Русия врътна газовото кранче на Украйна

ЕС призова Кремъл и Киев да продължат преговорите, за да не застигне кризата и Европа
1 яну 2009 17:34,
125
Русия врътна газовото кранче на Украйна
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Евросъюза призова Русия и Украйна да продължат еговорите за решаване на проблема с доставките на газ, след като тази сутрин руската страна спря доставките за Украйна, предаде ИТАР-ТАС.

В съвместно изявление председателството на Чехия и Еврокомисията изразяват надежда за „бързо постигане на успешни резултати от диалога, така че ситуацията със спирането на доставките на газ за Украйна да не се отрази на ЕС“.

В изявлението се изтъква, че всички задължения по транзита и доставката на руския газ за Европа трябва да се спазват.

Независимо от спирането на синьото гориво за Украйна, Русия увеличи с 20 милиона кубически метра доставките за Европа и те достигнаха 326 милиона кубически метра, съобщиха от „Газпром“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Спокойно скоро и в РБ ще има такава традиция преди нова година разправии със РУсия, като постройт Южен поток тогава и България вече ще може да казва свойта дума
43
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Щом тук вече почнахте да говорите за НАто.И аз ще кажа свойто мнение.По-първо никой в Европа не иска да войва и няма значение срещу кой, в Германия в Италия в Франция в тези държави няма войници има офицери професионалисти, ама основата така наречено месо няма, затова зеха Полша, България, Прибалтик, Румъния при някакъв по-голям конфликт да има от каде да се зима месо.Преди няколко месяца стоях на спирка в Горна Баня чаках 111 и се връщаха от учения май войници, аз бях шокиран това ли Българска армия, с това ли ще се защитява София, стари Уазки, някакви развалени Зилове, екипировка на войници същата само променен цвета, каде се Хамери каде са М-16, и солдати екипиирани като войници, а не работници, не си припомням новините където РБ купува F-16 или някакъв военен кораб, изобщо няма флот при положение, че РБ е морска държава, а РБ вече 3-4 години в НАТО а нищо не се промени в българска армия на добро-то някакъв прогрес, само оставено от СССР оръжие което даже в Русия вече не се ползва.Ние сме в НАТО ако нещо се случи ще дойтат яко англичани, французи, германци и ще ни защатат, много се лъжете ако мислете така никой няма да дойде ако утре Турция каже че излиза от НАто и окупира южна граница на РБ, припомнете си какво се случи с Полша, кога-то Велекобритания обьяви война на Германия уж да я защити, и 6 месеца не направи не един изстрел срущу фашисти, няма таково нещо че на някой му пука за България освен българи и помнете го това, защото само това е истина.Ако американци ще дойдат и ще окажат помощ те тук и ще си останат, нали помагат на Иракски народ уж свалиха Хусейн, уж Ирак има и парламент и полиция и всякакви министерства, а САЩ само увеличава свой-то присътствие там.А Украйна по принцип там е друго положение, в 91 година тя се отказа от третия в света ядерен потенциал в заманя на договор за защита подписан от Русия, САЩ и 3 от Европа (Германия, Франция и Велокиритания), ако има някаква заплаха то тези държави осигурават нейната защита (ама май вече никой не го припомня)и в конституция е написано че тя е внеблокова държава.Народа е разделен но са помалко тези който искат в Нато, повече са на мнение че трябва да има свойта и силна армия, която сама да защитява териториална целостност.Друг аспект че по-принцип не е желателно Русия (ШОС) и НАТО да имат граница, защото когато има обща граница тогава вероятност на конфликт е по голяма.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Russia>usa>izrael
41
0
 
0
 
! Отговори
Чайковси преди 15 години
Значи, за " Великата РУС" и "Болшой театър" с 120 човека си спомням, как отидоха на концерт (1923 г.) в Ню Йорк ( постановка на Чайковси..) и се върнаха само 40 човека...другите 80 останаха завинаги в USA'America*New York...От тогава възвръщенците се наричат " Малий Театър.." Ха-ха-ха...
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Без пари - само за приятели! 38, с приятния акцент, не съм сигурен, дали руснаци ще ядат нещо, но украинци, които не искам да са нещо много различно от руснаци и ЕС могат да лапнат нещичко. Които е тръгвал да прави злини на Русия, накрая си е тръгвал оттам изритан по разпердушинения торпилиран !
39
0
 
0
 
! Отговори
o.Нафарфорий преди 15 години
, да техната...не им ли дадохме НИЕ четмо и писмо , свещеници и владици ...?! Първо на Украинците-Киевска Рус, а те на Московска Рус ?! Вашта мама ...какъв ГАЗ, какво увеличение за BG ?! A aко Ви резнат Анархистите тръбите ?!!!...
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Израел не бой се Америка*България е с Теб !!!"- Ей мръсен *** - България е спасила *** си едно време но е била съюзник на Германия тогава - така че това че сме ви спасили не ти дава право да пишеш глупости сега.
37
0
 
0
 
! Отговори
Грузияшвили преди 15 години
Бах, мама му и Руски рекетьори, до кога с тия високи цени на ГАЗ'а за BG ..?! Mародери и НЕблагодарници недни...:(
36
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
Уфф разберете накрая - не си рискуваме живота за "техния петролец", а да не попада тоя петролец в ръчичките на разни чаршафосани фанатици, които да ни тормозят - днес със самоделни бомби, утре с балистични ракети. България не може да не си цапа ръцете, а после да иска защита.И не се гордея с нищо, просто съм доволен, че нещата се наредиха оптимално за нас, скъсахме с изедниците и се приближихме до цивилизования свят, най-после.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво толкова едно спиране на газ. Утре ще се разберат и толкова. Нали искат пазарна икономика. Като искат без пари, да не бяха разтуряли Съветския съюз. Вижте какво правят израелците с някой който не слушка."Фашиста" Атанас Буров е казал: " За българина има няколко святи неща - майката, земята, децата, училището, армията и Русия!"На тия святи неща им разпиляхме майката. Бай Тодор е видял като практичен човек, че ние сами загиваме като държава и е искал да станем част от СССР /актуално казано - Руската федерация/. Поне по отношение на горива и пазари щеше да е по - добре.Хората като правиха капитализъм, ние бяхме някъде в тъча. Сега пак се мятаме встрани от истината. Затова нашият премиер ще чака като наказан с часове да го приеме Путин, а Ердоган и други са приемани с полагащите им се почести.Мухлъовщината и лигавите бръщолевения за демокрация ще победят безсъмнено и последни ще напусне този грешен свят господа, но да ни изтърпят още 150-200 години като добри християни и да не бързат толкова на Запад. Не за друго, а просто ще имат проблеми. После тоталната мръсотия може да се шири свободно, безалтернативно и дори без конкуренция, хахаха!Въпреки жалките многогодишни опити и напъни на мухлъовщината и ***, слънцето продължава да изгрява от Изток.
34
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Украйна изобщо не е виновна за конфликта, пак *** руснаци си мислят за много умни.Предни години руско руководство настояваше че цената на газ расте, защото нафта поскъпва, и много имаше приказки на пазарна цена на газта.Например миналата година искаха Украйна да купува газ по 350 долара, уж това е пазарна цена, при положение че Великобритания купува газ от тях по 380$ , която включва и транзит до тяхна граница, ама къде е Англия и къде е Украина.Сега руско руководство вече казва че цената на газта независи от цената на нафта и отказва да говори за пазарни цени, измислиха някава 418$ от къде го измислеха сега само те си знаят.Украина преди три година каза усно между друго, че няма да дига цената за транзит 4 година и досега го спазва при положение че транзитна цена в Европа в 4 пъти по-висока, а това сума пари защото 90% газ минава през украинска територия.По повод че Украина краде газ, вече 4 пердна година Киев и Москва почват нова година без договор, но Украина винаги плаща за газ който уж краде, при положение, че може да каже да го няма договор значи газ в наща тръба е просто подарок от някой си там и изобщо няма право там да се намира, ама не веднъж не го направи, и никога на преговори не спомина за такъв сценарий, и редовно си плащаше за газ който тя зима или й дават без договор, защото напълно не може да се спре газ, Русия тогава просто тряба да го пали.Тези разправии с газ всяка година пряват и на Путин,по-първо Русия няма с какво да воздейства на Украйна и затова в последни години руска пропоганда прави так че украинци са врагове, това е политика отвличат внимание на хора от вътрешни пробелми, и второ винаги искат да накарат да подпишат украинци някви абсурдни за тях договор, защото газ за население в Украина е свой (Черно море ако някой пътувал Варна- Одесса), само за предприятия се купува газ, а те са конкуренти на руский предприятия, ама украинци винаги си защитяват интересите на свойте заводи гиганти и така натаък, защо тръбата минава през тях и ако не подпишат договор Украина просто може да забрани (тя никога даже не споменаваше това) да транспортира руски газ и руснаци и ЕС тогава ще ядът ку.ра
33
0
 
0
 
! Отговори
Goldan Benjamin преди 15 години
"Хамаз" и Руските им ракети *и катюши, които обстрелват Израел...Братя Руснаци и помощници на " Хамаз " Израел ще Ви намери където и да сте... Израел не бой се Америка*България е с Теб !!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Сакаашвили преди 15 години
Да го духат RUSSIA* *** OFF! Aма кфа EU , Украинците ще си дърпат ГАЗ от тръбата за ЕU i така ще дърпат докато отворените Руснаци клекнат..:)
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А на всички по света е ясно че евреите (Израел) имат такава наглост и смелост защото САЩ стои зад тях.
30
0
 
0
 
! Отговори
FILIP преди 15 години
Абе янките противоракетен щит не правят срещу ръждясали ракети.Те не те сочат като ***-ти си си *** щом ходиш да рискуваш кожата си, воювайки за техния петролец.И преди може да сте чистили техния обор,въпреки че може да се поспори,ама талибани не са стреляли срещу наши войници.*** си пич,ама лошото е че се гордееш с това.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще дам един *** пример за това какво представляват евреите.Френския Президент Никола Саркози изигра голяма роля по отношение на военния конфликт Русия-Грузия - и примирието между тях.Той се опита и сега да играе същата роля във войната между Израел и Палестина - само че евреите му казаха да си гледа работата и че те ще правят каквото си искат.Все пак Саркози не се е отказал нацяло - доколкото чух от новините тази вечер...
28
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
Хааа, пушечно месо съм бил - по-добре да ме заплашват ръждясалите ракети на ***, отколкото целият цивилизован свят да ме сочи с пръст като московска мафиотска клоака!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Da jivee Velika Rusia!!!Dolu amerikancite lizogaznici!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
НАТОвец преди 15 години
пак повече взимаме, отколкото като чистехме руския обор...
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е вие за това вземате заплати като за бог да прости,щото сте слуги на богатите.