Станишев: Не сравнявайте Южна Осетия с Косово*

Няма непосредствена заплаха за България, обяви премиерът
12 авг 2008 19:23,
89
Станишев: Не сравнявайте Южна Осетия с Косово*
Снимка: Булфото

По-добре пет години преговори, отколкото един ден война. Когато започнат военни действия, разумът и стратегическото мислене отиват на заден план. В крайна сметка губещи много често се оказват и двете страни- стратегически. Това заяви в интервю за БТА българският премиер Сергей Станишев по повод ситуацията в Грузия.

Нашите военни експерти от всички служби смятат, че няма непосредствена заплаха за българската национална сигурност, подчертава Станишев.

Когато се водят активни бойни действия е много трудно да се разбере кой точно е виновен в кой момент и какво точно се случва обективно - информацията е крайно противоречива и от двете страни. Затова е най-важно да се спрат военните действия и да се изтеглят двете страни на първоначалните позиции, да се нормализира ситуацията и да се търси стратегическо решение, което е политическо и зачита териториалната цялост на Грузия, подчертава българският министър-председател.

България последователно е подкрепяла стремежа на Грузия за интеграцията й в Североатлантическия съюз и за европейската й перспектива. Да ви припомня, че на срещата (на НАТО - бел. ред.) ние подкрепихме желанието на Грузия за получаването на План за действие за членство в НАТО, за разлика от много други страни в Североатлантическия съюз. Освен това Министерството на отбраната на България взаимодейства тясно с грузинското МО, помагайки им да достигнат НАТО-вските стандарти във военната реформа, припомня Станишев.

Министърът на външните работи на България ще предложи на заседанието на Съвета на външните министри от ЕС това Бургас да бъде логистичен център за оказване на хуманитарната помощ, подчертава премиерът.

На въпрос дали днешните събития в Грузия са резултат от признаването на Косово, Станишев отговаря:

Смятам, че косовският конфликт е доста по-различен по произход, развитие и съвременна история, защото Косово е единствената територия в Европа, в която в продължение на близо 10 години има много силно международно присъствие, която се управлява всъщност от международната общност. Косово беше фактически загубено за Сърбия преди реалното провъзгласяване на неговата независимост. Няма еднакъв случай по отношение на замразените конфликти, от които модел да се пренесе механично върху други ситуации.

Ето, нека сравним Косово и Приднестровието - съвсем различни по своя произход конфликти. Докато в Косово конфликтът датира, ако щете от 80-те години, когато беше отнета автономията на Косово с население от 90 процента албанци. Това радикализира процеса сред косоварите. Мина през тотално етническо прочистване от страна на сръбската армия и паравоенни сили, през 1999 г. намеса на НАТО, международен протекторат по същество с мандата на ООН, международни мироопазващи сили - всичко това логично доведе до тази реалност.

Докато в Приднестровието конфликтът е съвсем различен. Ако погледнете състава на населението, той много прилича на състава на етническите групи в самата Република Молдова като съотношение между молдовци, руснаци, украинци, българи впрочем и това е доста по-различно. Това не е конфликт етнически по своя характер, а по-скоро политически, като последица от разпадането на Съветския съюз. Там виждам и позитивно развитие в последната година. Различни са също така и конфликтите в Южна Осетия и Абхазия. Един от проблемите пред международната общност е да се намери единен знаменател решаването, единен подход, заявява Станишев.

Всичко за войната в Грузия

*Заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
До 47 - То е ясно това , но защо Серго ще ни казва че нямало нищо общо с Косово? Защото го гризе съвестта (а дали има такава) че тогава той и нашите управляващи *** се надупиха и изпълниха заповедта на Буш - предадена на Калфин от Кондолиза - да признаят новата мюсюлманска държава на Балканите и в Европа?
47
0
 
1
 
! Отговори
хайде стига полюции преди 15 години
това е една голяма трагедия. стига плюване и дебилни обобщения на цели нации.руснаците били такива , грузинците онакива. . обикновените хора страдат , а някакви *** слагат цели нации в категории, тези са ок , другите не , глупостите
46
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Светославчо - ти си цар на !По големи глупости не бях чел! А какво ще кажеш за факта че тези православни грузинци сринаха цял град и избиха 2000 души, срещу не повече от 200 жертви от грузинска страна? Руснаците не са разрушили нито един манастир, нито една църква, докато приятелите на СерГЕЙ и управляшащите - косовските албанци запалиха и разрушиха много православни църкви и манастири!
45
0
 
1
 
! Отговори
full преди 15 години
на грузинци през 90-те, като се биеше на страната на руснаците в Абхазия. Абхазците избиха десетина хиляди и изгониха стотина хиляди грузинци, за да станат мнозинство, със закрилата на "християнска" Русия.
44
0
 
1
 
! Отговори
не в никакъв случай преди 15 години
светославе , нямах това в пред вид , даже бих казал че съм русофил
43
0
 
1
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 15 години
в Косово, от под 50% през 1945 г. станаха 90% след 45 години.Защото сърбите плащаха щедри детски от своите данъци, за всяко родено албанче-мюсюлманче. Затова се намножиха ...Същото се прави от 50 години у нас. От под 200 000 през 1950 г. ислямизиращите се *** сега са над 2 милиона. Въпреки че категорично отказват да плащат данъци на държавата, в момента те получават над 85% от детските !!! В момента всяко *** получава месечно по 3 (три) вида детски - общо 95 лв.Ако родителите на българчето имат трудов доход под 300 лв. бруто, детето им получава само 25 лв., а ако са над този праг ... тогава детето им получава ... руский палец.Резултата ... от всеки 4 родени деца, 3 са ***.По този начин тихо и кротко, петимата не-българи и не-християни Ахмед Измаил (Доган), СерГЕЙ Яков (Станишев), Шимон Кохари (Кобурга), Гео Юрай (Пирински) и Седефчо ни ликвидирват.И никой не вижда, и всички си мълчим ....
42
0
 
1
 
! Отговори
за линка преди 15 години
link-a се надявам да не го изтрият. лека вечер
41
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
... А БЕ ТОЗИ ОТ СНИМКАТА ОТ КЪДЕ ГО ИЗВАДИХТЕ?
40
0
 
1
 
! Отговори
Светослав преди 15 години
Благодаря за линка! Дано поне той помогне на *** тук да осъзнаят, че християска Грузия бе поругана от мюсюлманските изверги и техните маши - руснаците.Някой тук спомена, че руснаците са християни. Това не е вярно.Те са комунисти, безверници, ***, поганци. За такива хора няма нищо свято. Те са готови да поругаят собствения си дом, да убият бащите си и да насилят майките и сестрите си.Единствения Бог на който руснаците се кланят е алкохолът.
39
0
 
1
 
! Отговори
28 преди 15 години
пич не подкрепям нито една от двете страни, просто е жалко два православни народа се избиват
38
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Там ясно е описана хуманитарната ни помощ.По-добре да я бяха раздали на нашия народ, пък да видим, няма ли да се оправи държавата.
37
0
 
1
 
! Отговори
...... преди 15 години
катеричката,колко ми е сладка! От всичко рабира ,даже и от политика,чак е вундеркинче. Жалко,че още не се е научил да си сменя гащичките,като се ***...
36
0
 
1
 
! Отговори
lokster преди 15 години
"няма непосредствена заплаха за българската национална сигурност, подчертава Станишев."--Да, тва е все едно да летиш със самолет и да чуеш стюардесата да казва "Уважаеми пътници, огънят който виждате в левия двигател е напълно нормален. Няма опастност за десния, тъй като той вече спря да работи. Няма нужда от паника..."
35
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ot nomer 33 - da beshe mi iztril samo linka, a ne polovinata ot purvoto izrechenie :-)
34
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
след следващите избори ни чака и нас съдбата на Косово и Ю. Осетия. президент ще стане ***, а братските САЩ и ЕС ще подкрепят *** и турците в България. България ще стане истински демократична и ще се присъедини и към Съюза на ***
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Същия този млад Гей с очилцата призна Косово защото Кондолиза "Грачаница протестира срещу Косово Целият град Грачаница е в двора на църквата и манастира на протестен митинг срещу обявяването на независимостта на Косово, предаде БГНЕС . Начело на митинга е владиката на Косово Рашко-Призренския. В протеста участват около 4-5000 души. Развяват се сръбски знамена и има много плакати, на които пише: Вярваме на Русия, Европа, не унищожавай сръбската душа, Косово е наша изконна земя. В словото си Славиша Николич, координатор на сръбската общност за Прищина, каза, че от хилядолетия тази земя е сръбска и призова всички народи да не признават независимостта на Косово, защото тя е най-светлата земя на Сърбия и да не нарушават резолюция 1244 на ООН. Той каза още, че те се намират пред едно от най-святите места в Косово и цяла Сърбия. Нашите манастири, нашите църкви са част от културата, миналото и традициите на Европа, а сега искат да ни внушат, че те са от някакъв албано-византийски стил. Това са измислици и ние няма да позволим тези паметници на сръбската култура да бъдат разрушени и затрити. Рашко-Призренския владика благослови присъстващите и каза, че те са пред църквата, в която се е покланял и самият Крали Марко и че не може с едно решение да се унищожи целостта на Сърбия и на един от най-светите нейни райони, защото от хилядолетия това е сръбска земя. Всичко това се случи, защото още от преди 50 години нашият народ се разедини на партии и кланове и по този начин сами предадохме целостта на отечеството си, каза Рашко-Призренския владика. Хората на митинга скандираха Русия, Русия, Не на независимостта и Косово е Сърбия. През цялото време пееха и песни и най-вече Косово, Косово, земя на героични сръбски битки. По време митинга над града летеше хеликоптер на КФОР и протестът извън района на църквата и вътре в двора й се охраняваше от войници на КФОР шведи и италианци. Грачаница се намира на пет километра от столицата на Косово Прищина. Тя е населена предимно с етнически сърби. Грачаница е един от най-големите сръбски анклави в Косово.Манастирът Грачаница е построен от крал Стефан Урош II Милутин върху руините на храм, посветен на Пресвета Богородица, който пък лежал върху останките на раннохристиянска базилика от VI век."
32
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
готина вратвръзка
31
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Станишев мушморок такъв с физиономия на женски полов орган, моля те спести си словоблудсването.
30
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Браво,Серго!
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Do 29- Gruzinskia propagandator - nadiavam se moderatorite da ti iztriat linka kakto praviat sus vsichki linkove! I v Kosovo beshe pulno sus pravoslavni manastiri - koito shiptarite zapaliha i srinaha, no togava celuvahte gaza na USA i albancite.