3 месеца затвор! Защото си българка...

Скопие допусна нов скандал в най-неизгодно за тях време
4 авг 2009 07:00,
601
3 месеца затвор! Защото си българка...
Скопие. Снимка: Dnes.bg

 

Въпреки изключително тревожната външнополитическа ситуация, в която се намира Македония заради спора с Гърция, властите в Скопие допуснаха нов скандал, подлагащ на изпитание добрите съседски отношения с България.

В началото на седмицата няколко македонски медии най-после обърнаха внимание на скандалния казус с младата майка Спаска Митрова, която е в скопския затвор Идризово.

А1, една от най-гледаните телевизии в западната ни съседка, представи изчерпателно позицията на председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов:

"България да не премахва визите за македонците и да наложи вето за членството на страната в НАТО и ЕС, тъй като Македония продължава да води антибългарска кампания".

За разлика от А1, която посвети балансиран репортаж на казуса, друга популярна телевизия – Канал 5, изобщо не спомена конкретния повод за реакцията на Каракачанов. Името на Митрова изобщо не фигурираше в материала.

Репортерът на Канал 5 разказа как шефът на ВМРО зове да не се премахват визите за македонските граждани, но нито дума за драмата на 23-годишната майка.

За сметка на това – интервю със Стойко Стойков от ОМО “Илинден – ПИРИН”  за българските "провокации“ и "изнудванията" от страна на София към Скопие.

Казусът накратко

23-годишната Спаска Митрова от Гевгелия има и българско гражданство. Тя е член на Сдружението на българите в Македония "Радко".

По информация на Сдружението на 29 юли в 20.30 часа македонската полиция е отишла в дома й.

Час по-късно 23-годишната майка и дъщеря й (още кърмаче) са отведени в полицейското управление в Гевгелия, а на следващия ден Митрова е закарана в скопския затвор Идризово.

От "Радко" твърдят, че младата жена е "осъдена на затвор, огромна, непосилна за нея парична глоба и отнемане на дъщеричката й в полза на съпруга й сърбин, с когото са в развод", само защото е българка и член на сдружението.

Всичко това, разбира се, е замаскирано в рамките на "справедлив" съдебен процес, категорични са от Сдружението на българите в Македония.

По информация на "Радко" в полицейското управление в Гевгелия Митрова е била дърпана за косата и притискана за врата от две служителки на местните социални служби, за да даде дъщеря си. Полицай с мустаци на име Трайче подтиквал двете социални работнички към насилствените действия, а в стаята присъствали около 18 служители на реда.

Убедени сме, че всичко това е дело на структури, инсталирани от бившите тайни служби, само защото ясно, гласно, гордо и явно декларираме нашата принадлежност към българския народ в Република Македония - твърди майката на 23-годишната Спаска.

Защо Спаска е осъдена на 3 месеца затвор?

Младата жена е съдена по обвинение, че не осигурява легло и условия на бащата да вижда детето в собственото й жилище.

Спаска Митрова не е уведомена по надлежния ред за течащия срещу нея съдебен наказателен процес. Тя не е редовно призована за съдебните заседания, което е съществено процесуално нарушение, нарушаващо човешките и права, и по-конкретно правото и на защита. Нито на първа, нито на втора съдебна инстанция е взето под внимание обстоятелството, че тя се грижи за болното си дете. Не е взето под внимание обстоятелството, че заради българското си самосъзнание е подлагана от съпруга си на системен психически и физически тормоз, за което тя неколкократно е подавала жалби в РПУ – Гевгелия – коментира председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
560
0
 
0
 
! Отговори
Ник Каргонски преди 14 години
До 557:Как кой ще ги защити - СЪРБИТЕ РАЗБИРА СЕ!Те са сърбоманска държавица.Всичко що е било пробългарско,отдавна е унищожено.Управляащитев Македония са марионетки на Сърбия.Целта на сърбите е непрекъснато да поддържат едно перманентно напрежение м/у М-я и България.Досегашнитебългарски управници,не направиха нищо за пресичане на тази сръбска политика.
559
0
 
0
 
! Отговори
georgi преди 14 години
MAKEDONIJA=ALBANSKI SHIPTERI
558
0
 
0
 
! Отговори
Vasileva преди 14 години
V zeila sviat se tachi maikata osobeno ako tia karmi . Lekarite kazvat che deteto nebiva da se otbiva osobeno ako e bolno kakto piche po gore . Gospoda politizi ne zaspivaite . V kraina smetka kakvo znachi da osigyri lelglo na bachtata vse pak toi otiva na svijdane a ne da spi.
557
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мръсни макета. Съвсем скоро ще ви се ... майката. Не се притеснявайте.Дори нашите продажни политици да гласуват ЗА- НАТО И ЕС, гърците ще гласуват против и ще видите НАТО през крив макарон. Но тук идва най сладката част свързана с албанците. Като не сте в НАТО, кой ли ще ви защити тогава ? Не и остава много на измислената Ви така наречена държава.
556
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поредната македонска глупост - гавра със сънародничка!Нека ги работят сега шиптърите!
555
0
 
0
 
! Отговори
историк и етнолог преди 14 години
Моите надежди за справедливо отношение към лицемерието на македонската нация са вече изцяло обърнати към Гърция, която има смелостта да защитава културното си наследство и история, за разлика от нас! "Изфабрикуваната македонската нация" за мен е най-бедната държава в света. По-бедна и от Сомалия, тъй като днешното поколение македонци не познават културата си, историята си и собсвените си семейства!
554
0
 
0
 
! Отговори
историк и етнолог преди 14 години
Не познавам по-лицемерна нация от македонската такава! Лично съм се сблъсквала с нея и знам ,че на българска земя са едни ,като са в М. са съвсем други! И тъй като нашите политици водеха 50 години абсолютно антибългарска политика спрямо М., и само им угаждаме като майка на дете по много сериозни национални въпроси, те извличат само облага и ненависта им към нас е огромна! Медиите им, образователната им система, навсякъде ние сме "лошите , грабливи, мразещи ни съседи".
553
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Egati tapotiqta,AMA AKO ZNAESH SAMO KOLKO SI TAAAAAAPPPP,TI PROSTO RAZBI NA PARCHENCA TAPOMERA SAMO MAKEDONIST OT SKOPIE MOZHE DA TI E KONKURENT!!!!!!CCCCCC,kakva prostotiq zhiveela v Bulgariq ne e za vqrvane!Tova se otnasq i za drugite "turci i makedonci" draskashti po nashite forumi.
552
0
 
0
 
! Отговори
Реално преди 14 години
Да пускаме Миговете и Танковете , само това ще ги оправи тея макета
551
0
 
0
 
! Отговори
Ега ти тъпотията! преди 14 години
Мен ме учудва самото съществуване на партия с името ВМРО в България. Ако беше в Пиринска Македония, все пак би имало някаква логика, но след като има структури в Русе, Варна, Пловдив, Бургас и в още доста български градове и градчета , някак си е твърде странно. Как може да съществува ВЪТРЕШНА МАКЕДОНСКА РЕВОЛЮЦИОННА организация в суверенната държава България? Като каква революция ще вдигат магаретата (КАРАКАЧАН на турски значи МАГАРЕ), които се самонаричат войводи? (Каква подигравка с паметта на героите-мъченици за свободата на Македония!) Срещу кого ще я вдигат тая революция, в името на какво? Или названието на партията иска да изтъкне, че България като самостоятелна държава вече не съществува, а е само една македонска провинция? След като в България нямало македонци, как може да има македонска организация, при това ВЪТРЕШНА? Ако пък ВМРО е македонска партия, значи подобно на ДПС е етническа и поради тази причина трябва да се забрани нали според конституцията партии на етническа основа в България са недопустими.
550
0
 
0
 
! Отговори
Ега ти тъпотията! преди 14 години
Защо е тази омраза към Македония? Струва ми се, че повечето от участниците във форума имат македонски корени и затова търсят оправдание за гузната си съвест. Какво искате да докажете с това, че се смятате българи. Тези, които днес наричат себе си българи, имат по-малко общо с Аспаруховите българи, отколкото днешните македонци с древните македонци. Истинските потомци на Испериховите българи са днешните турци и гагаузи в Тузлука, Герловото, Източния Балкан, Делиормана и Добруджа, ненавиждани както и по времето на Исперих от славяните, които днес гордо се кичат с тяхното истинско име. По-голямата част от потомците на истинските българи (най-малко 5-6 милиона) живеят в Турция. Българските историци не казват нищо за това, че за времето от 1878-*** до 1989-а година от днешните предели на България са прокудени над 2 300 000 мохамедани, от които най-малко 2 000 000 са потомци на древните българи.
549
0
 
0
 
! Отговори
Омерзен преди 14 години
Ето какво споделя самата Спаска Митрова пред благоевградския в. "Струма": "През 2003 г. станах студентка в ЮЗУ Н. Рилски. Три години по-късно се омъжих, сгодихме се през май и октомври беше сватбата. Още през онова лято мъжът ми започна да ми натяква да прекъсна обучението си, защото мразел България, но не съм и подозирала какво ме очаква. След сватбата започна да ме малтретира, защото отказах да зарежа следването си, вече бях бременна и ме заплашваше, че ако не се откажа от българския си произход и родителите си, ще ми вземе детето и ще ме вкара в затвора. МЪЖЪТ МИ Е СЪРБИН, но и през ум не ми е минавало, че е в такава степен фанатик. През 2005 г. вече бях внесла документи за български поспорт и гражданство, но още чакам да го получа. Мислех, че всичко е само заплахи, но се оказа, че кошмарът ми едва започва. Когато се роди дъщеричката ми Сузана през февруари 2007 г., се бях върнала да живея при родителите си. Буквално дни след като се прибрах с нея от родилното ми донесоха у дома съдебно решение, което е уникално в съдебната практика - бащата има право да вижда детето в дома ми за 2 часа и аз трябва да му осигуря легло! Той не само че не идваше в определените дни, а ни тормозеше в нощните часове ПИЯН или ДРОГИРАН (Курсивът навсякъде е мой) и правеше скандали." Обърнете внимание: Спаска заявява, че съпругът й е сърбин, който пие и се дрогира, а Каракачанов и сие твърдят, че е македонец. Учудва фактът, че благоевградската журналистка Димитрина Асенова е пуснала материала, без да представи становището на другата страна - в случая на съпруга, както и без да иска становището на съответния съд относно основанията за взетото решение. Явно някои журналисти са с ампутирана съвест и поради това са в разрив с елементарна журналистическа етика и обективност. Остава открит въпросът защо български държавници като Каракачанов и Божидар Димитров и журналисти от типа на споменатата Асенова се стараят да превърнат един битов сканадал в междудържавен проблем.
548
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Видите ли македонец някъде бой до дупка. Притрябвала ни е пикливата им държава в ЕС. Същото важи и за сърбите.
547
0
 
0
 
! Отговори
Bg преди 14 години
Много злоба и омраза в този форум към македонците като народ, а те са най близките до българите.Македония е втората България - рано или късно ще го раберат и те.И затова, заради действията на някои техни управници сърбомани,да псуваме и хулим целия народ е много гадно.Мъчениците, загинали за свободата на Македония сигурно биха се обърнали в гроба....
546
0
 
0
 
! Отговори
saglasen sam преди 14 години
Az nemoga da se osvobodq ot tozi vreden navik da visq v intern. s 4asove...Daite mi ideq kak da go namalq pone...
545
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 14 години
Божидар Димитров е единствения супер подходящ човек за отредения му пост. Божидаре, разчитаме да ни покажеш какво можеш. А ти го можеш.
544
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 14 години
Тединке, знам, че си лудо влюбена в мен, но няма да те огрее!Тединке права си за форумите и хората пишещи в тях. Проблемът е, че си описала себе си. Нормалните хора четат вестници а не посещават псевдожурналистически сайтове като днес БГ. И ти си много комплексирана - постоянно обиждаш хората.
543
0
 
0
 
! Отговори
Кан преди 14 години
Извинявам се се на всички Българи във сайта аз съм Българин и като такъв си пиша.
542
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
че се праи и че с акцент пише - "всицки", а по- долу си го е писал съвсем правилно - "всички". Изобщо цялото му писание е преднамерено неграмотно написано - тва се вижда от хеликоптер
541
0
 
0
 
! Отговори
Йаааа преди 14 години
Ами ако империята отвърне на удара и ни затворят и те границата, тогава как ще ходя до Охридското езеро да се подмивам след голяма нужда?