Русия обеща да изведе войските си от Грузия

ЕС изпраща 200 наблюдатели, които ще гарантират сигурността в региона
9 сеп 2008 13:20,
42
Русия обеща да изведе войските си от Грузия
Саркози и Медведев. Снимка: БГНЕС

Светкавичното посещение на френския президент Никола Саркози в Москва бе по-резултатно, отколкото се очакваше. 

Сега остава и надеждата, че руското правителство ще изпълни дадените обещания -  да изведе всичките си военни части през следващия месец и да напусне грузинското пристанище Поти до една една седмица.

Европейският съюз пък обеща да изпрати международни наблюдатели в буферните зони, разделящи Грузия от Южна Осетия и Абхазия.

В същото време Москва запазва позицията си по въпроса за териториалната цялост на Грузия.

Президентът Медведев отново потвърди признаването на правителствата на Южна Осетия и Абхазия.

"Ние направихме своя избор и той е окончателен", заяви той.

Русия дори планира да подпише пакт с двете нови правителства, които са се съгласили да приемат руски войски на територията си.

На 15 октомври, в Женева, ще се състои среща, на която ще се обсъди признаването на отцепилите се региони.

След визатата си в Москва Никола Саркози посети Тбилиси, за да се срещне с грузинския президент Саакашвили.

Грузинският лидер изрази своята признателност към европейските посредници, като нарече подхода на ЕС "дипломация на 21 век", противопоставяща се на "сталинистките решения от 19 век, които предлага Русия", съобщава вестник "Вашингтон пост"

Важно е да се отбележи и фактът, че на срещата между френския и руския президент присъства и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

И ЕС, и Русия осъзнават своите възможности и ограничения. Европейският съюз не може да не си дава сметка за своята 30%-на зависимост от руския нефт и газ, а Русия - за силната връзка на износа й към Европа, коментира  в. "Ел Паис".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Viktor преди 15 години
medvedev
40
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 15 години
Вече ми омръзна да повтарям - бил съм в Русия, но това не ми пречи да гледам и игрални филми нали? Между другото, на български език се казва "игрален филм". "Художествен филм" се казва на руски (който също смея да твърдя че го владея доста добре).
39
1
 
2
 
! Отговори
Васко преди 15 години
Огромната територия не винаги е предимство. Може да прозвучи смешно, но и ресурсите не винаги са. Русия е длъжна да харчи доста за отбрана и инфраструктура. А за алкохолизма-е има го проблема, не могат да се преборят с него. Ама за човешките права, там всичко зависи от това кой прави класацията. Много ми е интересно да я видя...
38
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"други ще я изкарват най-мизерната дупка"Не знам кои критерии ти се струват обективни. Според класациите, основаващи се на БВП например, Русия, като се има предвид огромната и територия и още по-огромните и залежи от всякакви природни богатства, заема, меко казано, незавидно място. Друга страна с такива природни богатства щеше да е в челната тройка или най-малко в челната десятка по БВП и по стандарт на живот. За съжаление Русия е на челните места само по консумиран алкохол на глава от населението, по самоубийства на 1000 души и по неспазване на човешките права.
37
1
 
2
 
! Отговори
Васко преди 15 години
По-рано май питах кои от специалистите по руските въпроси тук са били в Русия и сега излизат коментари, позоваващи се на художествени и документални филми. Всеки има право да изкаже мнението си, но не очаквайте то да се възприема насериозно, когато става въпрос за такава аргументация. А че е скъпо-така е, но няма нужда да си мутра или олигарх, за да си позвилиш почивка в Европа или кафе. Не искам да сравнявам с Ню Йорк, не съм бил там. Не може да се сравнява американската икономика с руската, ясно е как са нещата, но не може да сравнявате Русия с африканска страна. Въобще не мога да разбера тия приказки "като гледам какво става". Нищо особено не става, промените са най-вече политически, рано е да отписвате икономиката. Каквото и да говоря хората си имат лично отношение-едни ще приказват колко велика и силна е Русия, други ще я изкарват най-мизерната дупка, всеки според създадените предразсъдъци.
36
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 15 години
Разбира се че има разлика и то очевадна!!!Изводът е по-ясен и от бял ден - в Ню Йорк трябва да работиш здраво, за да си позволиш да си купиш кафе за 3 долара и 75 цента.В Москва не трябва да работиш, защото нищо няма да можеш да си позволиш. В Москва трябва да си МУТРА, да рекетираш простолюдието, да се занимаваш с дрога, проституция, оръжие, търговия с ценни метали и други стратегически суровини, и тогава - е, не 10 долара, ами и 100 долара ако ти поискат за кафе няма да ти се свидят, защото НЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛ!Всичко е ясно - гледал съм сериала "Бригада".
35
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"Ако работиш здраво и си в някой от големите градове, можеш да живееш доста добре" - така ли? Официалната статистика определя Москва като най-скъпия град в света - едно кафе там средно е малко над 10 американски долара. Та колко здраво трябва да работиш?"Както е навсякъде по света..." - ааа, не е навсякъде - в Ню Йорк същото кафе е 3,75 долара - същото кафе, което в Москва е малко над 10 долара. Аз виждам някои разлики тук - ти виждаш ли?
34
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 15 години
Ами наскоро гледах един филм по телевизията за българи живеещи в една африканска страна от третия свят. Мисля че беше предаване от сорта "Другата България". Хората май бяха лекари, за съжаление не мога да се сетя името на страната, но ако се замисля сигурно ще си спомня. Та тези хора си изкарваха доста прилични доходи - няколко хиляди долара месечно. Бяха много щастливи защото в България лекарите рядко могат да си намерят работа с такива високи доходи. Така че да, навсякъде човек ако работи може да печели добре, но вече започвам да се замислям дали и Русия не е от третия свят. Доскоро не беше, ама като гледам какво става...
33
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Mnogo sme malki da davame akal na golemite.
32
1
 
2
 
! Отговори
Васко преди 15 години
случаи, но това въобще не е общия случай. Ако работиш здраво и си в някой от големите градове, можеш да живееш доста добре и да поддържаш висок стандарт. Както е навсякъде по света...има много проблеми, но не е дупка или някаква изостанала страна от третия свят.
31
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Значи, казваш, минималната заплата в Русия е ни повече, ни по-малко, а тъкмо 301 долара. Сега да видим какво е написал един млад човек на 2-ри септември 2008 г. във форума на едно от популярните руски електронни издания. Ето какво:"пытаюсь свести концы с концами в родном городке и прожить на 3041 рубль в месяц со своими высшими образованиями."Превод: "опитвам се да свържа двата края в родното си градче и да преживея с 3041 рубли на месец с висшите си образования."В момента 1 долар = 25 рубли. Следователно делим 3041 на 25 и получаваме 121.64 долара. Интересното е, че във форума, където е написано мнението нито един човек не е опровергал автора и не е написал, че такива заплати в Русия няма, защото минималната заплата е 301 долара.Вижда се, че руснаците просто не са наясно, че минималната заплата в страната им е 301 долара. Затова ти предлагам веднага да подадеш официална нота до основните руски медии, за да разясниш на горките руснаци как стоят нещата със заплатите в тяхната страна, понеже е очеизвадно, че хората не са наясно.
30
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 15 години
Това било безплатно, онова било безплатно... дай да се разберем - безплатен обяд няма! Все някой плаща за това. Едно време и в България бензинът беше стотинки, но "братушките" ни го даваха за без пари. Защо и сега не ни го дават без пари както едно време?А за това че ни приемали българите като свои - мерси, но не искам да ме приемат като свой. Не съм свикнал като ми звънне някой на вратата и отворя - да ми влезе в хола и да седне да гледа телевизия без да съм го канил. Защото точно така ми се случваше докато бях в бившия СССР. Това не означава че американците автоматично ми харесват. Те са някъде на другия полюс. Общо взето коне с капаци - ако някой обича да играе голф, може с часове да си приказвате за голф, ама ако не ти е интересен голфа, тогава и ти не си му интересен и ти обръща гръб. Най-добре си е в Европа, и в България. East or west - home is best!
29
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Нож Мюнхен Путин търсете на rutube...Много е яко :))))
28
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Незнам кога сте били в Русия *** май отдавна е било!Малко цифри за познавачите :бензин в момента 98 цента А95,МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА - 301 ДОЛАРА!!!(аз в момента се осигурявам та толкоз-тоест не мога за по-малко по закон)Минимална пенсия пак по закон 200 долара- справка сайтвете на социалното им министерства!Килограм котлети в metro cash and carry- 4 ЛЕВА!!! (на пазара е по-евтито)Газта струва 68 цента на месец на човек от семейството !Топлата вода и парното 23 долара !Като сравнявам асортиментът по тукашните магазини с тоя,да речем в пикадили във Варна -има още бая да ги гоним.Дали да ви казвам че здравеопазването е напълно безплатно ?!В училищата им до 11 клас им дават закуска и обяд-БЕЗПЛАТНО!Билета за градският транспорт е 43 стотинки !Отностно ресторантите им , силно се съмнявам че скоро при нас ще открият заведения на толкова високо ниво(а съм работил 11 години на "Златни пясъци",и имам престава от луксозни заведения)Истина е още че пият здраво,особенно младите и има бая неща дет не ми харесват тука,но тия неща съществуват и в България и в Испания- не съм бл в USA ,но мисля че и там ги има.Та думата ми беше :Това е империя и повярвайте ми ВЪОБЩЕ не им дреме ни за Америка ни за Европа.Незнам дали и кога ще дойде до България и новината че Китай си изтегля 1/5 от резерва в чужда валута от Щатите и ги обръща в рубли на съхранение в Русия!На тия дето разбират поне малко от икономика ще им светне за ко иде реч!!И дайте да не забравяме това дето го каза външният им мнистър:Ако Европа иска студена война , то за нея тя ще бъде МНОГО студена !!!Незнам още как посрещат българи в USA,но тука в който и град да кажете че сте Българин веднага ви приемат като свой,пробвайте с немец,англичанин или румънец (: И така и не ми стана ясно какво в последните 20 години лошо видяхме от руснаците че толкос пъти приживе ги погребахме ?!!?Съединените щати и Русия са като два големи кервана дето си вървят по собственни пътища,а ние приичаме на кучета дето ги лаят,и сами си вярваме че защитавайки една или друга позиция ще заживеем по-добре.
27
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 15 години
А забравих да кажа още нещо. Понеже и баща ми както и аз бях в Русия - баща ми беше 2 години там а аз му бях на гости, та се сещам една удивителна случка която той ми разказа. Отива той в така наречения "ресторант", където на една табела пише "суп с мясом". Взима той въпросната супа, и гледа - вода и вътре в нея един кокап. Пита той лелката - абе къде е вика месото? А тя му сочи кокала и вика - "Ну вот - мясо, мясо!" Егати месото!А мене пък ме водеха на бар, където ми предложиха да ям круши!!!И в една чиния - сервирани три круши, за трима души!СРАМ... СРАМ... СРАМ... За Съветския Съюз!
26
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Ееее, много добре го описа!И аз съм бил в Русия, и баща ми е бил в Русия, и такива неща знам от извора, че няма какво да ме убеждават колко "велика" е Русия!Искам само да допълня - наред със всички други опашки, един път видях опашка само от жени!!! Ама опашка ви казвам - към стотина жени се наредили - все манекенки! Брей, викам си - конкурс за красота ли провеждат??? А то какво било - опашка за червило! СРАМ... СРАМ... СРАМММ ...А по въпроса за дистанционното с кабел. Ми това е едно прелюбопитно изобретение, за което заслужено може да претендира Русия. Наистина, бях чувал че имало такова руско дистанционно - с кабел, но не съм го виждал на живо. Много се радвам че има жив свидетел който да потвърди тези слухове за които не бях сигурен. БРАВО НОМЕР 20!!!
25
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Абе аз се чудех защо нашите крадат толкова много и все нямах добър отговор, но сега от писанието на другаря 24 ми се изясни - българските политици крадат на поразия, защо "Западът ги подтиква". Са ми стана ясно вече. Значи да не беше лошия запад-подтиквач България щеше да е един малък рай. Обаче като те подтикват - крадеш, кво ще правиш, че няма да крадеш. Ах тия подтиквачи... Сещам се за един виц от стари времена - една монахиня върви спънато по коридора на манастира към стаята на мирянин-красавец, отседнал за дна нощ, и вика нагоре: "Не ме бутай бе, Господи, не ме бутай бе, Господи..."
24
1
 
2
 
! Отговори
Киреза Стирянов преди 15 години
"23. - 18:56 - до 20От: ВаскоРадвам се, че има хора, които не говорят празни приказки. "Разбира се че ще имаме изгоди от отношенията си с Русия.Когато руснаците живееха бедно,нашият бат Тошо си ги цоцаше и бяхме социалистическата Швейцария - това са думите на Юрий Андропов.Какво ни даде западът?1.Подтикваше управляващите ни бандити да грабят като за световно - около 125 милиарда евро от 1989 год.насам,та сега сме най-бедният народ в Европа(май в Занзибар и Танганайка живеят по-добре от нас)2.Накара управляващите да унищожат армията и военната ни промишленост,та сега даже гръцките кокошки могат да ни победят.3.Вкара ни в американските военни престъпления.Защото кулите в Нюйорк са си дело на Буш.Забравихте ли как иракчаните бързаха да унищожат ракетите си за да избегнат удара,но Буш ги нападна,и то защото вече не искаше Садам за съдружник в общите им фирми.Така открадна милиарди от фамилията на Садам!!!Лична война!!!А нашите ръкопляскаха?3.В резултат на западните ни "приятелства" 30000 момичета бяха отвлечени на запад за проституция,като отказалите ги издавиха в Балтийско море!А 1500000 емигрираха за да работят на тези същите "приятели",повечето за жълти стотинки.Също така увеличават тяхното население,а България намаля постоянно.И оставят най-кадърните а тук оставаме старите,немощните и непредприемчивите.4.Западните банки спечелиха милиарди от машинациите с външният ни дълг(даже дадоха награда на М.Велчев за "приносът му" за тези машинации!!!5.Накараха ни да вървим против освободителите ни,защото *** да унищожат славянството след като не успяха с Наполеон и Хитлер.Те самите са абсолютно бездарни войници и доказателството за това са 60000 загинали англичани само срещу 400 загинали българи край Дойран.Никога не могат да ни го простят и затова искат да ни унищожат чрез собственните ни бандити.....
23
1
 
2
 
! Отговори
Васко преди 15 години
Радвам се, че има хора, които не говорят празни приказки. Но нима само с това се изчерпва видяното от теб там? Пък и от 2000-та година нещата доста се промениха. Не може да се излиза с обобщения, че са пещерняци нито пък, че са много напред от нас. Няма и чак всички са наплашени от "режима". Русия е много голяма и каквото и да се каже може да е вярно в определен случай. Но не мислете, че България не може да извлече полза от партньорство с Русия. И омразата, и сляпото русофилство не са ни от полза.
22
1
 
2
 
! Отговори
jfkljfklj преди 15 години
номер две прегледай се бе. какво им е бедното в русия. и кой е изгубил пари. това къде го чете бе ***. леле колко загубена нация сме. какво затъмнение има в твоя мозък