Барак Обама е новият президент на САЩ

Маккейн призна поражението си и поздрави победителя
5 ное 2008 04:33,
276
Барак Обама е новият президент на САЩ
"Поздравления, тръгвате в едно от най-великите приключения в живота" - така Джордж Буш поздрави новия президент. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изборът

Как реагира светът

Кандидатът на демократите Барак Обама победи в президентските избори в САЩ, като по този начин стана първият в американската история афроамериканец, спечелил президентската надпревара, съобщи CNN след първите обработени резултати.

По последни данни Обама печели 338 електорални гласа срещу 156 от опонента му - републиканеца Джон Макейн.

„Тази вечер промяната дойде в Америка“, бяха първите думи на новия президент на САЩ. 

Обама допълни, че изборът му е отговор за всички онези, които са се чудели дали САЩ са готови на подобна стъпка.

Джон Маккейн призна поражението си и поздрави съперника си демократ с победата: "За мен беше чест да се обадя на сенатор Барак Обама и да го поздравя за избора му за президент на страната, която и двамата обичаме".

Обама печели в щатите Масачузетс, Илинойс, Кънектикът, Ню Джърси, Мейн, Мериленд, Федерален окръг Колумбия, Мичиган, Минесота, Делауеър, Ню Мексико, Ню Йорк, Пенсилвания, Род Айлънд, Вермонт, Вашингтон, Уисконсин, Ню Хемпшир и Охайо.

Световните информационни агенции обърнаха внимание на победата на демократа Барак Обама в Охайо.

Това е ключов щат - всеки кандидат-републиканец, избран за президент, е печелил гласовете в него.

Джон Маккейн води в щатите Алабама, Джорджия, Луизиана, Северна Дакота, Оклахома, Тенеси, Кентъки, Западна Вирджиния,  Уайоминг и Южна Каролина.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да има мнозинство от най-малко 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия на САЩ.
 
Небивало висока бе активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния.

Освен президент, американците гласуват и за една трета от състава на Сената, както и за Камарата на представителите. Според проучванията демократите и тук ще затвърдят позициите си.

Новият президент на САЩ ще трябва да взема решения за най-важните въпроси, които в момента интересуват американците – икономическата криза, войната в Ирак и Афганистан и реформата на здравната система.

Анализаторът на BBC Джъстин Уеб пък коментира, че резултатът от изборите ще има дълбок ефект върху страната.

„На всички нива Америка ще бъде променена от този резултат... никога вече няма да е същата“, заяви Уеб.

Всичко за изборите в САЩ

 Изборът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
0
 
! Отговори
di преди 15 години
Избора на Обама е поредното манипулиране на обществото.Добре планираната световна криза ,скоято ще източат парите от бедняците и влеят в богаташите управлявящи света, спукването на милитаристичния балон на САЩ през следващите 5 год. ще са провала на Първия *** Празидент на "великата нация" с което ще се "докаже" че *** неможе да управлява "великата нация".
254
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...че все още има толкова примитивни хора, които да определят даден човек според цвета на кожата му. Но това е друга тема.и аз съм много щастлива от избора на американците! :-) браво и успех!
253
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти още ли си тука бе, аз какво ти казах на теб, айде на лечение, заминавай, че смърдиш! Явно си много зле с нервите, мисленето и съм сигурен, че животът ти не е от най-привлекателните! Болен си!
252
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз се жертвам да гръмна теб, като това няма да е жертва а удоволствие! Заминавай да се лекуваш!
251
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
xaide edin da se jertva i da gramne 4ernoto
250
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледам пак са наизлезли ***, необразовани, тесногръди и дребни души. За тези, които леят помия, пробутват расистки мнения и си мислят, че света е само това което те виждат и правят, моля, образовайте се, четете, кои е Омаба, какъв му е произхода и какво е постигнал като личност след това седнете и вижте вие къде сте! С малко съжаление го казвам но е факт, че американците са тези, които показват на света какво е демокрация в действие, и че наистина са прогресивна нация за разлика от нас. Ние вместо да се вдъхновим от това световно историческо събитие, чета какви ли не невероятни изказвания, които само потвърждават колко сме нечистоплътно мислещи. Ако в България имаме такива политици и лидери като Обама, днес България щеше да бъде по добро място за живеене и ние щяхме да сме по-интелигентна нация! Уви!
249
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tova e kraia na USA,zaslujavat si go tapite tlasti yankee
248
0
 
0
 
! Отговори
Ron Paul преди 15 години
Тотален контрол на държавата в обществото--това ще е плодът на т.нар. "избор". Както и Обама, така и МакКейн бяха и са тъмни личности, които служат на чужди (неамерикански) интереси. Даже МакКейн беше абсурден кандидат. Но сякаш всичко беше подготвено, особено с пълния провал на Буш в последните години и номинирането на МакКейн, за една необходима промяна и избирането на демократ за президент, както и да се казваше той. Т.е. хората избираха между две злини, както обикновено става. За съжаление от Джон Ф. Кенеди насам Америка няма президент, който да не е бил марионетка. Обама в момента е на гребена на вълната, може би както беше Иван Костов едно време или Симеон Сакскобурготски у нас преди години, и успя да манипулира хората да му се доверят (поне тези 51%) и да го прегърнат като месия. Само историята ще покаже доколко ще успее в обещанията си. Едно е сигурно обаче: с неговата политика бедните ще стават все по-бедни и богатите все по-богати, докато не дойдат големи катаклизми в Америка.
247
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хюсеинов излезе и публично пред телевизионните камери изяде двеста триста грама свинска сланина, ще се присъединя към ликуващите!
246
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нфб ти *** ли си ?
245
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
:) За това те питах от къде черпиш информация ! Продължавам да се чудя и да се забавлявам как е възможно хора, които никога не стъпвали в Америка така компетентно да обясняват какво е положението там. Живял съм там имам притятели там имам и такива, които са в армията - американци (не знам дали са чисти, не знам и какво влагаш в това понятие). Моето впечатление е, че в БГ доста голяма част от представата на хората за америка и американците произлиза от собствените им комплекси. Какво имам предвид - за повечето българи, сигурно и за теб, американките са дебели, но ти никога не си влизал в техен клуб или дискотека или дори не си вървял по техните улици за да видиш какви момичета има, как може да твърдиш, че са дебели (може би защото така казват хората). Преди време се твърдеше и че били прости - карали коли автоматик, защото не знаели как се сменят скорости. Сега когато и ние опознахме що е то трафик и ниие ли станахме прости, че подкарахме автоматици ??? Разбираш ли ми мисълта ? Недей да вярваш 100% на това, което четеш, защото не знаеш кой го е написал особено в интернет. Хубаво е, че имаш позиция, но тя не е формирана на база собствен опит, а на база какво казват хората.
244
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
за жалост много сте прав..явно някои личности имат нужда да покажат своята агресивност и да се докажат пред себе си колко са велики..бъдете жив и здрав и винаги толерантна личност към хората с друго виждане ..с друг цвят на кожата и друга религия..
243
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тук всички само се обиждат и то без каквото и да било основание. Ако имате различни гледни точки спорете по цивилизован начин, дайте си аргументите и коментарите по статията и толкова.... Всеки си има своя избор и своя гледна точка, всеки си търси щастието дали ще е в България, САЩ, Узбекистан или кадето и да било, и това съвършено не е повод за обиди...
242
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Направо ме убихте...Не съм костовист..българин съм, който гледа реално на историческите факти , а не на фасмантагории за миналото величие на българското племе..това което движи света ..това са пари ..власт ...жени!другото са простотии за палячовци като теб..За вашият интелект, оставам другите да се изказват..
241
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледам новините и чета някакви комплексари.Едната се опитва да се оправдае ,че си е напуснала родината и се опитва да определя стандарта ,непоглеждаики проглемите в Америка.Защо се хвалиш толкова с високия стандарт които имаш? В България не всички се борят за оцеляване.Напротив много хора са способни да те сложат в малкия си джоб.А реалната заплаха от рецесия е има.Незабравяите ,че и пентагона горя вече .Всичко е възможно.
240
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
предстои да видим. Прогнозите са добри. Но в първото си обръщение към нацията показа доза бруталност в онази част на речта в която говори за обратите и грешките.Едно е сигурно, че е голям хитрец.
239
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
226,убедих се ,че не само ,че си ***,неграмотен ,а и многооооо ограничен.С кого ще се ...това е мой проблем,аз живота съм си оправила още когато избягах от проклетите комунисти преди 25г.ти си тоз който трябва да реши с кого да се ...и кой да те ....живееш мизерно броиш си стотинките за кифла,а тзк ми се ребчеш, като петел без кокошка,колкото и да обийдаш мен не ме обижда нито една твоя дума тъй като ми е ясно ,че си от тез които нямат глава на раменете за да разсъждава,а я имат само за баланс на скелетичното им тяло,докато не си направиш ревизия на мисленето си и поведението си,още много години ще тънеш в мизерия ти и твоите деца ..ако имаш...без коментар,живей си в панелката метър на два и си кротувай,йивота ти в близките 50г.не ще се оправи повярвай ми..поздрав..
238
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега като прегледах мненията разбрах, че тук наистина вирее някакъв плиткоумник, който явно от сутринта си няма друга работа, а също така и качествени слушатели (защо ли?) и е решил да покаже ниското си IQ и ограниченият си умствен капацитет. Защо някой *** не даде една разбивка по IP-та да го видим този пич :)
237
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
не ме разсмивай,много книги четеш..аз знам как е в България и ако си толкова напред с мтериала какво си виснал в нета?яхта??хахаха..ти знаеш ли какво е това?аз поне съм адвокат тук и знам по колко си изкарвам на година,което ти правиш за около 5!Детето ми си е ок,и не ме мяткам с чернокожи(много си плиткоумен!),но знам какво е нивото им в моятя среда!Така че жалкият си ти,поплачи си и ще ти мине!!!!
236
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Stqgajte se za nova vojna.Ili nov 11 septemvri. Kopeto vi haresva poveche.