всъщност е произлязъл от някъде- от българския.
1
0
 
0
 
! Отговори
bay vi huy преди 15 години
абе що емаке ли все е ***