Саакашвили: Русия си избра войната, иска колониален контрол

Грузинският президент подписа споразумение за спиране на огъня, Кремъл се изсмя и каза - "Не"
11 авг 2008 13:18,
270
Саакашвили: Русия си избра войната, иска колониален контрол
Михаил Саакашвили /в средата/ сред грузинските войници. Снимка: БГНЕС

Грузинския президент Михаил Саакашвили подписа днес в столицата Тбилиси предложение за спиране на огъня с Русия.

Москва обаче категорично отказа предложението, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Кремъл гласи, че Русия дори няма да обмисли документа в настоящия момент. 

„Според информацията, с която ни снабдяват миротворците ни в Южна Осетия, Грузия продължава да използва военна сила и при това положение ние няма да вземем под внимание документа“, заяви говорител на Кремъл пред журналисти. 

Междувременно войната между Грузия и Русия се пренесе и на вестникарските страници.

В днешния брой на Уолстрийт Джърнъл грузинският президент Михаил Саакашвили открито заявява, че Русия използва конфликта с Грузия, за да провали прозападната й политика, съобщи CNN.
 
По думите на президента, Москва иска да разшири контрола си над бившите съветски републики.

Според Саакашвили, военният конфликт всъщност е „за бъдещата свобода на Европа“.

Ако Русия успее, ще настъпи краят на Западното влияние върху всяка от екс-съветските републики, предупреждава той.

„Ясно е, че настоящото руско управление има за цел възстановяване на нео-колониалната форма на контрол върху цялата територия, някога принадлежала на Москва“, пише във всекидневника Саакашвили.
 
Западните лидери от своя страна отговориха на призивите на грузинския президент, като приложиха дипломатически натиск върху Русия, но засега не успяха да издействат спиране на огъня.

Според руските власти, продължаващите им атаки срещу Грузия целят защита на жителите на Южна Осетия от нападенията на грузинската армия.

Според Саакашвили, войната всъщност е последица от няколкомесечните руски провокации, които са започнали първо в размирната абхазка провинция.
 
„Когато те се провалиха, Кремъл пренасочи вниманието си върху Южна Осетия и поиска от поддръжниците си там да съдействат за ескалация на напрежението“, пише президентът.

„Моето правителство отговори с едностранно споразумение за спиране на огъня. Сепаратистите пък започнаха да атакуват цивилни граждани, а руските танкове навлязоха на грузинска територия. Нямахме друг избор, освен да защитим гражданите си и да възстановим конституционния ред“, обяснява Саакашвили.

Дългогодишните сепаратистски бунтове обаче всъщност са само претекст за руската агресия, продължава той.

„Истината е, че това е война за независимост и за бъдещето на Грузия. И най вече е война за това каква ще е тази Европа, в която ще живеят децата ни. Нека бъдем откровени: този конфликт е за бъдещето на Европа“, пише президентът.

Според Саакашвили, Грузия е станала мишена, защото „нито една държава от бившия съветски блок не е отбелязала по-голям напредък към демокрация, спиране на корупцията и установяване на независими отношения със Западния свят“.

„Русия иска да ликвидира точно това“, пише той.

По думите му, „Грузия е работила здраво, за да върне по мирен начин Абхазия и Южна Осетия в рамките на държавата, при условия на пълна защита на правата и интересите на жителите на тези територии“.

Усилията обаче са били подкопани от анексирането на двата региона от Русия, с което те се считат за руски провинции.

„Ако Грузия се провали, това би означавало и унищожаване на Западното влияние във всички бивши съветски републики, че и не само там“, пише още Саакашвили.  

Междувременно, докато боевете продължават, американският президент Джордж Бущ обвини Русия за начина, по който действа и призова за мир.

Въпреки засилените международни призиви за спиране на огъня, войната тече с пълна сила.  

И Лондон, и Вшингтон застанаха зад гърба на Грузия, която обяви желанието си да стане член на НАТО и ЕС. Британският външен министър Дейвид Милибанд обвини Москва за това, че бомбардира цели далеч отвъд териториите на Южна Осетия и допълни, че притесненията заради ексалиращото насилие нарастват.  
 
Русия обаче изглежда, че не е в настроение за компромиси. 
 
В понеделник тя разположи още войници и оръжие по границата си със Северна Осетия.

Комуникациите между Грузия и Русия вече търпят пълен крах и в техническо отношение.

Паричните преводи и пощенските услуги между д са прекратени поради военните действия в Южна Осетия, съобщи Интерфакс. 

От днес са спрени и морските пътнически превози.

Всичко за войната в Грузия

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
NSDAP преди 15 години
Война за бъдещето на Европа ли? Смях в залата. Аз лично като европеец изобщо не се страхувам от това, че Русия защити Абхазия и даде един доста добър урок по добри обноски към мирно население на Грузия. Предполагам, че и обикновените германци, французи, испанци и италианци мислят като мене. Да не говорим за гърците и турците, които ясно заеха страната та Русия. За англичаните няма да отварям дума, те просто не са европейска нация, а американски лакеи с неизживяна колониална рефлексия.
208
0
 
0
 
! Отговори
Панчо преди 15 години
Пич-ти си направо уникален.Това *** неориентираност ,простотия и неосведоменост на едно место в такава концентрация на едно място.Мислех че си се удавил в собствената си помия.....Американците обесиха задам за 173 човека ,които бе избил и заради това опатка 150 000 цивилни/това е от официалната статистик,на неофициалната са много повече../ ...това какд а го наречем според теб?И за каква защита на собствените си територии говорих,като същия този ,който сега едва ли не се изживява за спасител на европа нападна тези области/м/у другото с преобладаващо руско население и то с около 65-70%/с военна сила и предимно ЦИВИЛНИ обекти?Как да определим действие,при което нападаш миротворци,с мандат на ООН?И какво очакваше да напдне Русия и те да му се израдвад и да го черпят с бонбони ли?Най-вероятно се е взел на сериозно,предоверил се е на своите покровители,че едва ли не ще пратят една армия за да му пазят ***......това е супер глупаво-нали и хитлер си го отнесе за това...Исторически факт е че който се е опитал да се е*ава с Русия винаги се е при*бавал.Съжалявам ,но поне така пише в историята,не е зле да я попрочетеш и ти...а сега ти желая дълго и безметежно плаване в блатото на твоя живот
207
0
 
0
 
! Отговори
al_bundy316 преди 15 години
Toq moje bi se nadqva6e amerikancite da se vturnat sre6tu Russia i da pomognat na Gruziq.. hahahah.. No daje i amerikancite ne sa 4ak tolkova tupi, za da se izpravqt sre6tu Russia pri polojenie, 4e tq moje da gi sma4ka za 3 dena.. Russia e bila, e, i vinagi 6te bude nai-mo6tnata durjava v sveta. I amerikancite go znaqt mnogo dobre, zatova nqma da riskuvat. Ako i nie bqhme na stranata na Russia nikoi nqma6e da moje da ni pipne.. a sega trqbva da raz4itame na "pomo6ta" na Nato i na ES.. Vidq se kakva pomo6t e tova. Ot 4 dena tupite frenski samoleti obikalqt nad pojarite i ne pravqt ni6to. Ako si spomnqte minalata godina ruskiq samolet izgasiha pojarite za 1 den.. A da ne zabravqme i 4e sami predlojiha pomo6t za razlika ot NATO, pred koito se durjim kato sramejlivi gospojici. Tva e Bulgaria - hrani ku4e da te lae...
206
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Сакашвили няма нкакво значение, всеки държавен глава на негово място ви се опитал да спаси страната си. Русия е във възход, но не разбирам, защо се радваш толкова, че една силна държава в момента анексира съседните си държави. Утре може да анексира Украина и Румъния. И нали е във възход, защо пък да не анексира и целият космос направо.
205
0
 
0
 
! Отговори
À guera com преди 15 години
Михаил Саакашвили, ти просто си жалко човече изживяващо се за нещо значително под сянката на един зъл, но умен гений - Сталин. Пич, не биваше да удряш по руснаци живеещи на твоя територия - това и Саркози ти го каза: Русия е в правото си да защити гражданите от руски произход в страната им и извън нея... Е, сега ще си го получиш. При това сам доказваш, че си знаел за руската позиция - необходимост от реванш срещу Западния свят заради руска позиция в Косово. е, пич, ти сам си оголи за руската инвазия, ако очакваше американските танкове да се юрнат към Сибир и да потретят грешката на наполеон и Фюрера, ти просто се излъга, т.е. на политическата сцена си обикновено л..., но не и политик. Русия както никога е готова да покаже военни мускули и това няма нищо общо с войски и танкове, а с перспективата да се изпарят един - два континента. Тя не го желаеше, просто й се присмяха и го отнесоха. Пък и янките откриха нещо важно - да си жив е по-добре, отколкото да умреш от радиоактивност на руска водородна бомба - с десетки пъти по-яка от тази над Хирошима. На Джон ме пука, че Иван ще умре от американска атопмна бомба, след като и Джон докато *** своята Джина ще се изпари и просто няма да е жив!А това, че ти перверзнико си оголи *** на Иван и ти навряха не това, което би ти било приятно, а реактивен снаряд от Град-49, това вече си е твой проблем, но всички грузинци ги боли и ще е за дълго!
204
0
 
0
 
! Отговори
Bulgaro преди 15 години
Toq Mishok kakvo si vyobrazqva 4e kato predstavq lyjite si 100 pyti 6te stanat istina.Rusia e vyv Vyzhod i US hienite sami go vijdat .
203
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като гледам този даже Гоце ми се вижда симпатичен.
202
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 15 години
Саакашвили-Наакашвили, къде е се скри *** пуделче?
201
0
 
0
 
! Отговори
Ь преди 15 години
ПЕТРОЛЧЕТО ЗАПОЧНА ДА ПАДА И ЛИЛИПУТИН НЕЩО ЗАПОЧНА ДА СЕ ИЗНЕРВЯ...
200
0
 
0
 
! Отговори
morales преди 15 години
molq tona vi da bade po civilizovan maimyn4ovci.serete si v ka6ti .
199
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
защитници на *** и неговите наместници у нас . Гнусмуса , макар и като анонимен си е изхакал гнусотиите . Значи , когато един долен сатрап , като Саддамчо , приятеля на Гоце увисне на въжето , това е американска агресия , а когато една суверенна нация си защити територията от гадната корумпирана империя - това е американска гъзолизница , така ли Гнусьовци Гоцеви и Сер гееви ? Ако защитиш достойнството на държавата си , като Саакашвили е подлагане на Буш , а ако заробиш на смрадливия , крадлив Кагебейски ботуш цял български народ - това си е българо-руска олигархическа дружба , а *** ?
198
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МАЙМУНОШВИЛИ ДА ГО ДУХА
197
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тоя пещерняк няма ли да се научи да не се облизва постоянно на обществени места, или това му е навик от *** на американски гъ.ове
196
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kazaha ce vsicko zapocva ot gruzija ce parvi sa napadnali , znajat vsicki zasto i kak hora umirat a drugi prosto sa protiv rusia za da sa razlicni kolko interesno
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ба си и противната мижитурка марионетка е тоя Саакашвили, то и физиономията му една маймунска и сервилна - нямам думи
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами че тоя ВЕЧЕ СИ Е ПОКАНИЛ с бъклицата юдейските неоокупатори. За Русия бълнува. Нали Чичо Самовците вече му го навряха!
193
0
 
0
 
! Отговори
Бахур преди 15 години
Москва не вярва на сълзи...
192
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
toq psixopat saakashvilioijerflk e direktno za zatwora
191
0
 
0
 
! Отговори
без ими преди 15 години
Kато го гледам как се облизва знам какво си мисли - "мм, каква вкусна беше вратовръзката за закуска, дано за обяд има още една" :D
190
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
samo edno neshto haresvam v Naakashvili i to e che sled nego vseki prezident na Gruziya zaduljitelno shte minava prez psiho test.