Русия врътна газовото кранче на Украйна

ЕС призова Кремъл и Киев да продължат преговорите, за да не застигне кризата и Европа
1 яну 2009 17:34,
125
Русия врътна газовото кранче на Украйна
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Евросъюза призова Русия и Украйна да продължат еговорите за решаване на проблема с доставките на газ, след като тази сутрин руската страна спря доставките за Украйна, предаде ИТАР-ТАС.

В съвместно изявление председателството на Чехия и Еврокомисията изразяват надежда за „бързо постигане на успешни резултати от диалога, така че ситуацията със спирането на доставките на газ за Украйна да не се отрази на ЕС“.

В изявлението се изтъква, че всички задължения по транзита и доставката на руския газ за Европа трябва да се спазват.

Независимо от спирането на синьото гориво за Украйна, Русия увеличи с 20 милиона кубически метра доставките за Европа и те достигнаха 326 милиона кубически метра, съобщиха от „Газпром“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Friki-friki преди 15 години
20%? Кога,бе лyмпи?
83
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
Аз не се съмнявам в данните ти, просто ме интересува колко произвеждат и потребяват въпросните западни страни, за да знам тия 33% от износа на Русия много или малко са... схващаш ли бе, Айнщайн?"ОСВЕН КОВЧЕЗИ ОТ ИРАК..."Нещастнико, руската тирания в България съкрати населението с 20%, ти за 5 ковчега ми говориш! Не ти ли поне леко гузно, а, родоизменнико!?
82
0
 
0
 
! Отговори
Friki-friki преди 15 години
Синко,това:"Напротив, разполага - с собствен нефт, газ, въглища, машиностроителни предприятия, с земеделски площи повече от цялата наша страна и производство което надхвърля руското." е лъжа!!! ЛЪЖА! Според Wiki(украинското wiki) Украйна е на 29 място по БВП,а Русия е на 9-то място. Що прайш сечено на украинците,а? Украинците имат газ в хранилища за 1 година,ама Европата няма,защото има по-големи нужди! Украйна "виси" на Русия с 600 милиона долара за газ,като това е една малка част от вече изплатения дълг. Ако заради Украйна се спрат доставките за Европа,познай кой ще се разписка. Ама всички са свикнали. Зер,украинците досега плащаха по 179 $ за 1000 нм3,не се съгласиха на 250 $,и сега ще плащат по 418 $! На ви пазарна икономика! Европата как плаща по 418 $? А?
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами да, крайно зреме е!Защото ще се затрие сами!
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Rusia-osvobodi ni pak!!!
79
0
 
0
 
! Отговори
FILIP преди 15 години
ЕЙ ***.АКО НЕ ЗНАЕШ ИНДИПЕНДЪНТ Е АМЕРИКАНО-АНГЛИЙСКО ИЗДАНИЕ.КАКЪВ КОМУНИЗЪМ ТАМ БЕ.Я СЕ ОБРАЗОВАЙ МАЛКО,АКО МОЖЕШ.АМА АКО МОЖЕШЕ НЯМАШЕ ДА СИ ШАПКАР.А ОСВЕН КОВЧЕЗИ ОТ ИРАК ДРУГА ПОЛЗА НЕ ВИДЯХМЕ.
78
0
 
0
 
! Отговори
1111 преди 15 години
До всички многознайковци! Погледнете се ,бе като в България е така любимия ви капитализъм, та сте цъфнали и вързали бе серсеми. Подритват ни като мръсни котета и ни гледат сеира ,защото "големият ни брат" е далече, а бог е високоооо!
77
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
Хахаха тарикат, кажи колко % от потребеното жито в Германия е руско, а не колко % от руското е внесено в Германия, хахаха, червената пропаганда трудно върви вече, нали...!?Не съм ***, защото "целувам крака" само когато е ОТ ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИЯ. А ползите от политиката ни на сближаване с цивилизования свят са безспорни и обяснени милион пъти. А ползите да станем отново губерня на най-непредвидимата и мафиотска държава в Европа може би ти ще ни ги обясниш...
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой грешки:"Украина наистина значи покрайнина - но от полския."Краина означава страна. "И газта е най-малкия проблем на Украина - украина е аграрна страна и не разполага със промишлени ресурси за да задоволи своето производство."Напротив, разполага - с собствен нефт, газ, въглища, машиностроителни предприятия, с земеделски площи повече от цялата наша страна и производство което надхвърля руското.Самолетостроене, корабостроене, стругове, програмируеми фрези, тъкани, кожи - всичко това се прави в Украйна на 1/2 цена от европейската и по ЕС стандарти."Европейския съюз се храни с руско жито, руснаците внасят от европа високите технологии."Глупости на търкалета - ЕС се храни с жито производство от Френция, Испания и Маджарската равнина и не може да си позволи внос на жито - нещо повече - даже дава субсидии да не се произвежда над определени квоти, но и това си проспал.Русия няма пари за технологии. За разлика от Китай."Както и да го въртим това е взаимно изгоден симбиоз."Не е симбиоз, Украина е транзитираща страна за руския газ към ЕС, това е. А Украина врътнаха кранчето, а Русия фалира за няколко седмици."Русия и да иска да навреди на Украина (а тя може) едва ли ще иска да навреди дългосрочно." Русия вече не може да навреди никому, защото е една разсипана страна, със задължения към всички, ниски технологии и недостатъчно ресурси."Просто в момента Русия показва че няма да търпи някакви палячовци като президента нпа Украина да застане на пътя между ЕС и Русия."Русия не е фактор че да може да "не търпи". Сега прави точно това - търпи и ръмжи. Както и трябва да е, де. "Затова и ЕС писка да се намери бързо решение - за да не спира стокообмена с РУсия."Това го няма в решение на ЕК, ЕП или друга ЕС институция. С една дума - лъжеш."Пука им на ЕС за Украина или за България."ЕС - това сме и ние, явно си проспал и тоя факт. А Украйна за ЕС е в пъти по-интересна от Русия."В икономическо отношение България и Украина просто не са интересни - те имат само стратегически предимства и затова се ползват от единствените дето искат да си играят на Война - от Американците."Глупости на търкалета отново лишени от всякаква логика."Колко им трябва България на ЕС се личи по начина по който ни юркат и ни режат субсидиите оправдавайки се с високата корупция и некадърно управление."Ами уповават се с право. Това са пари на ЕС данъкоплатеца. Или ти би плащал данъци да ги краде някой? Може би така си свикнал, но в Европа така не са свикнали."Реално режат парите за да създават повече резерв в настъпващата криза. " Резерви има отделно. Парите се режат когато не се изпълняват условията при отпускането им - да стигат до тия за които са предназначени."А Русия не е оста на Злото, тя просто е голяма и влиятелна в региона държава която си гледа интереса - както всяка друга държава трябва да прав
75
0
 
0
 
! Отговори
незнайния войн преди 15 години
Има една приказка българска : "пази Боже, сляпо да прогледа". Голяма част от постингите отдолу са именно на тази логика. Дълго време /твърде дълго/ БГ беше в ръцете на ***. Това доведе до следствието, че много хора станаха заблудени американофили. Просто БГ селяните са свинканли да лижат гъ.зове - преди руски, сега американски:- Русия и КОМУНИЗЪМ не са непременно синоними. Комунистите / ***.мка им долна/ са интернационалисти, не непременно руснаци. Основоположниците на комунистическата теория са германци и южно-американци например, а не само Ленин. /За незнаещите : Троцки е руснак, колкото аз - виетнамец.../- Русия е ОГРОМНА страна. Дори след разпада на СССР, само Канада е по-голяма от Русия. Само, че от Канада едва 30% е обитаема. Останалите 70% са обитаем и от белите мечки. Абсурдно е да се мисли, че ВТОРАТА по големина държава в света, ЯДРЕНА при това, ще слезе доброволно от световната сцена, само заради възможността да пърди с мирис на хамбургери от МакДоналдс и да се оригва на Кока Кола. - руснаците са ФАКТОР ! от гл. точка на суровините. И естествено изполват това за да извиват ръцете при политически битки с други държави. Но кой не го прави ? Не е ли отдвана приета практика, САЩ да налагат икономическо ембарго на "неудобните" за тях държави?! Защо руснаците да нямат право на същото ? ! - да в действителност, Русия гледа на Източна Европа,като на своя запазена територия, но нима САЩ не гледа по същия начин на Южна Америка? За , които ще почнат да спорят с мен - първо проверете колко диктатотори южноамерикански, са били подкрепени от хамериканците, а армиите им са били обучавани от ЦРУ, само и само защото тези диктатори са се изправяли срещу комунистически правителства в собствените си страни. А в последствие се е оказвало, че същите тези "демократи" подкрепени от Хамерика са се оказвали из.роди нечовешки и садисти. - руснаците са дали също толкова много на света в научно отражение колкото и американците: хим. таблици на Менделеев, кучето на Павлов, ОГРОМНИ са постиженията им в медицината, физиката, механиката и пневматиката. В МАТЕМАТИКАТА постиженията им са ДАЛЕЧЕ отвъд всички други. А в КУЛТУРНО отношение ПРОСТО ХАМЕРИКА ИМ ЦЕЛУВА ДИР.НИКА: Толстой, Гогол, Лермонтов, Горки, Чейковски....Аз НЕНАВИЖДАМ комунизма. Едно от най-долните неща случили са на света е червената чума. Но също така НЕНАВИЖДАМ ЛИЦЕМЕРИЕТО НА АНГЛОСАКСОНЦИТЕ и гъзолизците им в БГ, двойните стандарти, алчността и тоталния меркантилизъм. В този смисъл - Русия е ФАКТОР. И света има нужда РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ да продължават да бъдат фактор. А русофобите да ми го .... под вода !
74
0
 
0
 
! Отговори
FILIP преди 15 години
ЕЙ НАТОВЕЦ,АЗ КАТО ТИ КАЗАХ ЧЕ СИ *** ТИ МИ СЕ СЪРДИШ.САМО ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СА ГОТОВИ ДА ЦЕЛУВАТ КРАКА.И ТО СИ ЛИЧИ.И НЕ САМО КРАКА ЦЕЛУВАТЕ,АМИ И *** СИ ДАВАТЕ В ИРАК,АФРАНИСТАН И КАДЕ ЛИ НЕ.А СИГУРНО НЕ ЗНАЕШ,НО 33% ОТ ПРОЙЗВЕДНОТО ЖИТО НА РУСИЯ Е БИЛО ПРОДАДЕНО НА СТРАНИ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА, КАТО ДАНИЯ,ХОЛАНДИЯ,ШВЕЦИЯ,ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ.СТРАНИ В КОИТО НЯМА ПОЧВИ ПОДХОДЯЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПШЕНИЦА.ТОВА ГО ПИШЕ В ЕЛЕКТРОННОТО ИЗДАНИЕ НА "ИНДИПЕНДЪНТ" ОТ 28 СЕПТЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА.ПРОЧЕТИ ГО,АКО ЗНАЕШ АНГЛИЙСКИ,РАЗБИРА СЕ.НАБИЙ СИ ГО ВЪВ ШАПКАРСКАТА ГЛАВА И НАВИВАЙ ПАРТНЕНКИ ЗА АФГАНИСТАН,ЗАЩОТО ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ.
73
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
"...защото и на Русия и на ЕС им е изгодно РУсия да влезе в България и няма как да ги спрем"Това, че няма как да ги спрем не значи, че трябва ДА ИМ ОТВАРЯМЕ ШИРОКО ВРАТАТА, МАЙКОПРОДАВЕЦО ДОЛЕН !!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
"ни юркат и ни режат субсидиите ... Реално режат парите за да създават повече резерв в настъпващата криза"Алооуу, спрените пари са колкото бюджета на едно германско село, върни се в 4ти клас да преговориш науката за числата!"Европейския съюз се храни с руско жито" - *** да беее, те и се возят на руски коли, аз съм виждал лади ниви в Германия, хахаха, ЧЕРВЕН ***, МЛЪКНИ МОЛЯ ТЕ!!!"В икономическо отношение България и Украина просто не са интересни"Точно за това трябва да целуваш краката на ЕС, че ни отърваха от пияната руска мечка БЕЗКОРИСТНО, радвам се, че поне това си успял да вденеш!!
71
0
 
0
 
! Отговори
kiril преди 15 години
Е да де.А САЩ, който си търсят терористи в богатите на петрол сдрани са без имперски амбиции.Е,като не намериха химическите оръжия на Сдам,защо не си тръгнат от Ирак.*** си.
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така е, Русия не е СССР. Русия е СССР с избити зъби и реваншистки мисли в главата... Всякакви мисли за пускан на аванта на руснаците са дълбоко погрешни. Трябва да им се сложи усмирителна риза, защото имперското им малоумие е заразило и най-долните слоеве на обществото им.
69
0
 
0
 
! Отговори
ILIAN преди 15 години
най-накрая едно смислено изказване.приятелю,желая ти здраве,радост,щастие и всичко най-хубаво.ти си един умен човек.
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Повечето от коментариите са до наивност глупави - Русия не е СССР. Украина наистина значи покрайнина - но от полския. И газта е най-малкия проблем на Украина - украина е аграрна страна и не разполага със промишлени ресурси за да задоволи своето производство. Европейския съюз се храни с руско жито, руснаците внасят от европа високите технологии. Както и да го въртим това е взаимно изгоден симбиоз. Русия и да иска да навреди на Украина (а тя може) едва ли ще иска да навреди дългосрочно. Просто в момента Русия показва че няма да търпи някакви палячовци като президента нпа Украина да застане на пътя между ЕС и Русия. Затова и ЕС писка да се намери бързо решение - за да не спира стокообмена с РУсия. Пука им на ЕС за Украина или за България. В икономическо отношение България и Украина просто не са интересни - те имат само стратегически предимства и затова се ползват от единствените дето искат да си играят на Война - от Американците. Колко им трябва България на ЕС се личи по начина по който ни юркат и ни режат субсидиите оправдавайки се с високата корупция и некадърно управление. Реално режат парите за да създават повече резерв в настъпващата криза. А Русия не е оста на Злото, тя просто е голяма и влиятелна в региона държава която си гледа интереса - както всяка друга държава трябва да прави. Така че и да крещите "Вън Русия от България" само с крещене ще си останете, защото и на Русия и на ЕС им е изгодно РУсия да влезе в България и няма как да ги спрем. Затова е по-добре да се мисли как може България да спечели от това.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И да отиде при Путин,пак ще си останат трошките в армията,пак аРМИЯТА ще си остане ***...Интереси се защитават по друг начин...
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
гадно миришеш на нафталин.Марш при ***.
65
0
 
0
 
! Отговори
prorok преди 15 години
Не се тревожете толкова след 50-60 години повечето от нас ще са мъртви (вкл. Израелци, руснаци, американци, комунисти....) Така че споко-радвайте се на живота и успехи през 2009!