Да си джентълмен, понякога е равносилно на самоубийство

Учени разказват, че добрите обноски на британците са ги погубили при потъването на "Титаник"
23 яну 2009 14:15, Петя Славова
28
Да си джентълмен, понякога е равносилно на самоубийство
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британци без маниери!

Звучи потресаващо, особено за началото на миналия век.

Но се оказало пагубно за тези “късметлии”, които се намирали на “Титаник” през 1912 г.

Според учен, цитиран от Би Би Си, голяма част от британците са загинали на злополучния кораб именно защото се държали... вежливо и търпеливо очаквали да заемат места в спасителните лодки.

Самата епоха е изисквала от тях да бъдат джентълмени.

Затова пък американците сами са си определяли стандартите на своето поведение, което ги е спасило.

До този извод е стигнал Дейвид Сеуидж от Куинслендския технологичен университет.

Според него жените и децата на „Титаник“ са имали 70% по-голям шанс да оцелеят от останалите.

Той е изследвал най-известното корабокрушение на ХХ век от гледна точка на човешките реакции в ситуации, когато хората се оказват в непосредствена близост до смъртта.

Резултатите показват, че много от оцелелите жени на „Титаник“ са разказвали, че техните съпрузи са ги качвали на спасителните лодки, докато самите те са оставали на кораба.

Някои даже са казвали, че „трябва да изпушат по пура и да проведат приятелски разговор с другите господа“.

„По това време корабът на практика е потъвал“, спомнят си оцелели.

„Например имало е един джентълмен, доста богат, който след като е качил съпругата си на спасителната лодка, е слязъл обратно в каютата си, облякъл е смокинг и се е върнал горе с пура.

Той си е представял, че ако трябва да умре, най-малкото може да го направи като истински джентълмен - с изискани дрехи“, разказва Сеуидж.

Лайнерът от клас "Олимпик" започва да потъва в ледените води на Атлантика на път за Ню Йорк.

Свидетели разказват, че капитанът на кораба Едуард Джон Смит е започнал да вика: „Будете британците, момчета, будете британците“.

Сеуидж смята, че „американската култура изначално е била по-индивидуалистическа, докато една от чертите на британската култура е било джентълменското поведение“.

Не трябва да се забравя, че това е бил периода на крал Едуард VІІ Сакскобургготски (1901-1910 г.), когато да бъдеш джентълмен, е означавало да принадлежиш към върхушката на обществото, заявява експертът.

1500 души намират смъртта си по време на трагедията.


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
Не са габроци а севлиевци и се напиват във Франция
26
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
и кратуните прости
25
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
Незнам дали знаете един интересен факт-едни нашенци(от габровския край,градинари) на пристанището се напили до смърт и изтървали кораба и така се отървали от къпане в ледената вода! :D :D
24
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
Тия дето първи са се качили на лодките с бутане също са мъртви, но за тях никой не пише статии...
23
0
 
31
 
! Отговори
rowena преди 12 години
shurabg спокойно не искат това да кажат. Става дума за сравнение между алнглийското и американското поведение по време на трагичният инцидент.Индивидуалистите американеци са модел каубой от прерията- той пъво стреля после мисли.Оцелили мъже от първа класа има и те са именно американски богаташи и милионери. Докато английски аристократи като джентълмени са предпочели да отстъпят предимство на жените и децата.
22
0
 
31
 
! Отговори
Ха ха ха преди 12 години
Направо съм изумен от поста на N.15.Тоя е някакъв уникален феномен.Не само е искал да го попитат преди да го заченат майка му и баща му ,ами и не е доволен от изработката. ПИЧ,С ТАКАВА КУХА ТИКВА ЗА ГЛАВА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Е ДОВОЛЕН.АМА ТИ ТРЯБВА ДА СИ Й СВИКНАЛ ВЕЧЕ. ХАХ
21
0
 
31
 
! Отговори
така ли е преди 12 години
Защо не споменават, че всички спасени са така наречените джентълмени от първа класа? Загиват над 1700 чавека предимно от долните класи включително и над 50 БЪЛГАРИ, които никои не ги е поканил в лодките.
20
0
 
31
 
! Отговори
sas преди 12 години
мисля, че при положение на равноправие, ще е най-малкото нарушаване на конституционните права на жените и дискриминация по пол ако мъжете останат, пък жените се качат на лодките.
19
0
 
31
 
! Отговори
Опознай света с Уоли преди 12 години
Това, което става ясно от статията - Джентълмен тва е нещо като Супермен - облича си смокинга, захапва пурата и става джентъл, демек любезен. А иначе без костюм си е пълен ***, много ясно.
18
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
предполага се че простаците и възпитаните люде са равни на брой,но първите създават илюзия за численно превъзходство поради забелижимото си безпардонно поведение и активност.По начало *** ,това е *** който е свръх активен.
17
0
 
31
 
! Отговори
Светослав преди 12 години
тъпия сайт, и аз съм още по-*** задето го чета... Джентълмени били :D:D:D Абе вие у ред ли сте, всяко разумно човешко същество ще се опита да запази спокойствие в случай на паника. Тва за жените и децата е нормално, нали мъжете трябва да са МЪЖЕ, а не пу**и като оня от филма, дето се набута с детето :D Иначе въпросният изследовател от статията явно е българин, или има корени тука.
16
0
 
31
 
! Отговори
стани стани юнак бал преди 12 години
Е, българите поне за тива няма защо да се притесняват!
15
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
N12 А някой да ме е питал, дали искам такова нещо? Някой си е правил кефа и хоп ето ме и мен. Честно казано, не съм благодарен на таз жена.
14
0
 
31
 
! Отговори
edna преди 12 години
не смятам,че в наши дни е необходимо мъжете да се жертват в името на дамите.по скоро съм съгласна в името на децата.всеки вече има възможност да възпита черти на характера в себе си,които биха го направили по силен човек.в подобен момент аз специално бих подминала етикецията и бих се пожертвала в името на съпруга и детето си.
13
0
 
31
 
! Отговори
ss23 преди 12 години
Чел съм версията на един оцелял по чудо очевидец, третия по ранг капитан който остава до последно на кораба и отговаря за половината лодки. Той изобщо не е пускал да се качват мъже - лодките са били недостатъчни за всички. Но проблемът е бил, че голяма част от тях са тръгнали полупразни, защото никой не е искал да се кача отначало. А после само две са се върнали да спасяват давещите се.
12
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
Ами 9, поне едно нещо в твоя живот е направено от жена! Ако не беше тя, ти нямаше да се родиш, бе гл...ко! Ама като дори и това не проумяваш за какво да си говорим.
11
0
 
31
 
! Отговори
xaaaaaaaa преди 12 години
Добре де откъде го взехте тва впеччатление, че англичаните били големи джентълмени? Най-големите хулигани на европа били джентълмени. Въобще знаете ли кво значи джентълмен? Джентълмен е богат човек, който по цял ден играе голф и НЕ трябва да върши никаква работа щото това срамно?!
10
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
Леле, имало цензура на думи. Що така ми урезахте второто изречение бе? На нищо не прилича сега.
9
0
 
31
 
! Отговори
преди 12 години
Да си джентълмен е равносилно на това да си ***. женурята. Кво ше им цепя басма, да не са направили нещо за мен, че да правя нещо за тях?
8
0
 
31
 
! Отговори
Astarot преди 12 години
Що за идиотска статия? Какво шокиращо има в статията, че англичаните са били и продължават да бъдат джентълмени? Вярно, ако корабът беше български, от примерно 20 лодки, 15 щяха да бъдат почупени, заради принципа "Ако аз няма да се кача, никой няма!"