3 месеца затвор! Защото си българка...

Скопие допусна нов скандал в най-неизгодно за тях време
4 авг 2009 07:00,
601
3 месеца затвор! Защото си българка...
Скопие. Снимка: Dnes.bg

 

Въпреки изключително тревожната външнополитическа ситуация, в която се намира Македония заради спора с Гърция, властите в Скопие допуснаха нов скандал, подлагащ на изпитание добрите съседски отношения с България.

В началото на седмицата няколко македонски медии най-после обърнаха внимание на скандалния казус с младата майка Спаска Митрова, която е в скопския затвор Идризово.

А1, една от най-гледаните телевизии в западната ни съседка, представи изчерпателно позицията на председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов:

"България да не премахва визите за македонците и да наложи вето за членството на страната в НАТО и ЕС, тъй като Македония продължава да води антибългарска кампания".

За разлика от А1, която посвети балансиран репортаж на казуса, друга популярна телевизия – Канал 5, изобщо не спомена конкретния повод за реакцията на Каракачанов. Името на Митрова изобщо не фигурираше в материала.

Репортерът на Канал 5 разказа как шефът на ВМРО зове да не се премахват визите за македонските граждани, но нито дума за драмата на 23-годишната майка.

За сметка на това – интервю със Стойко Стойков от ОМО “Илинден – ПИРИН”  за българските "провокации“ и "изнудванията" от страна на София към Скопие.

Казусът накратко

23-годишната Спаска Митрова от Гевгелия има и българско гражданство. Тя е член на Сдружението на българите в Македония "Радко".

По информация на Сдружението на 29 юли в 20.30 часа македонската полиция е отишла в дома й.

Час по-късно 23-годишната майка и дъщеря й (още кърмаче) са отведени в полицейското управление в Гевгелия, а на следващия ден Митрова е закарана в скопския затвор Идризово.

От "Радко" твърдят, че младата жена е "осъдена на затвор, огромна, непосилна за нея парична глоба и отнемане на дъщеричката й в полза на съпруга й сърбин, с когото са в развод", само защото е българка и член на сдружението.

Всичко това, разбира се, е замаскирано в рамките на "справедлив" съдебен процес, категорични са от Сдружението на българите в Македония.

По информация на "Радко" в полицейското управление в Гевгелия Митрова е била дърпана за косата и притискана за врата от две служителки на местните социални служби, за да даде дъщеря си. Полицай с мустаци на име Трайче подтиквал двете социални работнички към насилствените действия, а в стаята присъствали около 18 служители на реда.

Убедени сме, че всичко това е дело на структури, инсталирани от бившите тайни служби, само защото ясно, гласно, гордо и явно декларираме нашата принадлежност към българския народ в Република Македония - твърди майката на 23-годишната Спаска.

Защо Спаска е осъдена на 3 месеца затвор?

Младата жена е съдена по обвинение, че не осигурява легло и условия на бащата да вижда детето в собственото й жилище.

Спаска Митрова не е уведомена по надлежния ред за течащия срещу нея съдебен наказателен процес. Тя не е редовно призована за съдебните заседания, което е съществено процесуално нарушение, нарушаващо човешките и права, и по-конкретно правото и на защита. Нито на първа, нито на втора съдебна инстанция е взето под внимание обстоятелството, че тя се грижи за болното си дете. Не е взето под внимание обстоятелството, че заради българското си самосъзнание е подлагана от съпруга си на системен психически и физически тормоз, за което тя неколкократно е подавала жалби в РПУ – Гевгелия – коментира председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Мариан преди 14 години
ВЕТО ДО ДУПКА НА ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ! ДА СИ ЖИВЕЯТ В САМОИЗОЛАЦИЯ.
19
0
 
0
 
! Отговори
creampie преди 14 години
Ко речи?
18
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 14 години
***
17
0
 
0
 
! Отговори
tedinkaa преди 14 години
Не всички македонци са зле. Имам приятелка македонка. Живее в Струмица. Тя казва, че иска да живее в България и иска да е българка. Много е добра и интелигентна. Научила е българския почти перфектно. Но заради това нейно мислене много от приятелите и познатите и са я намразили. Дори собственото и семейство. Повечето македонци са гадна, ***, злобна, коплексирана зган, които се намират в най-измислената държава!!! Аз ще направя всичко възможно да я отърва от тази мизерия.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
makedonci bili-hahahah samo te za takiva se imat
15
0
 
0
 
! Отговори
политичар преди 14 години
Кому са нужни тия циркове!?Егати простотиите!..
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Временно отзоваване на Българския посланник, същото да се иска от Македония. Това щи ги огтрезви, защото ще им е ясно, че пътят към НАТО и ЕС е двойно отрязан - от Гърция и България. Още първата седмица ще клекнат, ще освободят Българската гражданка и занапред ще мислят преди да правят някоя глупост.
13
0
 
0
 
! Отговори
В Е Т О !!! преди 14 години
Македонските власти се о.сраха в стремежа си да унищожават и смазват всичко българско ! Време е да им стъпим на врата ! България е добра майка за Македония, но дори и най-добрата майка се налага да издърпа ухото на непослушното си дете !
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tiah albancite shte gi pretopiat sywsem skoro i izmislenata im dyrjawa shte ruhne, te sami si izbraha pytia na isliamizaciata. nie triabwa da im nalojim absoliutno veto i nikakyw evropeiski syiuz ili nato!
11
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Прав е Каракачанов и гърците са прави !!! Само вето за тая *** нагла държавица, вето навсякъде и пред всички институции - и никаква помощ за тях, нека шиптърите ги *** !!!
10
0
 
0
 
! Отговори
до Бате Бойко преди 14 години
Айде да го видим сега големия бабаит Бойко Борисов дали ще скочи и ще защити българката. Сега ще го видим големия "патриот". Тук трябва вече да се удари с юмрук по масата на македонските власти и да им се постави ултиматум, да спрат незабавно с антибългарската истерия в Македония. Иначе македонците са хубави хора и по нищо не се различават от нас .
9
0
 
0
 
! Отговори
/// преди 14 години
Kрайно време е да ги отсвирим тези в Македония,както направиха Гърците.Както продължават с политиката си скоро ще станат мюсюлманска република Македония,албанците потчти ги превзеха от вътре но явно на макетата им харесва.
8
0
 
0
 
! Отговори
Gaskoing преди 14 години
Такова нещо не може да се допусне! знам че и македонците са мръсни ама чак пък толкова!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
sami sme si vin0ovni predi godini kato sa iskali da se nari4at b1lgari i da b1dat 4ast ot b1lgariq na6te sa gi naritali sega nie iskame da se nari4at b1lgari no te ne go iskat kakto napravixa i s1s taka nare4enite turci kogato se opitvaxa da gi izgonqt nasilstveno ili trqbva6e vsi4kite da gi raskarat i da ne im pozvolqvat da se v1rnat ili da ne gi zsaka4at te sami 6tqxa da si smenqt imenata
6
0
 
0
 
! Отговори
Бичкия преди 14 години
О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш Българин?
5
0
 
0
 
! Отговори
Sabbath преди 14 години
Сега е време Божидар Димитров да се покаже!
4
0
 
0
 
! Отговори
Ник Каргонски преди 14 години
Благодаря за забележката на Номер 2.Корегирам У-то,с О.Уважавамперфекционалистите!
3
0
 
0
 
! Отговори
до бутафониа президе преди 14 години
никаква стратегиа,за ваншна политика.сега на онова недоразумение желко желев да се спре пожизнената пенсиа,шото се дава за заслуги.а недоносчето само бели направи,че 1 ги призна
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си, ама се научи да пишеш правилно!
1
0
 
0
 
! Отговори
Ник Каргонски преди 14 години
Тези от СКОПИЕ,действат първосигнално.Това е една патологична умраза,към всичко българско.Тази умраза ще ги затрие,като държава.Който се отказва от корените си,ИСТОРИЯТА ГО ПОМИТА