Станишев: Не сравнявайте Южна Осетия с Косово*

Няма непосредствена заплаха за България, обяви премиерът
12 авг 2008 19:23,
89
Станишев: Не сравнявайте Южна Осетия с Косово*
Снимка: Булфото

По-добре пет години преговори, отколкото един ден война. Когато започнат военни действия, разумът и стратегическото мислене отиват на заден план. В крайна сметка губещи много често се оказват и двете страни- стратегически. Това заяви в интервю за БТА българският премиер Сергей Станишев по повод ситуацията в Грузия.

Нашите военни експерти от всички служби смятат, че няма непосредствена заплаха за българската национална сигурност, подчертава Станишев.

Когато се водят активни бойни действия е много трудно да се разбере кой точно е виновен в кой момент и какво точно се случва обективно - информацията е крайно противоречива и от двете страни. Затова е най-важно да се спрат военните действия и да се изтеглят двете страни на първоначалните позиции, да се нормализира ситуацията и да се търси стратегическо решение, което е политическо и зачита териториалната цялост на Грузия, подчертава българският министър-председател.

България последователно е подкрепяла стремежа на Грузия за интеграцията й в Североатлантическия съюз и за европейската й перспектива. Да ви припомня, че на срещата (на НАТО - бел. ред.) ние подкрепихме желанието на Грузия за получаването на План за действие за членство в НАТО, за разлика от много други страни в Североатлантическия съюз. Освен това Министерството на отбраната на България взаимодейства тясно с грузинското МО, помагайки им да достигнат НАТО-вските стандарти във военната реформа, припомня Станишев.

Министърът на външните работи на България ще предложи на заседанието на Съвета на външните министри от ЕС това Бургас да бъде логистичен център за оказване на хуманитарната помощ, подчертава премиерът.

На въпрос дали днешните събития в Грузия са резултат от признаването на Косово, Станишев отговаря:

Смятам, че косовският конфликт е доста по-различен по произход, развитие и съвременна история, защото Косово е единствената територия в Европа, в която в продължение на близо 10 години има много силно международно присъствие, която се управлява всъщност от международната общност. Косово беше фактически загубено за Сърбия преди реалното провъзгласяване на неговата независимост. Няма еднакъв случай по отношение на замразените конфликти, от които модел да се пренесе механично върху други ситуации.

Ето, нека сравним Косово и Приднестровието - съвсем различни по своя произход конфликти. Докато в Косово конфликтът датира, ако щете от 80-те години, когато беше отнета автономията на Косово с население от 90 процента албанци. Това радикализира процеса сред косоварите. Мина през тотално етническо прочистване от страна на сръбската армия и паравоенни сили, през 1999 г. намеса на НАТО, международен протекторат по същество с мандата на ООН, международни мироопазващи сили - всичко това логично доведе до тази реалност.

Докато в Приднестровието конфликтът е съвсем различен. Ако погледнете състава на населението, той много прилича на състава на етническите групи в самата Република Молдова като съотношение между молдовци, руснаци, украинци, българи впрочем и това е доста по-различно. Това не е конфликт етнически по своя характер, а по-скоро политически, като последица от разпадането на Съветския съюз. Там виждам и позитивно развитие в последната година. Различни са също така и конфликтите в Южна Осетия и Абхазия. Един от проблемите пред международната общност е да се намери единен знаменател решаването, единен подход, заявява Станишев.

Всичко за войната в Грузия

*Заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
хора спрете се преди 15 години
стига безмислена злобаhttp://pravoslavieto.com/poklonnichestvo/Gr uzia/index.htm
27
0
 
1
 
! Отговори
Drug преди 15 години
Stanishev, kato cheta kakvi gi drynkash ta mi stava iasno bylgarskoto deredzhe.
26
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Макар че съм христианин и по принцип космополит, живеем във все още силно юдаизиран свят и щем нещем няма как да обръщаме ту едната, ту другата буза. А и Христос е казал като ти ударят едната буза, обърни и другата. Но ако срещу тебе стои нещо, което е човек само по биологически характеристики и не само повтори, ами и иска да потрети, Христос не е забранил да му отвърнем както заслужава.Та ние победихме. Осетия е спасена от геноцид. А тя, както би трябвало да знаем, е населена от хора, които имат нещо общо с протобългарите. Изобщо в РФ има толкова много народности преки или косвени наследници или повлияни от протобългарите, че като се добави и това, че във формирането на самата Русия има силен български елемент, неможе да не сме доволни от победата и спасяването на нашите родственици осетинците.И изобщо не е пресилено да се каже, че основния структурообразуващ елемент от Алпите до Урал при формирането на Европа след Римската Империя са протобългарите, аналогично на викингите на запад от Алпите. Факт е и това, че френските крале са се клели върху българско евенгелие, както и да се тълкува това.Е, и от Русия сме виждали лошо, но основното от него беше по време на комунизма, а той не е руско явление, насила беше натрапен на руснаците и те най-много пострадаха от него. Но съвременна Русия въпреки лутганията и грешките си върви напред и то със силни христиаски елементи. Е, пита се, защо да не се възползвали ние, българите и близките до нас народи като осетинците от нея за защитата ни във физическо отношение, след като толкова сме и дали в миналото? Та това е повече от нормално, всичко друго е служба на чужди интереси. Е, нашите небългарски управляващи /Станишев - евреин, Доган - татаро/от кримските, не казанските татари/***, Сакскобурготски - някакъв аристократичен ***/ се въртят като фурнаджийски лопати и за келепир вредят на нашите национални интереси, но и това ще бъде до време.А и военната ни техника е изключителна. Свръхзвуковия бомбардировач ТУ 160 е произвеждан в Казан. Основно с него бяха поразявани високоточно военни цели в Грузия. Сравнете с американските бомбордировки в Югославия. И за капак Грузия беше въоръжена за противодействие с модерни американски и израелски системи, но резултатите са показателни.А тези, които съжаляват, че руснаците не са влезли в Тбилиси - спокойно. Нещата трябва да се решават примерено и спокойно, все пак сме христиани. На натегача Саакашвили грузинците сами ще му видят сметката.Така че честита ни още една победа в хилядолетната ни история, братя и сестри българи!
25
0
 
1
 
! Отговори
007бг преди 15 години
Грозниците са получили от нас:-7 гаубици-14 миномета 120мм-12установки ЗУ-23-2М-500 ПЗРК Игла-150 ПТРК Конкурс и Корнет с 1500 ракети към тях-300 броя РПГ-7-десантни кораби АТИЯ-1 млн. патрона -1100 гранатиДруги основни доставчици са-ТУРЦИЯ, СЪРБИЯ, ЧЕХИЯ и УКРАЙНА.Справка - .vko.ru
24
0
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
Серго, Серго-о-о, на голяма любов народна се радваш! :-0
23
0
 
1
 
! Отговори
+++ преди 15 години
...тоя където не го сееш,там никне...Взе да разбира от етнически конфликти и военно дело,без да е помирисвал барут....но евреена си е евреин,той винаги трябва дя се изтъкне,а ако опре ножа у гърлото му,бърза да сабуе гащите...Но никой не се интересува от голият му и *** ,особено от мнението му за междунар.положение защото каквото и да е подхванал все сее издънвал,вече три години...Да ходи да послужи малко в Грузинската армия,па догава да дойде да говори нещастника....
22
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Виждал позитивно развитие ами да, утрепаха 2000 осетинци, един друк гении казваше : Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем.
21
0
 
1
 
! Отговори
кадесето преди 15 години
НЕБЪЛГАРИНА,ЮДЕИНА СТАНИШЕВ ОТНОВО ЧУРОЛИКА ЦИОНИСТКО=МАСОНСКИТЕ НАПЕВИ ОТ ЛОНДОН И ВАШИНГТОН!КАК С ИДИОТЧЕТО КАЛФИНАШВИЛИ НАТОВСКИТЕ ИМ МЕНТОРИ НЕ ГИ ПОДКРЕПИЛИ ЗА ГРУЗИЯ В НАТО! ЮДЕИЧЕТО ПЪРВО ЩЕ ПОМОГНЕ НА ЛУМПЕНАШВИЛСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ.КОСОВО БИЛО РАЗЛИЧНО ЗАЩОТО ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ СЕ ТЪПЧЕ ОТ НАТОВСКИ БОТУШ!ПО ТОЧНО ДРУГА *** НЕ МОЖЕ ДА ИЗРАЗИ МЕЧТАТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА/ЦИОНИСТКО-МАСОНСКА/КЛОАКА ДА СТЪПЯТ НА РУСКА ЗЕМЯ!И ТОЗИ ЗБЪРКАНЯК Е ВРЕМЕ ДА ГИ ОМЕТЕМ ЗАЕДНО С ЦЯЛАТА ЧИФУТСКА КЛОАКА ОТ ВЛАСТТА!АМА ТОВА НЕ ГО ИСКА И МОЖЕ ПРОЕКТА-ББ/ПОЖАРНИКАР/!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
евЗЕНи преди 15 години
В Косово няма Косовски етнос. За разлика от Осетия. Така че, да, не са абсолютно еднакви нещата. В крайна сметка Осетия има право да е самостоятелна, за разлика от Косово.
19
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 15 години
Що обиждаш коча:)Тоя и една гънка няма в главата сиПреговорите са най-добрия начин,за това медците ни седяха в затвора в Либия толкова години...докато преговаряхме с ...Отвъдното
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Оф, ако бях на местото на Путин, те за тия помиярски истории, веднага бих удвоил цената на газта за България...
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Мишок! А може би мишка?
16
0
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
Сергей пак не е наясно какво казва. В това отношение си приличат с един друг "интелектуалец" -- т. нар. царь. Един дол дренки -- марионетни служители на колониалната администрация в София.
15
0
 
1
 
! Отговори
скит преди 15 години
Така бързо да може да оправите страната-шапка ВИ свалям.
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
След като се насрахме, сега и викаме, та да се разбере, то не че немирише де. А еврейте глас им се не чуе.
13
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
КОЛКО ИМАШ ПО ГЕОГРАФИЯ?
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Да наистина, Серго се е пообъркал малко. Според уикипедия приднестровието е - "Приднестровието е част от територията на Молдова на левия бряг на река Днестър, населена основно с руснаци, украинци и молдовци. Под контрола е на самопровъзгласилата се Приднестровска Молдовска република (ПМР), провъзгласена на 2 септември 1990 г. Административно се дели на районите Григориопол, Слободзия, Дубосари, Рибница, Каменка и град Бендери на десния бряг на река Днестър.На румънски този район се нарича Транснистрия, Transnistria. В официалните молдовски източници се нарича Stânga Nistrului, което означава "Левият бряг на Днестър".""
11
0
 
1
 
! Отговори
ботевград преди 15 години
За Владивосток - Европа до Владивосток
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не виждам някъде в статията да се споменава името на Молдова?Навсякъде се говори за Грузия.
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Гледа,като натровен коч от див лапад! :)))