3 месеца затвор! Защото си българка...

Скопие допусна нов скандал в най-неизгодно за тях време
4 авг 2009 07:00,
601
3 месеца затвор! Защото си българка...
Скопие. Снимка: Dnes.bg

 

Въпреки изключително тревожната външнополитическа ситуация, в която се намира Македония заради спора с Гърция, властите в Скопие допуснаха нов скандал, подлагащ на изпитание добрите съседски отношения с България.

В началото на седмицата няколко македонски медии най-после обърнаха внимание на скандалния казус с младата майка Спаска Митрова, която е в скопския затвор Идризово.

А1, една от най-гледаните телевизии в западната ни съседка, представи изчерпателно позицията на председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов:

"България да не премахва визите за македонците и да наложи вето за членството на страната в НАТО и ЕС, тъй като Македония продължава да води антибългарска кампания".

За разлика от А1, която посвети балансиран репортаж на казуса, друга популярна телевизия – Канал 5, изобщо не спомена конкретния повод за реакцията на Каракачанов. Името на Митрова изобщо не фигурираше в материала.

Репортерът на Канал 5 разказа как шефът на ВМРО зове да не се премахват визите за македонските граждани, но нито дума за драмата на 23-годишната майка.

За сметка на това – интервю със Стойко Стойков от ОМО “Илинден – ПИРИН”  за българските "провокации“ и "изнудванията" от страна на София към Скопие.

Казусът накратко

23-годишната Спаска Митрова от Гевгелия има и българско гражданство. Тя е член на Сдружението на българите в Македония "Радко".

По информация на Сдружението на 29 юли в 20.30 часа македонската полиция е отишла в дома й.

Час по-късно 23-годишната майка и дъщеря й (още кърмаче) са отведени в полицейското управление в Гевгелия, а на следващия ден Митрова е закарана в скопския затвор Идризово.

От "Радко" твърдят, че младата жена е "осъдена на затвор, огромна, непосилна за нея парична глоба и отнемане на дъщеричката й в полза на съпруга й сърбин, с когото са в развод", само защото е българка и член на сдружението.

Всичко това, разбира се, е замаскирано в рамките на "справедлив" съдебен процес, категорични са от Сдружението на българите в Македония.

По информация на "Радко" в полицейското управление в Гевгелия Митрова е била дърпана за косата и притискана за врата от две служителки на местните социални служби, за да даде дъщеря си. Полицай с мустаци на име Трайче подтиквал двете социални работнички към насилствените действия, а в стаята присъствали около 18 служители на реда.

Убедени сме, че всичко това е дело на структури, инсталирани от бившите тайни служби, само защото ясно, гласно, гордо и явно декларираме нашата принадлежност към българския народ в Република Македония - твърди майката на 23-годишната Спаска.

Защо Спаска е осъдена на 3 месеца затвор?

Младата жена е съдена по обвинение, че не осигурява легло и условия на бащата да вижда детето в собственото й жилище.

Спаска Митрова не е уведомена по надлежния ред за течащия срещу нея съдебен наказателен процес. Тя не е редовно призована за съдебните заседания, което е съществено процесуално нарушение, нарушаващо човешките и права, и по-конкретно правото и на защита. Нито на първа, нито на втора съдебна инстанция е взето под внимание обстоятелството, че тя се грижи за болното си дете. Не е взето под внимание обстоятелството, че заради българското си самосъзнание е подлагана от съпруга си на системен психически и физически тормоз, за което тя неколкократно е подавала жалби в РПУ – Гевгелия – коментира председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
580
0
 
0
 
! Отговори
edna bulgarka преди 14 години
do koga ste se zanimavame s kaprizite na tezi hora,puskaite gi da pasat po albanskite čukari,aman ot glupaci
579
0
 
0
 
! Отговори
дани преди 14 години
Наистина за тях най-неизгодно време...някъде бях чел или чул (не си спомням) , че добрия играч трябва пурво да се научи да губи. Явно нещо им липсва на макетата. Не оценяват или не дооценяват добросъседските предложени им от нас предложениъ .Сори , без наша помощ оттук нататък - запомнете едно - пазете се от гурците - не ви гледат през розови очила . Бих помогнал на българката , но само с писантията ми . Дано бог и помогне...
578
0
 
0
 
! Отговори
Люси преди 14 години
Т.нар."Македония" по времето на кралска Югославия е била просто-БАНОВИНА ЮЖНА СЪРБИЯ и без помен за каквито и да е било "МАКЕДОНЦИ"
577
0
 
0
 
! Отговори
ay преди 14 години
mai tsala evropa se kontrolira ot BG,kakvo dava Bg na NATO che e tragnala da kazva koe da i koe ne
576
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
До 360, приятелю посмали малко, ти изкара че Турската империя е владяла целият свят.... чак до Мианмар! Ти изобщо знаеш ли къде е Мианмар???
575
0
 
0
 
! Отговори
до ЧичоМитко от мими преди 14 години
Да се гръмне *** и цялата ти насрана фамилия
574
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen alkoholik преди 14 години
Ами който се мисли за българин, кво прави в тая насрана Македония? Да идват тука :) Ония там са талибани. И ДА - трябва да им наложим вето, за да се научат да уважават майка си България! Такъв народ - македонци няма от 1500 години поне.
573
0
 
0
 
! Отговори
Кийра преди 14 години
Ами в тази ситуация, нашите управници трябва да реагират по следния начин - налагане на вето на кандидатурата на Македония за ЕС, НАТО и където още там искат да влизат, поемане на по студен курс в отношенията ни с тази "държава" и притискане на тяхното външно министерсво и изобщо на всички министерсва жената да бъде пусната от затвора, разследване на служителите които очевидно са извършили някакви некоретни действия срещу нея и още куп мерки могат да се вземат. Стига да има кои да ги вземе обаче
572
0
 
0
 
! Отговори
Ferko преди 14 години
Сега да можехте да прочетете всичко, което сте написали. Ефтини емоции. Нулеви познания по българси. И комплекси, комплекси, комплекси ...
571
0
 
0
 
! Отговори
полудяващ преди 14 години
Абе или аз съм луд или македонците са ***?!Продължават терора срещу българите !Как може да допускат такъв скандал преди влизането си в Евросъюза?Май не правят сметка, че българите ще им покажат среден пръст за там и ще видят Евросъюза през крив макарон !!!А на пострадалата жена стискам палци, дано по скоро се измъкне от македонския дрънголник !!!
570
0
 
0
 
! Отговори
NELI преди 14 години
Da ne zabravim kakvo e kazala baba Vanga,,MAKEDONIYA E BALGARSKA ZEMYA.TYA NE E DARJAVA.PRINADLEJI NA BALGARITE,,
569
0
 
0
 
! Отговори
Тишо преди 14 години
Абе ти май си прекалил с яденето на л.ай.на...
568
0
 
0
 
! Отговори
Тишо преди 14 години
Мноо си *** заклевам се :)
567
0
 
0
 
! Отговори
NELI преди 14 години
EY YA NE OPLYUVAY TUKASHNITE TURCI. DA NE SI MISLISH CHE VSICHKI VYARVAT NA DOGA,TOY MOJE DA PROMIVA MOZACI AMA SAMO NA KARJALIYSKO,OSTANALATA CAST HORATA SA KATO VSICHKI OSTANALI GRAJDANI. I *** SA SI ***.MOJE DA IMA TURSKI *** NO TE SI OSTAVAT *** ,NE TURCI.I TURCITE V TURCIYA SA S OGRANICHEN MANTALITET.
566
0
 
0
 
! Отговори
Ник Каргонски преди 14 години
Ползата от този сайт е,че много граждани на Македония го четат.Опитват седа пишат на нещо средно,между македонски и български,за да ги разберем.Това е трогателно.Изключвам тези,които са явни провокатори и целта им е дапротивопоставят двата братски народа.Но те са по-малката част от пишещите.Хората са интелигентни и могат да отсеят "зърното от плявата".
565
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До историк и какво да треперим от велика Македония ,за разлика от вас ние имаме култура,език,история доказана в документи!А вие сте сетделили скоро от Българиа!Не искате да сте Българи няма да сте ,но историята ни няма как да ви я даде някой,нито песните ни !Аиде станете Македонци и елате да ни нападните да жидите Бъ6лгарски дух ,сас Сърби,Албанци с които искате ,ще ви извадим на калбета!!Сърбите опитаха и за малко да им падне Белград,хубаво че бяха Австроунгарците ина4е Белград штеше да е друг
564
0
 
0
 
! Отговори
Рубин преди 14 години
Макетата са гадни в мозака на костите си..да си стоят в македония..За какво ли пък толкова сме се наешили че били част от България. Не ни и трябват и без това сме цъфнали..всички макета трябва да се игнорират
563
0
 
0
 
! Отговори
Ник Каргонски преди 14 години
До Един Адв(у)окат:"Адвокате",обясни на "публиката",каква "голяма грешка"е направила българката.Може би грешката е тази,че се оженила за сърбин,или че живее в Македония.Или нещо друго,по-важно.ОБЯСНИ НИ,ЗАЩОТОНИЕ,БЪЛГАРИТЕ МАЛКО ТРУДНО РАЗБИРАМЕ.
562
0
 
0
 
! Отговори
Един Адвукат преди 14 години
Българката е направила голяма грешка. Знаела е какво ще стане слет грешката си. Защо да я защитаваме само че е българка?
561
0
 
0
 
! Отговори
До 552 Реално преди 14 години
В българия имаше ли мигове и танкове?!.. До колкото зная в българия не остана армия :-))))