Обявиха военно положение в част от Абхазия

САЩ предупреждават Русия срещу ескалация на конфликта с Грузия
10 авг 2008 17:23,
172
Обявиха военно положение в част от Абхазия
Снимка: БГНЕС

С указ на президента на сепаратистката грузинска република Абхазия Сергей Багапш на част от територията й се въвежда военно положение, предаде Интерфакс.

Военното положение влиза в сила в пет района от 0 часа на 11 август местно време (23 ч. бълг. време).

Освен това, на територията на Абхазия е обявена частична мобилизация на запасняците.

Абхазките сили продължиха и днес въздушните бомбардировки и артилерийския обстрел в района на Кодорското дефиле, който е под контрола на Грузия.

Абхазките части се разгърнаха до река Ингури, на границата с Грузия, в окръг Гали - абхазки район, населен предимно с грузинци.

Малко по-рано днес Белият дом предупреди Русия за риска от сериозни последици, които би имало за отношенията със САЩ продължаването на "опасната и диспропорционална ескалация" от руска страна в конфликта с Грузия, предаде АФП.

Ясно заявихме на руснаците, че ако диспропорционалната и опасна ескалация продължи от руска страна, това ще има сериозно отражение върху американско-руските отношения в дългосрочен план, заяви заместник-съветникът по националната сигурност Джеймс Джефри.

Това според АФП е най-сериозното предупреждение, адресирано към Русия от високопоставен служител на Белия дом от началото на военните действия в Южна Осетия.

САЩ настояват за спиране на руските нападения, прекратяване на огъня, връщане на положението отпреди началото на боевете и подновяване на диалога, каза Джефри в Пекин, където придружава президента Буш.

Според Белия дом руската реакция на изтеглянето на грузинските сили от сепаратистката република Южна Осетия - ако то се потвърди - ще бъде тест за истинските намерения на Москва.

В същото време Русия иска договор с Грузия за неизползване на сила преди всякакви преговори.

Докато Грузия не подпише договор за неизползване на сила по отношение на Южна Осетия, и дума не може да става за започване на преговори. Това заяви на пресконференция в Москва заместник-министърът на външните работи на РФ Григорий Карасин.

Грузия е длъжна да изтегли армията си на линията от 1992 г., както е предвидено в споразуменията от Дагомис, цитира ИТАР-ТАСС изявлението на дипломата.

Необходимо е да бъде подписан договор за неизползване на сила. Нужни са задължения, положени на хартия. Събитията през август показаха, че на думите на грузинското ръководство не може да се вярва, изтъкна Карасин.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
egati преди 15 години
Чета коментарите и ме кефи, че все пак в БГ има свободни медии. в ДНЕС.бг се слагат мнения и на двете страни в конфликта. И се ПОЗВОЛЯВАТ коментари.Само за сравнение - в NETINFO, новините на което се зареждат в АБВ.БГ , новините НЕ се коментират. И е толкова плоско и прозрачно че са поръчани ... Личи си че американските протежета ги купиха преди няколко месеца.Добре че все още е жив българския дух в някои хора. Че не сме станали всички като онази проста американка, коят пита в интернет - къде са тия руски танкове, че не ги виждала.
10
0
 
0
 
! Отговори
----- преди 15 години
debeli yankee!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Наглите американски разбойници искат от руснаците да се върнело положението от преди началото на боевете....А избитите над 2000 цивилни, тях кой ще ги върне в състоянието преди войната, а?!!?
8
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
А ето и едно германско мнение според руската служба на Дойче Веле:"Как бы долго не длилась эта война, она отравит международную атмосферу. Виноваты в этом все ее участники: Россия, которая уже многие годы использует конфликты в Абхазии и Южной Осетии в своих интересах; и Вашингтон, который превратил Грузию из-за ее значения для транзита нефти и природного газа в плацдарм для возможного военного нападения на Иран. К тому же США в последние годы прикрывали нападки против демократии, которые совершал президент Грузии Саакашвили во внутренней политике, а также его выпады против могущественной Москвы. И, наконец, ответственность лежит на самом Михаиле Саакашвили: он правит, скорее, как азартный игрок, а не как государственный муж, и сейчас вовлекает Грузию в военную авантюру, которая может иметь катастрофические последствия."
7
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Преди няколко години в една голяма варненска зала накарах агента на ДС, а сега върл "демократ" Коритаров да млъкне, като му обясних с няколко изречения, че няма военно решение на проблемите в света. Но на такива като Саакашвили, американската и в крайна сметка юдейско-финансовата върхушка това неможе да бъде обяснено по никакъв начин, защото не става въпрос за решаване на проблеми, а за удължаване агонията на света под юдейско господство преди да се срине и христианството стане доминиращо в пътя, единствентия и незаобиколимия, към Царството Божие за всички, включително юдеите.Осетинците не са грузинци и са местен народ с отнета автономия от Грузия след разпадането на СССР и като реакция обявили независимост. И ако на албанците в Косово може да им се признае някой и друг процент основание за наглите им претенции, защото те все пак са наследници на илирите и са най-старото местно население на Балканите, то как и защо на древния местен арийски народ на Южна Осетия, който си е там от край време, сега от измислената вредна световна общност не му се признават никакви права. На това отгоре те са предимно христиани. Отгоре на това те имат някои смесвания с протобългарите и в някакъв аспект са наши батовчеди, ако не и повече. Да, това е не само достойно за уважение, но и изискващо подкрепа от последната държава, която носи името България. И ние, българите, макар и пасивно, подкрепяме Южна осетия, за разлика от нашата управляваща върхушка. Всъщност последната е наша само по име - в края на краищата според информацията в интернет тя се състои от един евреин /Станишев/, един татароциганин /Доган/ и един европейски *** без капка българска кръв /Сакскубурготски/. Да уточня - Доган е с татарска кръв от кримските татари, проявили се с жестокости спрямо българите по време на турското робство, а не от казанските татари, които в основата на произхода си са българи.Затнова братя и сестри българи, да подкрепим в мислите и молитвите си осетинците. И най-вече да се обявим против войната, която не решава, а създава проблеми.
6
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
*** OFF IMPERIA USA
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе тия *** американци само се месят дето неим е работата.тия се мислят за великите.ами да изпратят и те войници там ,че да убият някой друг руснак като им знае много устата,че да видим тогава какво ще стане.айде като са големи работи да пратят.данеси мислят че путин ще им клекне.еи тогава ще стане една дето нетрябва.:)))мръсни американци.за косово бяха съгласни дасе отцепи от сърбия а на тия хорица недават от грузия.интерстно щемие ако кърдйали или някоя друга част в бг се отделя коя странна ще вземат.гледат си интересите тъпите американци.
4
0
 
0
 
! Отговори
шуб преди 15 години
Американците имат едни основен проблем. Вярват, че всяка тяхна намеса в кой да е проблем ще внесе мир, разбирателство и "демокрация". Истината е че са лаьна и главната сила, която допринася за нестабилността в международните отношение в Европа, както и по света. Американците са просто ***!
3
0
 
0
 
! Отговори
bai преди 15 години
mnogo im znae ystata na teq amerikanci,6to ne si gledat olimpiqdata po dobre!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Prekrasna vazmojnost, amerikansko i izraelsko orajie da se izprobva sreshto pusko, a rusnacite ot svoia strana praviat chistka na svoeto neprodadeno orajie... Jalko, che tova stava na jivo i cenata se plashta ot nevinni.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А щЕ СЕ ИЗТЕГЛЯТ ЛИ ОТ СРЪБСКАТА ПРОВИНЦИЯ КОСОВО АМЕРИКАНЦИТЕ?КОЯТО НЕЗАКОННО ОКУПИРАТ?