Лех Валенса поиска от Качински да напусне поста си

Президентът Качински вреди на Полша, твърди бившият държавен глава
20 окт 2008 14:47,
2
Лех Валенса поиска от Качински да напусне поста си
Лех Качински. Снимка: БГНЕС

Бившият полски президент Лех Валенса поиска от настоящия държавен глава Лех Качински да напусне поста си преди края на мандата си, който изтича през 2010 г., и го определи като "вреден за Полша", предаде АФП.

"Трябва да направим всичко възможно за съкращаване на мандата на президента. Защото президентът Качински вреди на Полша, той прави Полша за смях пред света", заяви Валенса на пресконференция в неговия офис в Гданск.

"Ето защо трябва да намерим решение в рамките на правовата държава, за да постигнем това по коректен начин", каза още Валенса. Бившият полски президент направи изявлението по повод излизането на новата си книга, наречена "Валенса. Пътят на истината. Една автобиография".

Това става два месеца след като двама историци публикуваха книга, в която го обвиняват, че е сътрудничил на полската комунистическа полиция (SB). В случай че в страната се проведат предсрочни президентски избори, Валенса, който беше президент на Полша от 1990 до 1995 г., не изключи възможността отново да бъде кандидат.

През 1995 г. той беше победен от социалдемократа Александър Квашневски, а през 2000 г. получи едва 1% от гласовете на избирателите. През 2005 г. той не беше кандидат.

"За момента не мисля върху тази възможност, прекалено рано е... но ако мандатът на Качински бъде съкратен, ще бъда готов да се кандидатирам", заяви Валенса и допълни, че ще направи това, ако бъдат изпълнени редица условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
баш юнак на таквоз преди 15 години
Значи човека,който разбърка целия комунистически лагер,изведнаж го изкараха сътрудник на тайните служби!?По голяма тъпня не бях чувал!Ама серсеми бол-все някой ще повярва!