На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску

Нещата днес били по-зле, отколкото при старата система
12 ное 2009 11:54,
183
На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску
Траян Бъсеску е настоящ президент на Румъния, ще се бори за още един мандат. Снимка: БГНЕС

20 години след като Румъния се спаси от комунистическия режим и броени дни преди президентските избори в страната, 12,8% от хората смятат Траян Бъсеску за третия кандидат за президент, близък до стойностите на комунизма и на хората от бившия режим.

Първото място е заето от Корнелиу Вадим Тудор (22,1%), докато Мирча Джоана е на второ място с 19,1%, сочат данните от последното изследване на BCS, цитирано от БГНЕС.

По-голямата част от анкетираните смятат, че днес нещата се развиват по-зле, отколкото при старата система.

Повече от 60% от интервюираните посочват, че политиците са по-корумпирани днес, отколкото са били преди 1989 г., а 58,4% смятат, че общественият строй е бил по-добре устроен по времето на режима на Чаушеску.

Но най-изненадващ е фактът, че 55,8% от анкетираните смятат, че комунистическата диктатура е полагала повече грижи за хората от сегашната политическа система.

35% вярват, че свалянето на бившия режим е било във вреда на страната, а 22% предпочитат завръщане към времената на Чаушеску.

Това са хората, недоволни от сегашната политическа система, хора, които смятат, че политическата класа като цяло е неспособна да се справи с проблемите, с които се сблъсква.

Най-тревожна обаче е тенденцията на посткомунистическото поколение, на младите хора на възраст между 18 и 29 години, 18,5% от които искат завръщане към комунизма, а 25,6% нямат ясно очертано мнение по този проблем.

Изследването на BCS показва още, че за повечето румънци събитията от 1989 г. са забулени в мистерия.

От всички интервюирани 48,4% посочват, че чувстват нуждата да разберат какво се е случило тогава.

40,9% твърдят, че всички държавни ръководители на Румъния след 1989 г. са направили твърде малко, за да разкрият истината за нещата, които са се случили по онова време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А Секуритате дали си искат?
181
1
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 14 години
до #180. И аз така съм чувал, че като си във война даваш жертви. Вас това ли ви е яд, че не сме убили никой? Ваше право е да плюете. Българина това го може. Както много го бива и да говори и нищо да не прави. както го бива и да не работи и да се оплаква. За това си искате комунизма, за да може пак по цял ден да не работите и после да ви е добре, защото имате колкото другите.
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДААА,УЧАСТВАХА АМЕРИКАНЦИТЕ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА,УЧАСТВАХА. ХВЪРЛЯХА БОМБИ ОТ САМОЛЕТИТЕ И БЯГАХА. И ОТ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК НЕ БЕШЕ ОСТАНАЛ ПРЕЗ 1944Г. (СПРАВКА КИНОХРОНИКИТЕ).БЕЗ ДА СМЕ СЪБОРИЛИ ЕДНА КОЛИБА В АМЕРИКА. ЕДИН *** ТАМ НЕ Е УБИТ ОТ НАШ КУРШУМ. ТЕ САМИ СИ ГИ ИЗБИВАХА ***,КАТО ЛИДЕРА ИМ МАРТИН ЛУТЪР
179
1
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 14 години
Ехх богати хора бе.. българи. Цял свят техните пари харчи. Много сте продуктивни нещо жалко само че никой не го оценява. ето и на Обама заплатата плащате, а "тъпите" американци всичко на готово взимат. Не можаха сами независимостта си да извоюват като българите сигурно, не участваха във втората световна война сигурно. Но не те са виновни за всичко войни правели .. имат власт правят - ние не сме ли правили? А доко .. има работа и работа .. и вие *** ще си отидете и историята ще ви забрави
178
0
 
3
 
! Отговори
доко преди 14 години
Домъчняло на румънците за комунизма.МИ ТОВА СТРОИ ЛИ БЕШЕ ПЕТ ДНИ РАБОТИШ ПО 8 ЧАСА . ПО ДВА ПЪТИ НА ГОДИНА НА ПОЧИВКА ЕВТИНИЯ.СИГУРЕН СИ ЗА ПЕНСИЯ.НЯМА ПРЕСТЪПНОСТ. СЕГА Е ПОДОБРЕ ПО 16 ЧАСА РАБОТИШ БЕЗ ПАРИ .ГРУПА *** ТЕ ОГРАБВАТ.ГЛЕДАШ КАК СЕ ЧУДЯТ ШЕПА ХОРА КАКВО ДАСИ КУПЯТ. ГОЛЯМ КЕФ.
177
0
 
0
 
! Отговори
МММ преди 14 години
Афганистан им трябваше на американците не за плацдарм за нападение, а заради контрола на 100 и няколкото тона хероин, който се произвежда там. Двайсетина тона се подхвърлят за "залавяне" от службите, а останалите, разделени на пакетчета... След пристигането на НАТО западни банки отварят повече от сто клона за възстановяване на производството на хероин, спънато от муджехидините.
176
1
 
1
 
! Отговори
eqwqw преди 14 години
Romania e pone 20 godini pred nas naskoro bqh tam,vsichkite im putishta osveteni,moderni sgradi navsqkude fabriki mejdu selata i gradovete,nie sme mnogo nazad
175
1
 
0
 
! Отговори
друг преди 14 години
Те прото нямат пари. Живеят на заем от целия свят и си мислят,че са добре.Такова животно няма(поздрави от шопа)
174
0
 
0
 
! Отговори
друг преди 14 години
до анонимен @172Не харчат техтите милиони, а нашите пари, там е трагедията!
173
1
 
3
 
! Отговори
друг преди 14 години
Румънците се осъзнаха. Идва нашия ред.
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За американците е важно да има васални към тях режими в света,а не независими.Не за това си харчиха милионите,да свалят комунизма.А за да имат едни нови сателити и васални режими по цялото земно кълбо.Които да обслужват техните глобални икономически интереси,а на местните слугинстващи новобогаташи подхвърлят някакви трохи от трапезата си за вярната им служба.На първо време още преди 20 години завзеха всички наши пазари и разрушиха заводите ни за да ни елиминират като конкуренти.Да живей демокрац
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тези бивши съветски републики бяха независими от руските политики.Но също така бяха независими и от американските политики.Което пък не влизаше в сметките на американските политици.Това за тях не беше достатъчно,да бъдат независими от русите.Не за това се бориха янките,за тях трябваше азиатските републики да са не просето независими от русия,а да бъдат зависими от Америка.След съветския разпад имаше наситина независими режими,които те сваляха с кадифени революции.За тях са важни васалните режими
170
0
 
0
 
! Отговори
az анон 169 преди 14 години
Е 90 г. и аз съм ги преживял. И много странно в кои вестници си го чел? Тогава вече нямаше комунизъм и комунистическа пропаганда. Талибаните се появяват като субект 94-95, а превземат Кабул края на 96. Проблемите на руснаците с републиките им приключват доста по-рано и тези републики Казахстан, Таджикистан и т.н. отдавна вече са били извън границите на СССР и в голяма степен независими от руските политики. А проблемите и интересите на американците са на юг, а не на север.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
нямам какво да чета,щото съм преживял тия времена.Не чета като тебе история и вестници за времена в които не съм живял.Талибаните бяха докарани с благословията на ЦРУ и това се знае от всеки на запад.Тогава US подкрепяха разни радикални ислямски движения и правителства в света,като саудитското например.Очакваха талибаните да им дадат база в Афганистан и да нападнат бившите съветски републики.Но стана нещо много неочаквано и неприятно за американците.Техните протежета се обърнаха срещу тях.
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Комунизъм наш любим, ние ще те построим!!!
167
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 166 преди 14 години
Абе братче, вземи почети малко преди да говориш глупости! Наджибула е обесен 96 след превземането на Кабул от талибаните, а е свален от власт 92 и на негово място е избран за президент Рабани. Американците са помагали в обучение на Северния алианс на Хекматияр и Шах Масуд, а не на сунитските молли, които в последствие създават политическото движение "талибан" с идея да обединят всички сунити и да наложат сунитски режим. А после е.. майката на всички останали
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
След изтеглянето на руснаците,Кабул е превзет от муджахидините,въоръжени и обучавани от Америка.Комунистическият лидер Наджибула е влачен вързан за някакъв джип по прашните улици.Накрая е обесен и оставен няколко дни да виси на въжето.Някои разправяха,че бил жив одран,но това са подробности. Янките намират своите протежета,муджахидините за недостатъчно проамерикански и започват двойна игра.Идват на власт войнствените муджахидини с помощта на ЦРУ.Но сметките на американците излизат крииивиии.
165
0
 
0
 
! Отговори
az анон. 164 преди 14 години
Руснаците се изтеглят 89, но оставят просъвестко правителство и продължаваща гражданска война на различните муджахидински фракции и различните етноси. Ако не ти е известно движението талибан възниква едва 94 г. и сунитите успяват да наложат собствен режим, който всъщност е еднакво неприемлив и за американци и за руснаци
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хахаха,значи руснаците са довели талибаните в Афганистан?Ама руснаците се изтеглиха в 1989г,а талибаните дойдоха поне 7-8 години по-късно.Преди тях имаше други.
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти, последния, ща не бегаш в САЩ, нали си оправен.Ама и там нече няма чинийки за миене. Справедливост нямя и вняма да има, но винаги ще има хора да я търсят. Звнаеш ли след 50 години дали няма да сме пак "другари". А защо доъдоха на власт комунистите и в Русия и у нас - прочети малко документи. Не коментари на историята.