Вън от контрол! Кошмарна нощ в Атина

Извънредно за Dnes.bg! Гръцката журналистка Йоанна Капетанаки за изминалата нощ в Атина
9 дек 2008 07:03,
90
Вън от контрол! Кошмарна нощ в Атина
Снимка: БГНЕС

Атина преживя изключително тежка нощ. Хилядите протестиращи младежи трошиха прозорци на банки, бизнес сгради, търговски центрове и министерства.

Не пожалиха и опожариха и огромната коледна елха в центъра на града, която е на крачка от гръцкия парламент.

Рано тази сутрин отново потърсихме за коментар гръцката журналистка Йоанна Капетанаки.

Йоанна живее и работи в Атина и цяла нощ следеше събитията, които се случваха в столицата на южната ни съседка. Ето нейният коментар:

"След изминалата нощ правителството е под изключително силен обществен натиск, тъй като властите не успяха да установят никакъв контрол. До ранни зори пламъците в Атина не загаснаха.

И без това в последно време кабинетът беше изправен пред редица сериозни проблеми и икономически скандали, но определено смятам, че след събитията тази нощ правителството е поставено пред непосилната дилема дали изобщо е способно да управлява.

Хората, които живеят в централните части на Атина, напуснаха домовете си през нощта.

Съвсем сериозно, ситуацията е вън от всякакъв контрол.

"Убийството" на 15-годишния младеж беше просто един претекст за ескалацията. Погребението му е планирано за днес и Гърция се страхува какво може да се случи."

Междувременно гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос защити работата на силите на реда .

"Полицията е на място и прави всичко необходимо, за да защитава човешкия живот и собственост", заяви министърът след закрито заседание на кабинета, продължило два часа.

"Държавният апарат е защитавал повече неща от тези, които са били заплашени, той е тук, за да защитава човешкия живот и всичко останало след това, без да нарушава демокрацията", наблегна Павлопулос.

"Не съм удовлетворен и се извинявам на обществото", все пак обаче каза той по повод провала на силите на реда да се справят с продължаващото насилие в Атина, Солун и други градове на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
думите на 19/21 са единствените верни и смислени, другите сте плашливи, невзрачни мушмороци
28
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Някъде по света и в случая нашата южна съседка Гърция, има доблестни хора, които възстават срещу богатите крадци, некадърните политици и несправедливостта в обществото. Нас и да ни бият и да ни трепат и да ни е.....ат, пак няма да се противопоставим, защото сме ***...и и психиката ни е робска. Това сме ние за съжаление и затова сме такива мизерници.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кво само се пените по форумите!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Имам приятел в Гърция ,който ми каза ,че повечето хора там са яхнали протеста ,просто за да вандалстват. Леките коли по улиците се палят обръщат ,трошат. Частни домове са опустошени насилие към обикновенните хора по улиците.. В момента в Атина не можеш да си подадеш и носа на улицата, защото осверипялата тълпа мачка всичко що е човек. Насилват се жени ,пребиват се хора .. Нахлува се в блокове сгради , къртят се врати и се нахлува в семейни жилища като семействата са жестоко малотретирани и ограбвани.. Това вече не е политически протест.. Това е Анархия и пълно безаконие към обикновенния гръцки гражданин. Вместо да изметът парламента тълпите мачкат собствените си съседи. В момента Атина е като след бомбандировка няма здрав магазин неограбен и хоата дори не могат да си купят храна нищо ,не могат да отидат на работа.. Просто е кошмар.. Дано не става никога такова нещо у нас.. Явно много от групите са дрогирани и пияни и не мислят изобщо какво правят.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Наш ред е хораа не бъдете мишки ЕВАЛА на гърците каквито и да са все пак с тези си действия ни бият по всички показатели
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
19 те ни оправят всеки ден :Dама ние си стоим
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"В момента гърците показват ,че броят на гамените и там е твърде голям. Има хиляди други цивилизовани начини за протест." от 7абе хора какво постигаме ние с цивилизованите си начини на протест???
22
0
 
0
 
! Отговори
не ядяло коте риба преди 15 години
да те фермерите като протестираха мирно и кротко си взеха супсидийте за мляко и животните си.
21
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
"Е, ние можем да си протестираме..." нещо си се объркал, явно не живеем в една и съща държава с един и същ "народ".
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, ние можем да си проетстираме, но не да чупим на хората колите и магазините. така ли трябва да се постъпва? Ти като не си цивилизован, ходи и троши на хората живота. После няма избощо да ти тежи, че си съсипал на някой човечец граденият с години и честен труд бизнес.
19
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Чшшшшшшш, българитеее, много сме цивилизовани. Понеже всякакви протести са под нашето ниво, затова сме на това положение и никога няма да се оправим. Има да си чакаме някой да дойде и да ни оправи...
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно съм съгласна с 3. Не това е начина, и полицаите са се защитили. И на мен някой ако ми мята камъни, и аз бих се защитила. Тридесет души срещу двама, много са смели гръцките гаменчета, няма що!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нима гръцките к'ретенчета и нашенските им поддръжници мислят, че вандализмът и анархията променят нещо??? Дайте пример, бе, плиткоумничета червени, къде и кога нещо е постигнато с насилие...
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре де, не са доволни имат поводи да протестират, ама по дяволите, това ли е начинът?! Като изпотрошиш и ограбиш магазина на някой, който няма нищо в случая! Та убийството на това момче е било само повод да се вилнее и да унищожават, но съм сигурна, че на 99% от тоя тълпа и е все едно за това момче, просто са намерили повод да отприщят цялата омраза към богатите и управляващите и сега никой неможе да ги усмири! ***! И какво ще демонстрират като изпотрошат всичко? Само, че са една безмозъчна тълпа подвласна на инстинктите си. И в Западна Европа имаше подобни изпълнения, помните ли Париж? Обаче не фпанцузи бяха в основата на цялата работа, нали? А алжирци и мароканци. Е, гърците се спервиха отлично. Доказаха, че нивото им е същото. Колкото на алжирските емигранти във Франция. И после претенции, че сме европейци! На Балканите ние никога няма да сме в Европа! Не и в културно отношение! Диви балкански субекти сме си и това е. И колкото и да ми е неприятно, това се отнася и за нас българите!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Срещу тия червени лумпенчета и окото ми не мигва...С А М И Е - ПРЕЗИДЕНТ !!!ОЛЕ....
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мда, казаха ми че кризата в Гърция била доста по-тежка от тук, и не случайно гръцките банки привличат агресивно депозити тук, само дето всичко веднага се изнася да запушва тамошните дупки.
13
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Гърция е изтръпнала пред жестоката икономическа криза пред която е изправена и която се очертава да е най-тежка в Европа именно за Гърция. В резултат на това, най-малката искра запали пожара. На хората не им пука за някакво си бандитче, което си го е получило, нападайки полицията, но това е повода да се отприщи огромния страх, несигурност и напрежение натрупани в последно време в Гърция. Помислете - дали подобно нещо би се случило там преди година-две например?Повтаря се ситуацията като във Фаранция, където също с години се натрупваше обществено напрежение, недоволство и отчаяние и накрая искрата беше още по-безсмислена - момче го уби ток докато се криело в трафопост !?Лошо, много лошо, боя се, че ни очакват още доста подобни "трагедий" в близко бъдеще, но дано да не съм прав.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Правителството е слабо и страхливо!
11
0
 
0
 
! Отговори
не ядяло коте риба преди 15 години
ACAB това е положението.трябва да има протести и безредици.това само показва колко са обединени гърците а ние какви мишки сме щом за един референдум не можем да се обединим.а помните ли как горяха рим,милано,неапол????????????хората не са глупави защитават си правата.но ние българите уви само се навеждаме
10
0
 
0
 
! Отговори
Мандраджиев преди 15 години
Какъв протест, кви пет лева ? Просто част от обществото- една долна ***, използва повода, за да вилнее безнаказано и да задоволи най- долните си страсти. Измислят си кауза и... разграбват твоя магазин, макар и ти да си съгласен с каузата, 15 изнасилват твоята сестра, защото "протестират" за нещо си...