След 30-годишно мълчание тя проговори: вдовицата на Тито

След като почина бях изхвърлена като куфар, по нощница, без нищо, казва г-жа Броз пред сръбския в. "Политика"
24 май 2009 14:05,
50
След 30-годишно мълчание тя проговори: вдовицата на Тито
Йованка Броз на прозореца в къщата си. Снимка: politika.rs

Вдовицата на бившия югославски президент Йосиф Броз Тито - Йованка Броз проговори, за да се оплаче от съдбата, наложена след смъртта на съпруга й преди близо 30 г., съобщава в. "Политика".

В интервю, публикувано в днешния брой, 84-годишната Йованка разказва как животът й изцяло се е преобърнал след смъртта на мъжа й.

Веднага след като Тито почина, бях буквално изхвърлена (от бившата резиденция на президента – бел. ред.) като куфар, по нощница, без нищо, без право да взема някои и друга снимка, писмо, книга или дрехи“, казва г-жа Броз.

Против волята ми ме настаниха в жилище, което, както ме уверяваха тогава, ще е временно. Но аз все още живя там вече три десетилетия“, добавя тя.

След смъртта на мъжа си на 4 май 1980 г. г-жа Броз живее усамотено със слаби доходи, като избягва контакти с медиите.

Две години след смъртта на съпруга й, ръководил Югославия от края на Втората световна война докато почине, тя е била уведомена, че не може да получава пенсия, защото няма документи за самоличност и защото Тито не е получавал заплата.

Според нея навремето властите настоявали да завещае всичките си авоари на държавата, но тя отказала.

Отказах, заявявайки, че трябва от нещо да живея, разказва тя. Казаха ми обаче да си мълча и да съм доволна, че са ме оставили жива“, завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
565 преди 14 години
Югославия беше страхотна държава в сравнение с нас! Там имаше свобода, хората имаха самочувствие, ходеха където си искат по света, който се върне - добре дошъл, който не- жив и здрав да е! Хората имаха право на чатна собственост, имаха възможност да изкарват много пари и да ги харчат където си искат по света. Югославската телевизия за живеещите в близост до западната ни граница беше прозорец към света! Политкомисарите и ченгетата намираха кусури, но и техните антени гледаха към Сръбско. Иначе за тоталитарните простотии дума няма, но в сравнение с режима в БГ в Югославските републики беше рай! Още преди 15-16 години, когато воюваха, в Сърбия не видях буренясала нива и някой да работи полска работа в събота и неделя, дупки по пътищата като тук, имаха си всичко, а селата им като на запад - ново строителство, стил, явно хората имат пари и живеят по-добре от нас...вземах хора "на стоп", говорехме си, беше приятно и интересно, такива красиви места има в Сърбия, че свят да му се завие на човек...но един дядка-лесничей от Майданпек ме разби - по време на разговора възкликна и изпсува традиционно по сръбски " майку им по..бем на сите политичари - и наш и ваши, ни су разумели, да ми смо йедан народ!" Ха наздраве!
9
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 14 години
2,3 и 7, прави сте, че комунизмът в Югославия не беше като при нас, но това не значи че живееха добре. Все пак беше ТОТАЛИТАРЕН режим, дали комунистически, крайно десен или какъвто и да било, не беше добър. Последвалите събития през 90' ясно говорят. А иначе наистина Югославия беше недолЮбвана от СССР и стоеше някъде по средата между 'изтокът' и 'западът', но все пак ис бяха ***
8
0
 
0
 
! Отговори
a преди 14 години
zhenicata zasluchava vse pak njakakvo suzhalenie, da ne kazha i uvazhenie. izstradala e dostatuchno i za 30 godini e platila za greshkite si. ako trugnem pak da i derem kozhata (kato za posledno), tova ni otdalechava oshte poveche ot definicijata za hora. njakoga njakoj beshe kazal "obichajte se, kakto az vi obichah", a tova chervenite go zabraviha...i da, v serbia "komunizma" ne beshe kato nasheto chudo(vishte) tuk i na drugi mesta v iztochnija blok.
7
0
 
0
 
! Отговори
Крис преди 14 години
Е по такива *** като номер 1 , много хора се подвеждат като овце. Ама и той явно е от овцете, където чули-недочули , и говорят глупости. При Тито , сърбите можеха да излизат зад граница, и всичко което печелиха го връщаха в Югославия. Не напразно тази държава , беше толкова добре по всички параграфи , не напразно западните държави + амариканците , така наречените велики сили , направиха всичко възможно да я унищожат. Народи от различни религии и етноси , котио живееха мирно и много добре икономически , ги накараха да немогат да се гледат. Защо? Защото всеки е на принципа "разделяй и владей"
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Единствено в Югославия по онова време можеше да работиш или държавна работа или.който иска можеше да работи на частно.И номер 4 е много прав.Точно тез.който целуват д..упе .когато някой е на власт.Точно те пак му забиват нож в гърба.Това са най-мръсните хора!
5
0
 
0
 
! Отговори
VASILIS QNIS....GERM преди 14 години
PRI TITO SRABSKATA IMPERIQ BESCHE NAI SILNA...SAS NEQ SE SAOBRAZQVAHA I RUSNACI I AMERIKANCI...VELIK HARVATIN I GEROI.....
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Тук иде реч за морала и генезиса на ***. Когато накой от тях е лидер се скъсват да му целуват дупето и да се мязнят. След като е аут от играта му се нахвърлят като шайка обезумели *** и го разкъсват, тъпчат и унижават. Историята с Йованка просто потвържава познатия стил на управление. По-лошото е, че този стил се мултиплицира в цялото общество и бизнеса, което изкривява нормалните човешки отношения и свързва личния просперитет не с качества, а с бесен и безскруполен кариеризъм.
3
0
 
0
 
! Отговори
bobi преди 14 години
Тотална грешка си 1 . 2 ти е написал някой неща . Поразпитай и ще видиш че в Югославия хората бяха напълно свободни . Щом можеш да заминеш и да се връщаш от целия свят .....какво по добро . По теми който не познаваш по-добре не се изказвай .
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Имаш много здраве пич.Комунизма в бивша Югославия не беше като при нас.Сърбите можеха да пътуват по света и да работят където си поискат.Частната собственост беше разрешена и религията не се преследваше.По сръбските телевизии даваха още тогава американски и английски филми.При тях беше друго.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Е, *** им комунистическо нагло! навсякъде едни исъщи *** са- изкарват се все невинни жертви, все ограбени, все недооценени. А когато са върлували на власт са разплаквали стотици хиляди обикновени хора- убивали са ги , тормозели са ги, решавали са им съдбата...Няма милост и прошка за тях, а тая дърта *** Йованка Броз да е благодарна , че въобще има късмет да тежи на Земята и 30 години след смъртта на Тито Бандито!