ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач

Предоставяме пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз
1 сеп 2008 18:17,
68
ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач
Меркел държи да запазим отношенията с Русия, Англия се сърди заради Грузия. Сникма: БГНЕС

По няколко основни точки се споразумяха държавите-членки на ЕС по време на извънредната среща в Брюксел, на която се обсъждат отношенията на съюза с Русия и положението в Грузия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана обяви, че Съюзът ще изпрати наблюдаващи в страната до края на октомври.

Тяхната роля ще бъде да помогнат за изработване на по-задълбочен план за подобряване на отношенията между двете държави.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС не трябва да прекъсва диалога с Русия, макар някои от страните членки да са настроени доста крайно, като Англия например.

„Заради действията на Русия ние трябва да прекратим преговорите по ново споразумение за партньорство и сътрудничество“, заяви в Лондон говорител на британския премиер Гордън Браун.

Други страни-членки са настроени по-умерено. Полша смята, че срещата ЕС-Русия, запланувана за ноември, трябва да се отложи.

Междувременно ЕС трябва да либерализира отношенията си с Грузия, както и да изпрати там свои мироопазващи сили, се казва още в полското изявление.

Руското външно министерство също изяви съгласие в буферната зона между Грузия и сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия да бъде осигурено международно полицейско присъствие под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ЕС.

Руският вътрешен министър също потвърди желанието на Русия за дипломатично разрешаване на конфликта.

"Не сме заинтересовани 20 години след падането на Берлинската стена да се градят нови стени между Русия и Европа и сме убедени, че тук Германия е съгласна с нас.

Трябва да е абсолютно ясно, че широкото икономическо сътрудничество и сътрудничеството в политиката за сигурност могат да се развиват само на равноправна основа, че е необходимо да отчитат и нашите интереси", посочва Лавров в интервю за немския „Ханделсблат“.

Междувременно стана ясно, че България е готова да предостави пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз.

Такава готовност е изразил премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с грузинския колега Владимир Гургенидзе в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
neznam dali ste zabelyazali no Merkel vsushtnost e muj,toest travestit.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вчера бензина беше 2.23 лв.Днес е 2.32 лв. Чвстито!
5
0
 
0
 
! Отговори
Dedo Liben преди 15 години
Та мили ми внуци да ви обади дедо...Всички големи войни до сега, в които са измрели милиони са ставали заради - ресурси. И сега заради дисбалансите в разпределението на ресурсите и различните корелации от това следва нестабилност,която може да запали фитилът на 3-тата световна война. Много по-близо сме до нея, отколкото от пред 1 месец например. Сега руснаците ще лъскат старите ядрени ракети и ще им слагат пак плутоний, вместо да извеждат астронавтите на закъсалага НАСА. Както и да е мирът в светът се държи на тъка линия, върху която тепат много политици , които са готови да ни хвърлят в нов хаос и в глобалната ядрена зима......
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да разбера тези от Европейският съюз защо се напъват като много добре знаят че нищо няма да направят срещу Русия...Цяла Европа е зависима от Русия, газ, нефт, природни ресурси...защо бе Брюксел...Отворете историята и прочетете малко ..особено за Русия и тогава се напъвайте...че заради един Грузинец ще се омажете...
3
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
Taq babicka pak kade se mesi v neshta koito ne sa neina rabota,da gleda tam germaniata i da ne se burka v na rusnacite rabotata a toq stanishev e golqm glupak,kato stane treta svetivna voina sled 10 godini shte sujalqva che e otvoril burgaskoto pristanishte za amerikanskite bazi,
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много хора май не разбират,че ако се разпадне Държавата РУСИЯ,ще изчезне е цивилизацията.Всичкото това оръжие,технологии,атоми ще се разпилее по света.Познайте от 3 пъти къде и по кой
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сетиха се от къде идва петрола.