Любчо Георгиевски: Република Северна Македония е добро предложение

Политическа фондация „Любчо Георгиевски“ изпрати позицията си до Dnes.bg
9 окт 2008 21:48,
75
Любчо Георгиевски: Република Северна Македония е добро предложение
Логото на политическа фондация „Любчо Георгиевски“. Снимка: Dnes.bg

Дълбоко сме убедени, че името Република Северна Македония е най-достойното, най-доброто и най-точното от всички предложения, които чухме досега.

Това е позицията на политическа фондация „Любчо Георгиевски“, изпратена до Dnes.bg.

Неприемането на това име е възможност всички имена, които чухме досега, повторно да бъдат сложени на масата за преговори. Държавните органи на Република Македония трябва да приемат името Република Северна Македония като завършено и като решена част от проблема, категорични са от фондацията на бившия министър-председател на Македония.

Преговорите трябва да продължат и най-голям акцент в тях да бъде прецизирането на името „македонска нация“ и „македонски език“. Още веднъж искаме да призовем президента на държавата и министър-председателя да надминат своя личен инат и да намерят сили заедно да стигнат до решението, посочват от политическата фондация „Любчо Георгиевски“.

Съобщението на фондацията е подписано лично от Любчо Георгиевски.

Dnes.bg припомня, че посредникът на ООН в спора за името между Македония и Гърция Матю Нимиц излезе с ново предложение: името на югозападната ни съседка да бъде Република Северна Македония.

Това название ще се използва само в международните организации, като се препоръчва и употребата му в двустранните отношения между Атина и Скопие, а конституционното име „Република Македония“ не се променя, твърди гръцкият всекидневник „Вима“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Не ни трябват македо преди 15 години
Не ни трябват македонците!!! Нито те - нито чукарите им. Живеем в модерни времена, не ни трябва ни територия, ни "македонци". Така си е много добре, те са буфер между нас и албанците - що ни трябват!?! На мен не ми трябват, а на вас. Въобще не ме интерисува ако ще да се изкарат преки потомци и на Буда и на Христос. Глупава селска работа е тяхната - въобще не ни трябват.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"македонците" са най-тъпата нация- като жабите са, колкото повече потъват, толкова повече устите им се отварят!
52
0
 
0
 
! Отговори
Valentino46 преди 15 години
Малеееее мръсни македонски селяндурчета,стойте си в гнусната "държава" и копайте нивите с картофи!
51
0
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 15 години
Аз си мисля че вие "македонците" ще изчезнето по-бързо и от нас, ако при нас това се случи. Албанците така са ви натисна ли че ще ви изядат!!! Скоро ще почнете да се наричате Албания.
50
0
 
0
 
! Отговори
Marjan-Prilep преди 15 години
koga ce poglednes realno vo bugarija deneska ima 1 - 2 milioni bugari . drugite se ili turci ili.. romanci ili makedonci ili romi - e bugarcina osvestetese vie ste edna nacia vo izumiranje .najarno vi e da si ja gledate vasata rabota i vasata drzava oti za brzo vreme nema da ostanat bugari vo bugarija taka da... ic da ne ve boli za nas... kako i nas so ne ne boli za vas . milo mi bese
49
0
 
0
 
! Отговори
Novo Konjarevo - Dr преди 15 години
Kakva e tazi dyrjava Balgariq... Postoi ot 7 vek... dokato za Makedoniq i Aleksandar Makedonski se spomnqva daje oshte predi Hrista.. za vremeto na Aleksandar Makedonski.. 356 godina predi hrista :) Kogato e postoela Makedonija, Bylgarite sa bili v bashtite im v "topkite" .. Makedoniq se spomenqva celi 7 veka predi da se spomene za pyrvi pat imeto Balgarija :)
48
0
 
0
 
! Отговори
God преди 15 години
Името на река Волга идва от народа, който се е заселил там (Българите), а не народа е получил името си от реката. Смята се, че първоначално името й е Болга, а впоследствие е трансформирано във Волга. Ако Александър Велики (само на Балканите му казваме Македонски) не е бил грък, защо се е борил за обединение на всички гърци в една държава? Според него е било редно след като говорят един език, изповядват една вяра и са един народ да не се делят на стотици градове-държави, които да воюват помежду си. Това е било и мечта на баща му - Филип. Тези кухи *** днешните македонци имат толкова общо с Александър, колкото и с всички други гърци - т.е. нищо общо. Да си играят на държава и да се молят албанците да не припознаят своята история в "македонската" и да искат да си върнат "изконните албански" земи.
47
0
 
0
 
! Отговори
българин от македони преди 15 години
38 - не е вярно, че има такива болни мозъци по земята.
46
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Не са виновни "македонците", а сърбите и гърците - нашите най- големи врагове на Балканите. Нищо не е забравено !
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе б'ратчет, какви глупоси пишеш - вие имате голям проблем. Пишеш че сме държава на ,крадци и др., а вие каква държава имате - наскоро признахте албанския за официален език, за ЕС няма да говоря, него ще гледате през крив макарон - сега се сещам и за НАТО важи същото. Успешно може да интегрирате само шиптъри. Сега се наври в чеупката си и млъкни!
44
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
За да се разберем трябва да уточним някои понятия: 1. Най-стария познат етнос на днешния Балкански полуостров е тракийският. Тракийските овчари в най-южната част на полуострова са наричани, Елини - по името на областта Елада. 2. Титлата Цар е призната само за владетелите на две държави. Първо за България и по-късно за Русия. Всички други титли, като Старобългарската "Кан", пославярчената "Княз", помюсолманчената "Хан" и римокатолическата "Крал", са с една степен на знатност по-ниски. Самуил е наричан Цар, следователно е носил или Българската или Руската корона. Трети вариант няма. 3. Законно признатата границата между Аспарухова България и Источния Рим(Византия), при това записана на камък, по времето на КанТервел е; - Крепостта Девелт, Клисурата на Тунджа, между Странджа и Сакар и оттам до вододела на реките на планината Грамос(територия между днешните Албания и Гърция с размери 10 на 10км.) и от там, по западната граница на старата Римска провинция Илирик - което ще рече на запад до двешна Хърватия и на север по р.Тиса и билото на Карпатите. Писаното на камък не може да се подправя!!! 4. Щом Стаефан Таронски "пишува: Тие биле од ерменскиот народ и по потекло од провинциа Деран, а императорот Васили ги префрлил со наемните воски во Македониа да се борат против Бугарите". Тогава излиза че в македония са живели само Българи....и приемам, че този човек знае това по-добре от днешните "заблудени души" в географската област Македония 5. При църковно народното самоопределяне, по време на Османската империя(в която турците са били само едно свръх малко, но властвощо малцинство), болшинството от населението на областта Македония се самоопределя като Българи и няма нито един "Македонец". Вие, скъпи мои сънародници, от тази област, сте наследници на същите тези Българи....приемете го!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
Jimmy преди 15 години
Ако Самуил е бил македонски цар защо тогава човека, който го е разгромил е познат в историята като Василий БЪЛГАРОУИБЕЦ, а не македоноубиец примерно. А той е така известен по светна, не само у нас. Офтопик - Като бях в Гърция видях ул. Василиий *** и ми се прииска да тресна някой грък...
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Те еничарите са част от Българския Народ , ако разсъждаваме. Също като еничарите македонците отричат всичко българско , наричат нацията ни Татари.
41
0
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 15 години
Приятелче ти май не си чел история, ако това е така нямаше да мислиш така. Това е една изкуствено създадена държава и най-лошото е че са с промито самосъзнание. Сърбити така са им промили мозъците че те се мислят за наследници на Александър Македонски и си мислят че не са българи. Според теб правилно ли е ако там се наричаш българин да те мачкат и унижават, да не те вземат на работа! Според мен да си стоят в трета глуха докато се държат и мислят така! Никакво НАТО още по-мало ЕС!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 15 години
Колеги,предявявате претенций към територия която е била много малко години под владичество на България...Не правете така..Живеещите там вече си имат друг бит,култура съзнанието им е оформено и променено по друг начин характерен си за тях...за това, че били славяни и говорели на развален български хайде да я присаединим кам територията на България..Ами даите да присъединим тогава и Русия,нали и те са славяни.... Родината ни е демократична, член на ЕС., на НАТО така ,че който желае може да си подаде документи и по установеният ред да стане БГ.гражданин..Не пречете на хората ,те вече са се асимилирали...По този начин на мислене Турция би предявила претенций и за БГ.,или пък радикалните ислямисти за не спазващите ислямските закони мюсюлмани..Какво правиме тогава...
39
0
 
0
 
! Отговори
Makedonec преди 15 години
защо идвате в България бе ***, стойте си на село, копайте там в жалката ви имитация на държава. Какви македонци, какви чудесии, бабите и дядовците ви, сите македонци са били, смешници такива. Ама ей тва представлява българския народ, едни се турчеят, други гърчеят, трети сега пък се помакедончват.като сте големи македонци, и сте най-древния народ на света, вън от България, няма място за предатели тука, *** такива, сърбите ви изпиха мозъците.И аз съм "македонец", баба ми и дядо ми са от Демирхисар, Битолско. Обаче като гледам колко сте изпростяли всички там, направо ме е срам да кажа, че ми е оттам корена. Нещастници такива, срам сте за целия български народ.Както казах по долу, време е да придявим и претенции за Пакистан, оти името му довада дека знаете од "Пак" "ке" "стане"
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На Македонскиот полустров од дамнина... пред 7000 години за први неканети гости натрапиа едни мрсулави од Африка кои немаа име но, го грабнаа градот правен од ерката на евс, Атина (Татина) та почнаа да си присвоуваат од Македонската култура итн. Подоцна се здружиа со Риманите кои им услужиа молитвите и ги ослободиа од нивните дотогашни владетели Македонците. Подоцна се поавиа некои си Хуни, племе Монголско. Воуваа со Византиа и кога испиа мозокот на Византискиот владетел добиа политичко признание како новододена власт на Македонскиот полустров. Но бидеи завладеаа со Македонски народ, но и во Византиа имаше исто Македонски народ и управна област Тема Македониа, со Византиа се спогодиа да се викаат Волгари, според името на реката од каде што дошле од Европа. Подоцна Рим призна едно Македонско племе за слуги (Servii). Кое подоцна за да не испаднат слуги на туи цели измешаа латински азик со Македонско писмо и се сториа - Срби. Но мачиниот народ ко си остана доследен сво на своето нееа да му признаат ни името, ни државата, ни верата во своа црква. Ништо. Да го стореа сето тоа е треба самите да си признаат дека се туинци, дека извршиле предавство над сопственото. Тоа небива. ***. Но како што пишува во Светото писмо, доаа АРМАКЕДОН - Зема Македонска. Здраво пак сме тука. ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА.
37
0
 
0
 
! Отговори
saMOil преди 15 години
Абе ние хубаво има пратихме танкове ама май треаше да има ги пратим с танкисти... и преговорите за македония открай време са се водили предимно с БЪЛГАРИЯ ако се верва на независими историци !така це май требва БЪЛГАРИЯ и ГЪРЦИЯ да ги водат тия преговори ...
36
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
МАКЕДОНСКА НАЦИЯ ДА СТАНАТ ЩОМ СА ПРОМИТИ МОЗЪЦИ И ПРИЕМАТ ЗА ВЯРНА ВСЯКА ЛЪЖА СРЕЩУ ЪБЪЛГАРИЯ.МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК Е ПОСРЪБЧЕН,С ВСЕВЪЗМОЖНИ ЧУЖДИЦИ,САМО И САМО ДА СЕ РАЗЛИЧИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ.ПИСМЕНОСТТА ИМ ОБАЧЕ Е СРЪБСКА, СЪЗДАДЕНА И ВЪВЕДЕНА ОТ ВУК КАРАДЖИЧ - ОСНОВАТЕЛЯ НА СРЪБСКИЯ ШОВИНИЗЪМ.Претендират ,че са славяни,но не приемат "кирилицата" като основна писменост на повечето славяни. Приобщаването им към "сърбицата"/сръбската писменост/ показва ясно чии интереси властват в Македония и на кого служи цялята история с името и претенциите към съседните народи.
35
0
 
0
 
! Отговори
makedonec преди 15 години
По последни изследвания на скопските историчари стана ясно, че :1. Държавата Пакистан всъщност е изконна македонска територия, оти името и довада от "Пак ке стане"2. Не Христофор Колумб е открил Америка, он е бил Ристе Колумбовски, па открил Нова Македония3. На Земята са доаждали извънземни, ама они биле од Македонската планета.