Не хапвай, без да питаш

Токсична риба стряска гръцките рибари
2 окт 2008 21:55,
6
Не хапвай, без да питаш
Снимка: Булфото

Гръцките ветеринарни и търговски органи провеждат широка информационна кампания в цялата страна с цел да предотвратят достъпа до пазара на високотоксична риба убиец, известна сред гръцките рибари като "заешка глава", съобщи солунският в. "Ангелиофорос".

Въпросната риба e наречена така, защото има два горни и два долни зъба. Тя била открита в Средиземно море за първи път през 2003 г. - край островите Крит и Родос.

По онова време обаче тя имала забележително по-голям размер (1-1,5 кг) от останалите (безвредни видове), така че рибарите лесно я различавали и изхвърляли.

В последно време опасната риба била открита в улова на рибари в триъгълника Тасос - Лимнос - Споради и била с много по-малък размер, което я прави трудно различима.

Малките на "заешката глава" - с размер 8-10 см, били практически неразличими сред останалата дребна риба.

За предпазване от рибата убиец в Солун се провежда кампания под наслов "Не хапвай, без да питаш" и ще започне раздаването на информационни листовки сред населението. "Заешката глава" е вид субтропическа риба, която живее в Червено море и се е появила в Средиземно море през 2003 г.- първоначално само в южната му част.

Рибата има форма на "торпедо", със сив цвят с тъмни петна по гърба и без люспи. Заради четирите й предни зъба прилича на заек, откъдето идва и името й.

Особено опасна я прави отровата тетрадотоксин (ТТХ), която се концентрира в хайвера, черния дроб и кожата на рибата и може да предизвика тежко отравяне, а в някои случаи и смърт при консумация, тъй като токсинът не се разгражда при термична обработка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
admin преди 15 години
Казва се фугу ... и това е името на ястието, което се приготвя от рибата. Оттам и на рибата така и казват.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
приятел лека корекция само.рибата се казва фубу или тетраодон
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лошо, човек вече и риба да не може да си хапва спокойно. И гъби обичам и риба, ама вече ще ме е страх да ги ям, щото току виж взема че се натровя. То с гъбите винаг е било така, ама поне с рибата всичко беше ОК.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всякакви дзверове се навъдиха ;) Добри са си нашите кротушки :D
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тва да не е фогу,бе!?