Саакашвили: Русия си избра войната, иска колониален контрол

Грузинският президент подписа споразумение за спиране на огъня, Кремъл се изсмя и каза - "Не"
11 авг 2008 13:18,
270
Саакашвили: Русия си избра войната, иска колониален контрол
Михаил Саакашвили /в средата/ сред грузинските войници. Снимка: БГНЕС

Грузинския президент Михаил Саакашвили подписа днес в столицата Тбилиси предложение за спиране на огъня с Русия.

Москва обаче категорично отказа предложението, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Кремъл гласи, че Русия дори няма да обмисли документа в настоящия момент. 

„Според информацията, с която ни снабдяват миротворците ни в Южна Осетия, Грузия продължава да използва военна сила и при това положение ние няма да вземем под внимание документа“, заяви говорител на Кремъл пред журналисти. 

Междувременно войната между Грузия и Русия се пренесе и на вестникарските страници.

В днешния брой на Уолстрийт Джърнъл грузинският президент Михаил Саакашвили открито заявява, че Русия използва конфликта с Грузия, за да провали прозападната й политика, съобщи CNN.
 
По думите на президента, Москва иска да разшири контрола си над бившите съветски републики.

Според Саакашвили, военният конфликт всъщност е „за бъдещата свобода на Европа“.

Ако Русия успее, ще настъпи краят на Западното влияние върху всяка от екс-съветските републики, предупреждава той.

„Ясно е, че настоящото руско управление има за цел възстановяване на нео-колониалната форма на контрол върху цялата територия, някога принадлежала на Москва“, пише във всекидневника Саакашвили.
 
Западните лидери от своя страна отговориха на призивите на грузинския президент, като приложиха дипломатически натиск върху Русия, но засега не успяха да издействат спиране на огъня.

Според руските власти, продължаващите им атаки срещу Грузия целят защита на жителите на Южна Осетия от нападенията на грузинската армия.

Според Саакашвили, войната всъщност е последица от няколкомесечните руски провокации, които са започнали първо в размирната абхазка провинция.
 
„Когато те се провалиха, Кремъл пренасочи вниманието си върху Южна Осетия и поиска от поддръжниците си там да съдействат за ескалация на напрежението“, пише президентът.

„Моето правителство отговори с едностранно споразумение за спиране на огъня. Сепаратистите пък започнаха да атакуват цивилни граждани, а руските танкове навлязоха на грузинска територия. Нямахме друг избор, освен да защитим гражданите си и да възстановим конституционния ред“, обяснява Саакашвили.

Дългогодишните сепаратистски бунтове обаче всъщност са само претекст за руската агресия, продължава той.

„Истината е, че това е война за независимост и за бъдещето на Грузия. И най вече е война за това каква ще е тази Европа, в която ще живеят децата ни. Нека бъдем откровени: този конфликт е за бъдещето на Европа“, пише президентът.

Според Саакашвили, Грузия е станала мишена, защото „нито една държава от бившия съветски блок не е отбелязала по-голям напредък към демокрация, спиране на корупцията и установяване на независими отношения със Западния свят“.

„Русия иска да ликвидира точно това“, пише той.

По думите му, „Грузия е работила здраво, за да върне по мирен начин Абхазия и Южна Осетия в рамките на държавата, при условия на пълна защита на правата и интересите на жителите на тези територии“.

Усилията обаче са били подкопани от анексирането на двата региона от Русия, с което те се считат за руски провинции.

„Ако Грузия се провали, това би означавало и унищожаване на Западното влияние във всички бивши съветски републики, че и не само там“, пише още Саакашвили.  

Междувременно, докато боевете продължават, американският президент Джордж Бущ обвини Русия за начина, по който действа и призова за мир.

Въпреки засилените международни призиви за спиране на огъня, войната тече с пълна сила.  

И Лондон, и Вшингтон застанаха зад гърба на Грузия, която обяви желанието си да стане член на НАТО и ЕС. Британският външен министър Дейвид Милибанд обвини Москва за това, че бомбардира цели далеч отвъд териториите на Южна Осетия и допълни, че притесненията заради ексалиращото насилие нарастват.  
 
Русия обаче изглежда, че не е в настроение за компромиси. 
 
В понеделник тя разположи още войници и оръжие по границата си със Северна Осетия.

Комуникациите между Грузия и Русия вече търпят пълен крах и в техническо отношение.

Паричните преводи и пощенските услуги между д са прекратени поради военните действия в Южна Осетия, съобщи Интерфакс. 

От днес са спрени и морските пътнически превози.

Всичко за войната в Грузия

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДО МАЛОУМНИЯ 215-ХОДИ СИ ЛЕКУВАЙ БОЛНИЯ СИ МОЗЪК ! ТАКИВА МЕРАЦИ, КАТО ТВОИ, СА ИМАЛИ МНОГО ПРЕДИ ТЕБ, НО СА СИ ТРЪГНАЛИ ОСР..НИ ТАМ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ. И МАХНЕТЕ ТАЗИ СНИМКА, ЗАЩОТО САМИТЕ ГРУЗИНЦИ НАРИЧАТ СААКЕ "НЕНОРМАЛЕН. ЗАЩО НЕ НАПИШЕТЕ ,ЧЕ ООН ОФИЦИАЛНО ПОТВЪРДИ ,ЧЕ КЪМ 1000 ДЕЦА В ЮО СА УБИТИ ОТ ГРУЗИН.ВОЙНИЦИ
248
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
време е да се махне тази снимка , самите грузинци го смятат за ненормален, а ние продължаваме да водим дебати...Нали се доказа ,че само убитите деца са към 1000 в ЮО
247
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя още ли е жив,бе!?
246
0
 
0
 
! Отговори
RAJMOND преди 15 години
Obicam da Bulgari i Srbi da se probude i da budu edno,to je edanhora,edna vera,edan krst,Srbi i Bolgari ima samo edno beba,dva maksJa obicam Bulgarski hora i Srpski.BOLGARIJA I sRBIJA EDNO
245
0
 
0
 
! Отговори
prutz преди 15 години
кой в редакцията ви е грузинец та тая измислена статия седи от 2 месеца отдолу на всяка страница? хехехе
244
0
 
0
 
! Отговори
тхъврхрх преди 15 години
некой ги ръчка да се замимават с глупости
243
0
 
0
 
! Отговори
fbdb преди 15 години
Оно ората и да сборуят па и с русите и с грузинците сме се намешали исторически всекак!
242
0
 
0
 
! Отговори
дамата преди 15 години
Абе още ли има като тоя ***!Ами затова хич не се учудвам ,че сме на тоя хал.Малко са трезво мислещите и сериозни млади хора.Не е номерът да се плещят глупости ами и да се МИСЛИ!!!!А това за някои хора май е трудно занимание.
241
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 15 години
веднага да идеш на лекар, моето момче. сигурен съм че навсякъде ще те приемат. незабавно трябва да се лекуваш. а после ако не си ходил на училище ще трябва да го направиш по някакъв начин.ако искаш напиши нещо по темата, щото тя е за Грузия и войната, която предизвикаха самите грузинци. нали помниш, че ошашавиха света като откриха огън в деня, когато се откриваше Олимпиадата в Пекин?
240
0
 
0
 
! Отговори
Наакашвили преди 15 години
Наакашвили, защо се наака така бързо, пуделче на Вашингтон? Къде е сега чичко Буш, за да те спаси?
239
0
 
0
 
! Отговори
сърдит папагал преди 15 години
Държава в която по новините в 16.15ме поздравяват с мараба и ми говорят на турски,не може да дава наклон на на другите държави .Абе дупедайковци ако не беши Русия сега всички щяхме да сне *** какалашки...Сега наистина щяхме да сме ***!!!!!!!!Писна ми да гледам и онзи пингвин в биг брадър4 дето иска да му викат маме, *** да е......
238
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КАТО Е ТОЛКОВА ВЕЛИКА МИЛАТА ВИ РУСИЯ ЗАЩО ПЛАЩА ПО 35 РУБЛИ ЗА ДОЛАР? И ЗАЩО СЕ РАЗПЛАКА КАТО ПАДНА ЦЕНАТА НА НЕФТА?
237
0
 
0
 
! Отговори
Умен преди 15 години
Обширен разказ на риторическите упражнения на Саакашвили плюс пореден опит да опише собственото си нападение като агресия на други, след като дори Западът признава, че почна пръв. За арументите на Москва да откаже примирие - само едно изречение. Не знам на чия похвала се надяват в този сайт.
236
0
 
0
 
! Отговори
ALEKSANDAR преди 15 години
TOYA ,SAKASHLI NE E 4OVESHKO SAZDANIE ,TAKAV KATO NEGO TRYABVA DA GI BIYAT ,STRIJAT , I PO NAI GADEN NA4IN OBIVAT
235
0
 
0
 
! Отговори
ALEKSANDARS преди 15 години
TOYA OT NOMER 215 DA VZEME DA SI GO NA4UKA V GAZA,ZASHTOTO E EDNO MALKO BEZGRABNA4NO MEKOTELO
234
0
 
0
 
! Отговори
BUSH преди 15 години
Д' щибания Грузинец, д' . Нещастници!!!!
233
0
 
0
 
! Отговори
ммх преди 15 години
САЩ изпратиха инструктори, а украйна и израел оръжие!Задачата на грузинците беше ,като започне олимпиадата да завземат двене независими републики!ДА АМА НЕ -грузинците се провалиха и сега ревът, какво стана!???Все едно ние да нападнен МАКЕДОНИЯ!
232
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
За да нападнеш с оръжие, международно признати умиротворители, каквито са руските войници между Глузия и бившата и провинция, трябва да си или луд или жестоко излъган. Понеже Саакашвили изглежда доста интелигентно момче - излиза че Американците го излъгаха много лошо. Да помислим кой печели от грузинската глупост... Европа и Русия си развалиха отношенията и в момента дори без официални санкции и двете страни понасят огромни икономически загуби! От това печелят само Американците. Кога започна грузинската авантюра - точно преди да се разрази Американската финансова криза...Боже колко удобно (за Американците). Косово е горещ картоф в устата на Европейците, а сега Американците ни набутаха в устата и втория си "картоф"... Саакашвили наруши както международната конвенция за водене на война, така и конвенцията за правата на човека - За такъв човек дори съда в Хага е малко...!!!
231
0
 
0
 
! Отговори
sd преди 15 години
Щом го защитатавето този Швили , сложете пушка на рамо и се бийте с Русия. Ако Ви стиска защото се иска и кураш.
230
0
 
0
 
! Отговори
боян преди 15 години
беше ме страх , че никой не разбира какво се случва и стази криза в грузия , помислете само защо буш ни прие в европа. като погледнеме картата на европа и с приемането на грузия на американчето не му остава нищо друго освен да предположи че в русия сигурно ще си имат атомна бомба в най-скоро време и без разрешение на оон ще се опитат да ги "проверят". да не би да ни е лошо с косово, трафика на органи не е най-лошия бизнес май.