Осъдените в Гърция български офицери били на почивка

В южната ни съседка те са пребивавали като частни лица и престоят им там не е обвързан с тяхната професия, казват от МО
29 авг 2008 12:53, Красимир Ангелов
24
Осъдените в Гърция български офицери били на почивка
Снимка: БГНЕС

От задържаните в Гърция трима български граждани, двама са кадрови военнослужещи от Българската армия със звания редник и сержант, обявиха от  Министерството на отбраната по повод осъдените заради шпионаж на 15 месеца затвор в Гърция българи.

"Те са пребивавали в Република Гърция като туристи по време на ползване на полагаем годишен отпуск. В южната ни съседка са били като частни лица и по никакъв начин престоят им там не е обвързан с тяхната професия", се казва още в съобщението.

Министерството на отбраната изпрати писмо до Министерството на външните работи с настояване за бързо изясняване на случая.

Според действащото българско законодателство това е в техните правомощия, тъй като задържаните в гръцката държава са със статут на цивилни лица и трябва да бъдат потърсени и защитени техните права като на български граждани.

Министерството на отбраната незабавно поиска среща и изиска обяснение по случая от военното аташе на Република Гърция у нас.

Предприети са необходимите стъпки за информиране на семействата на двамата военнослужещи. Министърът на отбраната настоя за адекватни и бързи действия от страна на компетентните органи и за спазване нормите на международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
http://mediapool.bg/show/?storyid=143003&srcpo s=3 Всичкото това се оказва една журналистическа уйдурма.
2
1
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 15 години
Цялата ни армия е такава-полски туристи в Чехия...само дето тоя път ще видят как хората по света защитават държавата си и тайните си!
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
на ГЬрците какво им става? да пускат хората незабавно. за здьржане трябва да са ги хванали на местопроизшествие ?