Сеир! Македония ще съди Гърция в Хага

Президентът и премиерът на бившата югославска република пак се скараха
18 ное 2008 00:06,
51
Сеир! Македония ще съди Гърция в Хага
Цървенковски набързо скастри Груевски. Снимка: БГНЕС

Македония подаде жалба срещу Гърция пред Международния съд в Хага. Властите в Скопие обвиняват Атина, че е блокирала членството на страната в НАТО.

В комюнике, публикувано на интернет страницата на македонското външно министерство, се посочва:

По силата на временно споразумение, сключено през 1995 година под егидата на ООН, Гърция пое ангажимент да не възпрепятства присъединяването на Македония към НАТО. Затова Македония реши да се обърне към Международния съд, който разглежда междудържавни спорове, с искане Гърция да спази това споразумение.

Междувременно македонският президент Бранко Цървенковски обвини премиера Никола Груевски в нарушаване на конституцията и Закона за външна политика на страната.

В официално съобщение от кабинета на Цървенковски се казва, че днешното решение на правителството на Груевски да подаде жалба срещу Гърция пред Международния съд в Хага е взето без необходимите консултации.

С този акт и досегашното си поведение по време на преговорите за името в спора с Гърция премиерът Никола Груевски и правителството окончателно поемат цялата отговорност за решаването или провала на спора за името, както и за процеса за интеграцията на страната в ЕС и НАТО“, се казва в съобщението от кабинета на Бранко Цървенковски.

Dnes.bg припомня, че през април тази година Гърция наложи вето върху влизането на Македония в НАТО, докато не бъде постигнато споразумение за името на бившата югославска република, което е в основата на спора между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 15 години
За какво бе пиле шарено да ви помагаме? За да може в първия удобен случай да ни забиете нож в гърба ли? Айде цвърчете сега под терора на гърците, докато ви дойде акъла в главата.
49
0
 
1
 
! Отговори
aha преди 15 години
До Кате:Много убав пост...машалла.....Значи во Мкд има секакви а? Албанци, Турци, Сърби? А Българи няма ли, като сме соседи и сакаш добросъседство? Вакви са ти теа добрососедски односи бе пиле? Ами вие не признавате дека има българи во Мкд...Ка така се срби и албанци има, а българи нема? Айде отговори ми...Как така бугарскиот фашистички окупатор 3 пати е влизал во Мкд, а сега нема жив българин? Я се замисли. Не можем да имаме добрососедски односи со луге, които унищожават българите во Мкд...Които дури не признават дека им абългари тамо...И последно, ако е така, какво вие казвате: Дека 'бугарите са неосвестени македонци со испрани мозоци' - нормално е ...кай вас плукат по нас и ние вака....плукаме по вас..нали сме исто со испрани мозоци..:)
48
1
 
0
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Bravo Bravo... mislev deka samo mal broj Bugari plukaat vrz Makedoncite ama gledam tuka site ste se fatile na isto oro. Sramota! Kade e vasheto dobrososesdstvo?? Vaka li ve pushtija vo EU i NATO? Bugari, sakale ili ne, komshijata do vas e Republika Makedonija vo koja ziveat Makedonci. A da, imame i Albanci, i Turci, i Srbi, i mnogu mnogu drugi etnichki grupi...da ni se zivi i zdravi site do eden. Uste neshto...vo ovie momenti bi trebalo malce da se potrudite i da pomognite a ne da odmagate... Gospod gleda...se nadevam deka ke vi vrati na site onie koj i mislite losho na Makedonija.
47
0
 
1
 
! Отговори
бугарин од Струмица преди 15 години
Продадени души како 7 са срама за бугарштината во Македониja.Сакам да знаете во маjка Бугарja, дека е време да судиме БЮРМ за сите злини и геноцидот со се проведува кон бугарите тука. Сакам и да знаете дека е вистина ребугаризацjaтa тука и влада има голем страв да не се разбере дека македонец е цист бугарин.
46
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 15 години
Аз съм бил в Македония на работа бил съм много пъти и като шофьор на ТИР.Никъде в България несе говори,че българите имат теритоални претенций към Македония до като там и порано когато съществуваше Югославия се вадеьа и показваха карти за велика македония в Струмица съм товарил мраморно брашно и там в завода имаше голяма карта на която беше начертана граница която тръгва от кюстендил покрай дупница и излиза на беломорието солун и всички градове в беломорска тракия са добвени към македония.Македония изрисувана 2пъти по голяма от България и Гърцияи как гърците ше ги уважават македоннците техните политици са толкова *** ивъобще не ни трябват НАТО европейския съюз територии искат да си останат сами и изолирани и шиптърите да ги мачкат газят и претопят защото на прости *** това им се полага евала на гърците.
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Първанов им предложи да празнуваме заедно Илинденско Преображенското Въстание. Те отказаха че сме искали да им откраднем празника. ***.
44
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Гърците Вършат Мръснат Работа На Българите, не позволяват да им крадът историята исторически героии. Това е главания проблем на България да се каже истината. Македонизма е антибългарски , понеже макдонците нямат история , национални герои, просветители, Кирил И Меттодий ,Климент Охридски, Цар Самуил, ВМРО Войводите.
43
0
 
1
 
! Отговори
aha преди 15 години
гърците са подмолни, даже и да ги накарат да клекнат, ще намерят начин да предизвикат сблъсъци във вардарско..ще въоръжат власите, ще дадат пари на албанците. ще създадат нов конфликт в косово, за да се изсипят повече бежанци в мкд. те са стари хитреци, не вярвайте, че някой така може да ги излъже. гърците създадоха помашка нация, нещо много по - различно от това, което ние разбираме тук както ***. създадоха я от българи и турци в тракия, сега си е отделна нация. така, ако не дай си боже стане конфликт между турци и гърци, ще бъдат убити точно тези хора на границата - ненужните им..ще си направят етническа чистка без да си мръднат пръста...гърците са хитри и подмолни ***...
42
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гърците ще клекнат много скоро!
41
0
 
1
 
! Отговори
- преди 15 години
О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?
40
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 15 години
и до номер 7 'маке софия' или по - скоро 'вардарски гастербаjтер во софиjа' .....абе пиле убаво и преубаво...малце достойнство нема ли у теб? тая влада ти дозволува да студираш и работиш, да си вадиш 'пасош' и да живееш исто както и местните...студираш на цени за ***, работиш со бугарска плата...верувам дека никой не ти е упрел нож во грба и си слободен да одиш у 'европата'..не бидете вакви пизди шарени...малко уважение друго не сакат българите од вас....
39
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 15 години
и до номер 7 'маке софия' или по - скоро 'вардарски гастербаjтер во софиjа' .....абе пиле убаво и преубаво...малце достойнство нема ли у теб? тая влада ти дозволува да студираш и работиш, да си вадиш 'пасош' и да живееш исто както и местните...студираш на цени за ***, работиш со бугарска плата...верувам дека никой не ти е упрел нож во грба и си слободен да одиш у 'европата'..не бидете вакви пизди шарени...малко уважение друго не сакат българите од вас....
38
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 15 години
не ти пишувам по македонски зоштото се уште кай нас нема луге които 24 саата са во мкд форумите и ке се секират/разбунат од иновациите....
37
0
 
0
 
! Отговори
аха преди 15 години
Йованке,ние казваме, че тези, които са се чувствали българи, отдавна са се преселили от егея и вардар в българия. за егейци и българите с потекло от македония, всички живеещи във вардар са сърби или сърбомани. всяка година ходя в егейско - това, което ви говорят за виножито, са измислици. хората/лугете тамо открито казват, че във вардар има само сърби, това го знаят още от 1918 г. затова казват, че езика във вардар е различен, сръбски. Знаем, че Македония не е нито българска, нито гръцка, нито сръбска, нито албанска. И не я искаме. България е еиднствената страна, която влезе във войните, защото вярваше, че там живеят българи, а не за територии. ПО тази причина България сега е единствената страна, която НЕ ПРАВИ ИНВЕСТИЦИИ в БЮРМ, а просто си прибира българите с гражданство. Гърция стъпи у вас с инвестиции, Албания - с недвижимости, а Сърбия - с политичари. Паспорт се дава и се взема - не е трудно. Така, който иска да живее в България е free да го направи, стига да е лоялен на държавата, който не иска - прав му път. Мислим дека кай е вас е истото со шиптарите - ако не сакат во мкд, да си одат во албаниа.Така че, на нас никой не може и няма да ни забрани да приемаме хора с българско самосъзнание, както и на вас да приемате хора с македонско самосъзнание. ако сакате да се пиробщавате или да правите конфедерация - ще се съберем и решим. аз лично се съмнявам, че някой в бг иска конфедерация с македония, за културна соработка - нема такова животно. единственото, което можем да направим, е да имаме бизнес 'релации' - и то само ако хора като теб, студиращи или работещи в бг, са достатъчно толерантни да не засягат паметта на убитите ни дядовци през войните. за вас вашите дедовци може да са партизани и херои, но и за нас нашите са ослободители и херои. така че, ако не засягаме паметта на родовете си, поне можеме да пием кафе заедно. и последно, ние не идваме във вашата страна да студираме, работим и да говорим за антички ***, затова и вие като сте тук, бъдете разумни и не закачайте болната тема на всички на балкана. малко уважение към страната, която ви е приела. поздрав
36
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 15 години
всичко е политика. груевски, по дядо никос груйос прави всичко, ама всичко възможно вардарци ДА НЕ ВЛЯЗАТ в европейския съюз,а да останат в сръбско - руска орбита. тази политика е изгодна на гърция и на сърбия и на албания, а по неписано правило - и на българия. албанците от западна македония ще се обединят с косово и албания, макар и не политически засега, но административно. сърбия ще се приближи до заветното егейско море. гърция ще отдалечи албанците на запад и ще бъде по - близо до любимата си сърбия. а българия ще прибере хората с българско самосъзнание, които не са малко. част от тези, които сега вземат бг паспорти/гражданство, макар и македонисти, няма да имат избор след 10 години и няма да имат начин да се върнат по вардара, тъй като ще е албано - сръбски нато протекторат. от нямай къде децата им ще растат у нас...така, от вековните борби за македония никой няма да спечели, както винаги е ставало...най - вероятно ще се заформи някой нов руско - американски конфликт, пак на наш гръб..
35
0
 
0
 
! Отговори
Jovana преди 15 години
За номер "Бивша Югославска Част Македония"- най-ясно е някак си откъде са се родили и къде са корените им.Корените?Хайде сега да не си противоречите само.Нали казвате че македонците са българи, братя и така нататък?А тук казвате че корените са сръбски?И какви са тези апетити на целия балкан относно Република Македония?Укротете се и приемете факта че Македония не е българска, сръбска, гръцка или каквато щете там.Още и албанците да почнат да претендират че е тяхна и смехът ще бъде пълен.Гърция не спази договора и затова трябва да бъде санкционирана.Името Македония никога няма да се лиже задните части нито на Евпорейския нито на Щатите.Знам че ви дразни всичко което е различно от българското и което не се подмазва - но положението е това.Успех:)
34
0
 
0
 
! Отговори
Best for the best преди 15 години
тия къде напират ,какви македонци има там незная но виж с албанци е пълно ,малко *** има ами още да влизат в Европа
33
0
 
0
 
! Отговори
ko4o преди 15 години
са толкова древни македонци, колкото ние древни тракийци. а тоя 7 не е македонец, познах го веднага, кога е била македония под турско, е тва не мое да буде, ама не ги ли е срам фиромите, този извор на човечеството с някаква си 400 годишна америка, направо да ги превземат и да създадат МАТО (новото НАТО)
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ройтерс: Суез не се е отказала от проекта Белене18 ноември 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"София. Френският енергиен гигант Суез обяви днес, че ще вземе решение за участие с дял в българския проект за АЕЦ Белене заедно с RWE, след като провери споразумението, постигнато между германската компания и София, предаде агенция Ройтерс. НАЛИ СТЕ МНОГО ВЕЛИКИ. КАНИХМЕ ВИ 2ГОДИНИ МИСЛЯТ ДА СЕ НАМИСЛЯТ.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По македонските форуми пишат браво , само така. Браво на контраофанзивата. Македония в КонтраАтака. Ще воюват със съседите.