Сеир! Македония ще съди Гърция в Хага

Президентът и премиерът на бившата югославска република пак се скараха
18 ное 2008 00:06,
51
Сеир! Македония ще съди Гърция в Хага
Цървенковски набързо скастри Груевски. Снимка: БГНЕС

Македония подаде жалба срещу Гърция пред Международния съд в Хага. Властите в Скопие обвиняват Атина, че е блокирала членството на страната в НАТО.

В комюнике, публикувано на интернет страницата на македонското външно министерство, се посочва:

По силата на временно споразумение, сключено през 1995 година под егидата на ООН, Гърция пое ангажимент да не възпрепятства присъединяването на Македония към НАТО. Затова Македония реши да се обърне към Международния съд, който разглежда междудържавни спорове, с искане Гърция да спази това споразумение.

Междувременно македонският президент Бранко Цървенковски обвини премиера Никола Груевски в нарушаване на конституцията и Закона за външна политика на страната.

В официално съобщение от кабинета на Цървенковски се казва, че днешното решение на правителството на Груевски да подаде жалба срещу Гърция пред Международния съд в Хага е взето без необходимите консултации.

С този акт и досегашното си поведение по време на преговорите за името в спора с Гърция премиерът Никола Груевски и правителството окончателно поемат цялата отговорност за решаването или провала на спора за името, както и за процеса за интеграцията на страната в ЕС и НАТО“, се казва в съобщението от кабинета на Бранко Цървенковски.

Dnes.bg припомня, че през април тази година Гърция наложи вето върху влизането на Македония в НАТО, докато не бъде постигнато споразумение за името на бившата югославска република, което е в основата на спора между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Джеймс Бонд преди 15 години
Идеята на НАТО е военен съюз на приятелски страни - как ще съдиш някого, че не иска да ти е приятел, пфу ненормалници!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди една седмица Македонското Правителство ходи да прави кавали и федорос на Турция за подкрепа.
28
0
 
0
 
! Отговори
turk преди 15 години
gyrcite sa takiva, samo iskat da gi biem . i te igraqt s nas 4rez EC . no towa nqma da prodylja taka dylgo ... Turcia ukperi Makedonia za NATO ...
27
0
 
0
 
! Отговори
Боримечката преди 15 години
Видяля жабата,че подковават коня и тя дигнала крак .......Браво бе македонисти сами си вкарвате вълка в кошарата.Албанците скоро ще Ви превземат а Вие сте сляпи и глухи за процесите които стават при Вас.Не Ви е крива нито Гърция,нито България,а по добре се вгледайте в себе си.С какво заслужавате да Ви приемат в НАТО и ЕС?
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Скопие. Екип от специалисти ще разгледа следващата седмица в Македонската академия на науките и изкуствата /МАНУ/ опцията за атомна централа в страната, пише днес вестник Нова Македония. По думите на академик Глигор Канавче, ръководител на екипа, трябва да се завършат всички проучвания и да се види дали изграждането е само опция или реална възможност. Според него изграждането на атомна централа в Македония може да се реализира след 2015г.
25
0
 
0
 
! Отговори
`чочо преди 15 години
Абе,новата ви АЕЦ с ябълки ли ще я карате?Или само ще и пеете?АЕЦ не е за ***.Гледайте си ябълките и се научете да мълчите!Много ще ви трябва!
24
0
 
0
 
! Отговори
petars преди 15 години
Простако,каква история имате бе -на Коминтерна ли?Не дей забравя ,че сме били по тъези земи и този път няма да ви пазим от албанците.То вече повече от половината ви БЮРМ е албанска.Ще им слугувате-няма как,с малко вазелин не боли...казват...
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нова Македония: Атомна централа в Македония след 2025г.? Българското правителство им каза че искането за дял от АЕЦ Белене е закъсняло и вече трябва да се обсъди и с Германската РВЕ. Македонците пак голям вадят , но не го вдигат - Атомна Централа ша правят.
22
0
 
0
 
! Отговори
pepe преди 15 години
Четейки 7 ,8 се убеждавам за пореден път,че:БЮРМ няма място в Европа.Слава богу,че не се чувстват такива каквито са-българи/защото в турските хроники от 19,20 век такова животно -македонец няма./Защото ако се чувстваха такива,кой знае колко злини щяха да дойдат от там.Трябва им наистина психолог-това да се настроиш срещу всички балкански съседи,след като държавата ти заминава на кино-трябва да си ненормален.Гърция е съвършено права в исканията си-стига са крали историята на съседите си.Купете си вазелин-ще ви трябва скоро!
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България има споразумение че македонско малцинство в България няма , но скопие финасира ОМО Илинден , и после осъдиха България на 400 000 швейзарски фрака.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В бивша югославия не можеш да станеш историк, ако не напишеш поне една книга против България. Тези хора продължават с лъжите, целия живот им е минал да пишат лъжи , ако лъжите се ракрият пред македонците какво ще работят скопските историчари.
19
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
пишещите тук и представящи се като "македонци" са служители в посолството на Република Македония в София.Както в нашето Министерство на външните работи е бъкано от комунисти-русофили, а не българофили,така и при тях там работят само комунисти-сърбомани.Цялата администрация в Македония е само от комунисти-сърбомани и друг няма достъп за работа там,а патриотите на Македония са принудени да страдат и едвам да преживяват. Те създават и насаждат чрез медиите там най-различни страхотии за България за да плашат народа там и да могат да му посочат единствен изход в присъединяването към Сърбия.Но те забравят едно важно нещо :НИКОЙ НЕ ОБИЧА ПРЕДАТЕЛИТЕ И НЕ ИСКА ДА СЕДИ НА ЕДНА МАСА СЪС ТЯХ.ТАКА СЪРБИТЕ ЩЕ ИМ ОТВЕЯТ ПЛЯВАТА И ЩЕ СИ УПРАВЛЯВАТ САМИ НОВА СЪРБИЯ,А ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ ЩЕ ОСТАНЕ ДА ЦЕЛУВАТ РЪЦЕ И ДА СЕ ЗАДОВОЛЯВАТ САМО С ТРОХИТЕ.СЪЩАТА УЧАСТ ОЧАКВА И ПРЕДАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
18
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
БРЮМ натиска толкова лошо да влезе в НАТО не зариди инвестиции или нещо друго, а поради простата причина, че албанците ще им вземат повече от половината от и без това смешната държавица. След няма и 20 години македонците ще са като палестинците, понеже познайте САЩ зад кой стои, зад албанците, много ясно. Но това естествено ще се промени, ако БРЮМ влезе в НАТО. Защото друг ще трябва да води тяхната война, както винаги е било в кратката им история. И да добавя, че намирам македонските политици за най - недалновидни и направо прости от всички балкански политици и държавници. Което ясно говори за народа, който ги е избрал.
17
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
Много успешна тактика са приели в Скопие- настрой всичките си съседи срещу себе си и след това ходи се моли на албанците да не те превземат, ха-ха-ха!Гърците ще ви ... майката, не се притеснявайте. Вече я няма и велика Сърбия (Югослвия) да ви пази- ще има да сърбате попарата, дето сте я надробили дъъъъъъъъълго време.Прави са Гърците- Македония има и в Гърция, и в България- откъде накъде Македония. Те утре ще искат граници да прекрояват! България е само тук, Гърция е само там, Турция, Англия, Франция и т.н. Как така Македония? Да си оправят името- съгласен съм с Гърците!Най-добре да се нарекат "Бивша Югославска Част Македония"- най-ясно е някак си откъде са се родили и къде са корените им.
16
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 15 години
според мен,прави са макетата да съдят гърците.има договор от 1995 година който гърция се задължава да не възпрепятства присъединяването на Македония към НАТО.представете си колко време минало за да стигнат до покана и некаква си гърция да им блокира членството.което значи, че през целото време макетата са живяли в заблуда,че ку.вата гърция няма да им попречи.
15
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 15 години
коментарите.
14
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Албан преди 15 години
Истина говориш,комшу!
13
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Абе кви комшии бе? Ти в дупе ли си правен?
12
0
 
0
 
! Отговори
Spiro gorskio преди 15 години
Човек когато ти чете думите все повече се уверява, че македонизма е душевно заболяване. В това което казваш няма нищо смислено и нищо верно. Кога сте е.али Гърция? Вие съществувате само от няколко десетилетие и тя винаги ви е оправяла. Каква хилядолетна история? Това е смешно и не си струва да се обсъжда. Не чакате руснаци да ви освободят, но знай само, че вас са ви освободили БЪЛГАРИ, защото всички ваши деди са БИЛИ БЪЛГАРИ!
11
0
 
0
 
! Отговори
руфи преди 15 години
къде видяха сеира! за сеир са всичките афери и бездействия в българия, скратени фондове от ЕС, за разлика от това държавите действат в собствен интерес, а тук всички действат сами срещу себе си