ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач

Предоставяме пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз
1 сеп 2008 18:17,
68
ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач
Меркел държи да запазим отношенията с Русия, Англия се сърди заради Грузия. Сникма: БГНЕС

По няколко основни точки се споразумяха държавите-членки на ЕС по време на извънредната среща в Брюксел, на която се обсъждат отношенията на съюза с Русия и положението в Грузия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана обяви, че Съюзът ще изпрати наблюдаващи в страната до края на октомври.

Тяхната роля ще бъде да помогнат за изработване на по-задълбочен план за подобряване на отношенията между двете държави.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС не трябва да прекъсва диалога с Русия, макар някои от страните членки да са настроени доста крайно, като Англия например.

„Заради действията на Русия ние трябва да прекратим преговорите по ново споразумение за партньорство и сътрудничество“, заяви в Лондон говорител на британския премиер Гордън Браун.

Други страни-членки са настроени по-умерено. Полша смята, че срещата ЕС-Русия, запланувана за ноември, трябва да се отложи.

Междувременно ЕС трябва да либерализира отношенията си с Грузия, както и да изпрати там свои мироопазващи сили, се казва още в полското изявление.

Руското външно министерство също изяви съгласие в буферната зона между Грузия и сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия да бъде осигурено международно полицейско присъствие под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ЕС.

Руският вътрешен министър също потвърди желанието на Русия за дипломатично разрешаване на конфликта.

"Не сме заинтересовани 20 години след падането на Берлинската стена да се градят нови стени между Русия и Европа и сме убедени, че тук Германия е съгласна с нас.

Трябва да е абсолютно ясно, че широкото икономическо сътрудничество и сътрудничеството в политиката за сигурност могат да се развиват само на равноправна основа, че е необходимо да отчитат и нашите интереси", посочва Лавров в интервю за немския „Ханделсблат“.

Междувременно стана ясно, че България е готова да предостави пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз.

Такава готовност е изразил премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с грузинския колега Владимир Гургенидзе в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Никаква инфлация няма никъде." хм... :-) Това е много умилително и сладко казано. Но за съжаление истината е, че в Русия за последните 20 години инфлацията задължително е минимум двуцифрено число на годишна база. При това всяка година правителството залага в бюджетните планове едноцифрена инфлация. И разбира се всяка година тези "планове" се провалят. Същото ще бъде и тази година. За 2008 правителството е заложило под 10% инфлация, но дори 4 месеца преди края на годината този "план" е вече "преизпълнен". И изобщо, държава, която осигурява на хората си с висше образование 120 долара месечна заплата, не й отива да се бие в гърдите колко е силна и богата. Но когато става дума за Русия, мисля, че можем да ги разберем.
26
0
 
0
 
! Отговори
baj_Fyj преди 15 години
До 23:Заплатите ги видяхме.Ха сега,като си такъв разбирач,кажи каква е цената на бензина,на газта,на парното в Русия! И още нещо-не само Русия се крепи на петрола,освен това цената на петрола не се определя в Москва...Помисли си по този въпрос.Ако можеш...До 22:Ти к'во очакваш,бе? Да се озъби и да кресне "Ваш'та мaмka,вдигам цените!" Я,по-добре,излез навън и виж как са цените на горивата! Май са се повишили с 9-10 стотинки от вчера,а? Много здраве от "Лукойл"!!! Апропо,всяко едно повишение на горивата за Западна европа е ставало след обещания на Москва,че няма да вдига цените...До 16:Ти си *** ***,няма да те коментирам! Ха познай защо!
25
0
 
0
 
! Отговори
Monaha преди 15 години
Ще пошумят малко колкото да не разсърдят американото и ще млъкнат. Всички си знаят че са се оакали с Косовото само за да угодят на Буш. Е няма да си признаят ама и нищо няма да направят срещу Русия. За това сега Путин ги прави на маймуни. Те и на него ще клекнат за да му угодят. Само тъпите англичани грачат много щото *** г.а.з.а на големия брат Америка.
24
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Никаква инфлация няма никъде. Борсова криза има и в Америка. Колкото до руснаците - в случая те са напълно прави. Но играта между шахматист и играч на покер тепърва започва. Забележете - ще се възстановява Грузия, а не - Осетия! Европейският съюз се изложи тотално, оказа се, че има само една държава в западния блок- САЩ и група техни последователи!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колкото и да е странно, но цените в Русия вече тръгнаха нагоре. На Московската борса междувременно бяха изгубени милиарди, но това е нищо - тепърва ще има голям отлив на капитали и борсова криза. Но всички знаят, че Русия е много богата страна. Колко точно богата. Можем веднага да разберем от една статия от 1-ви септември 2008, писана е буквално преди няколко часа в "Открытая електронная газета" на МСК.ру Ето интересното изречение:"пытаюсь свести концы с концами в родном городке и прожить на 3041 рубль в месяц со своими высшими образованиями."Превод: опитвам се да връзвам двата края в своето родно градче и да преживявам с 3041 рубли на месец със своето висше образование"Да, толкова средно получава един висшист в Русия - около 3000 рубли месечно. Колко е това в американски долари може да си сметне всеки сам, като се има предвид, че 1 долар в момента е точно 25 рубли.Въпросът е - ако тази Русия, която виждаме в момента е "богата", то какво ли би станало ако тя обеднее? Всъщност има едно пророчество от Ванга, в което тя твърди, че през 2018 г превозните средства ще се движат "над земята" и ще се задвижват "от слънце". Ако това се случи е интересно какво ще правят всички, които се крепат на петрола само след десетина години?
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вчера Путин в почти истерично интервю каза буквално следното: "Ние няма нищо да ограничаваме... никакви ограничения по отношение подаването на петрол и газ към Европа. НЕЗАВИСИМО какво ще се реши на утрешното /т.е. днес/ заседание ние ще продължим да изпълняваме договорите." Що така великата Русия, дето не се съобразяваше с нищо, изведнъж почна да изпращат такива мили сигнали към Европа - имате ли идея, рожби ехидни или пак сте по бели *** в информационно отношение, както е обикновено?
21
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 15 години
ТАЗИ МИСИРКА НА СНИМКАТА НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО ГОВОРИ!ОНЗИ С ПЕТНОТО НА ГЛАВАТА РАЗРУШИ ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ И ПОЗВОЛИ НА ШВАБИТЕ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ СРЕЩУ ЕДНА ДУМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО!БЕЗ ДА ПЛАТЯТ ЦЕНАТА ЗА ТЯХНОТО СЪЕДИНЕНИЕ!РАЗРУШИХА ДОГОВОРИТЕ ОТ ЯЛТА И ПОТСДАМ И СИ МИСЛЯТ,ЧЕ САМО РУСИЯ ЩЕ ПЛАЩА,НО НЕ СА ПОЗНАЛИ !И ЗАЩО СИ МИСЛЯ,ЧЕ НА ТАЗИ ЗБРЪЧКАНА БЮРГЕРКА ЕДИН КЮРТАШ, ЩЕ И ДОЙДЕ МНОГО ОСВЕЖИТЕЛНО И ОТРЕЗВЯВАЩО!И ВЪЗПИТАТЕЛНО!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
УКРАЙНА БЕШЕ МНОГО НАДЪРВЕНА СРЕЩУ РУСИЯ НАВРЕМЕТО,КАКТО ГРУЗИЯ СЕГА.ПОМНЯ КАК ИМ ВДИГНАХА ДВОЙНО ЦЕНАТА НА ГАЗТА ПОСРЕД ЗИМА И ЩЯХА ДА ФАЛИРАТ КАТО ДЪРЖАВА:)))ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА,ЧЕ РУСНАЦИТЕ НИ СЛУШАТ,ПОДХИЛКВАТ Е И ЧАКАТ НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА
19
0
 
0
 
! Отговори
Роман Аб. преди 15 години
....."Русия н е била толкова силна нито при императорите, нито при генералните секретари"....
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ti na koe planeta jivee6 tva 4e gruziq napadna parva kogato olimpiiskite igri po4naha i vsi4ki znaeha i mal4aha.... a kogato rusiq zapo4na da vodi voenni deistveq vsi4ki kresnaha sre6tu neq tapaci koito ne vazpriemat istinata ili ne iskat kakto gledam sa v izobilie i kat gledam tezi deto podarjat amerikanskata i gruzinska strana i kvo da si mislq 4e tezi hora sa za izbivaneto na mirno naselenie li za tva v osetiq ima nadupkani u4ili6ta. a v gruziq ima li? i ne da pokazvat osetiq i po novinite i da kazvat 4e tva e vgruziq vijte istinata
17
0
 
0
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
вижте за какво говорят руснаците.защо запъдът игнорира фактът че грузинците са започнали безразборна стрелба по цивилни в осетия.още по психично болен е сакашвили който си пъха връзката в устата и върти очи като паднал от луната.защо се кичи само със знамената на ес.вижте това видео и ще вhttp://rutube.ru/tracks/tag.html?t=%D3%D5%CD%C1%D B%C5%C4%DB%C9%CAи стане ясно.
16
0
 
0
 
! Отговори
bojkjo преди 15 години
edin komentar ne vidqh sre6tu rusiq..kvo q branite tolkoz 4e neska rusiq lae samo na partal 4e imala resursi za eu...mejdudrugoto gledam edin tap narod navit za voina i 4e rusnacite si gi predstavlqte za "immortal" pff..jalkomn bqh sre6tu usa a sega e obratno..6toto ne vijdam bude6te s politikata na rusiq (samo za voini i raketi) ina4e smqtam 4e e jalko da si predstavi6 rusiq sre6tu usa...usa vuv voeni celi ne ispolzvat i hora ve4e..
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Evropa e vse po zavisima ot ruskite resursi, neft gas stomana. nqma da ima sankciii, nqma da ima i posledstvia realni. prosto si e samo igra v koqto postrada Gruzia. A i Russia stana prekaleno silna zaradi tezi "topolki" . A i spored men tova si e edna geopolitichesa igra na karti mejdu Russia i USA, a e Eu - ne sa v igrata
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Досегашните ялови действия на ЕС са единствено в посока, да внимаваме да не паднем разкрачени върху бръснача, след такава въжеиграческа политика вероятно точнотова ще стане.
13
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
to moje i da nqma ama ima drugi raketi,da ne stane kato s kitai 60-te godini kogato im izpariha armiatq s raketi grad.Az mislq che amerikancite kato razpolojat shtita v polsha i chehiq togava shte plamne voinata,mnogo blizo sme hora
12
0
 
0
 
! Отговори
Master Blaster Of Di преди 15 години
К'во искаш,бе? К'ъв ти е проблема? Чети по-внимателно! Ракета СС 200 няма!
11
0
 
0
 
! Отговори
Hihi преди 15 години
Руската престъпна хута като ти прати еда ракетка СС 200 и ще се изпариш като наакан грузинец от Цинхвили. Който се мъчил да строши врата на пияния *** си е тръгвал во веки веков. Ако САЩ искат 3-та световна война за ресурси, *** ще им я дадат. Ще хвърчат ракети от ляво и дясно и светът ще стане едно широко и приятно място за живеене за оцелелите.
10
0
 
0
 
! Отговори
Master Blaster Of Di преди 15 години
Toва ако е твърд юмрук...Ама ти почакай да видиш меката ръчичка,която ще врътне кранчето! Нагли евро-мошенници! Що не санкционират великобритания заради Ирландия или испания заради Баския? Ама ще пpъднaт на xypkaтa на руснаците! Ха-ха-ха! Ако някой си мисли,че Русия ще се трогне от яловите напъни на прогнилата европа,то той няма да познае!
9
0
 
0
 
! Отговори
gruzinec преди 15 години
DA SE OSIGURI NATOVSKO PRISASTVIE V CIALA GRUZIA ! KARVAVATA VOENA HUNTA NA PRESTAPNIKA *** - VAN OT GRUZIA !!!
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
S RUSKATA VOENO- PRESTAPNA HUNTA TRIABVA DA SE RAZGOVARIA S TVARD IUMRUK !