Мексико разполага хиляди войници в Хуарес

Това ще увеличи броя на силите за сигурност в града до 7000 души
27 фев 2009 08:30, Евгения Гигова
2

Мексико разполага още до 5000 войници и федерални полицаи в най-опасният град на страната, където редът и законността са на ръба на колапса поради войната между наркотрафикантите, предаде Ройтерс.

Разполагането на още 5000 души в Сиудад Хуарес ще увеличи броя на силите за сигурност в града до 7000 души.

Градът е разположен срещу американския град Ел Пасо в Тексас. Само този месец, убийци на наркомафията убиха 250 души в Хуарес, където срещата на членовете на кабинета беше разтърсена от три бомбени заплахи тази седмица. Войниците бяха принудени за кратко да затворят международното летище на града.

„Хвърляме всичко в това. Ще почистим тази къща“, каза президентът Фелипе Калдерон в интервю за мексиканската телевизия. В момента в града има 2020 войници и 425 федерални полицаи за около 1.6 милиона души население. Армейски говорител съобщи, че подкрепленията ще започнат да пристигат през следващата седмица.

Военната операция на Калдерон се ползва с подкрепата на САЩ, които се опасяват, че насилието може да премине през границата и да дестабилизра ключовият търговски партньор Мексико. В страната вече са разположени 45 хиляди войници, но сблъсъците между съперничещи си групировки струваха живота на около 6000 души миналата година.

Анализаторите на търговията с наркотици заявиха, че най-търсеният човек в Мексико, Хоакин Гузман, ръководещ картела от Синалоа, иска да получи контрол над Сиудад Хуарес, който в момента е в ръцете на местния нарко-трафикант Висенте Карийо Фуентес.

Убийците на Гузман се опитват да разрушат операциите на картела Хуарес, смятат експертите. Възможно е случващите се напоследък в града фалшиви бомбени заплахи да са част от борбата между двата картела.


 


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Атом требе...