COP15 – последната надежда за света?

15 000 представители от 192 страни мъдрят сделка за климатичните промени
29 ное 2009 08:09,
112
COP15 – последната надежда за света?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След седмица датската столица Копенхаген ще се превърне в екостолицата на света. 65 държавни ръководители, сред които американският президент Барак Обама и китайският премиер Вън Цзябао, ще се включат в дискусиите с още 15 хиляди официални лица за практическото „спасяване на планетата”. Звучи пресилено, но нещата наистина са по-сериозни, отколкото изглеждат. Не заради календара на маите, а заради безспорни факти.

Според последни проучвания вероятността човечеството да причинява глобалните климатични катаклизми в наше време е над 90%. Неконтролируемото изгаряне на изкопаеми горива (въглища, петрол и природен газ) прави все по-дебело „одеялото” от въглероден двуокис (CO2), с което е завита Земята. С други думи, все повече слънчева енергия остава затворена и затопля земната повърхност.

Изсичането на гори и изпускането на други парникови газове (метан) също допринасят за влошаващата се ситуация. Покачването в средните температури по света е пряк резултат от всичко това, но не и единственият – топенето на ледници, промяната в тенденцията на валежите, покачването на нивото на световния океан, драстичното увеличаване на температурната амплитуда между деня и нощта и още много други.

Този комплекс от последствия от човешката дейност получи етикета „климатични промени”, или по-точно казано – „антропогенни (причинени от човека) климатични промени”. Дългосрочните вреди и надвисналата опасност над планетата се свеждат до една-единствена дума – самоунищожение.

Не случано групата на малките островни държави иска спешни мерки за ограничаване на температурното покачване до 2 градуса над прединдустриалното време. Ако тази граница бъде премината (а на този етап това е твърде вероятно), световният океан ще залее тези държави в следващия половин век. Очевадно става въпрос за оцеляване, не просто за необосновани напъни на природозащитници.

Та световните ръководители решиха (доста време им трябваше), че е дошъл моментът да се предприемат наистина конкретни и решителни действия.

15-ата конференция на страните от Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН, наричана COP15, започва на 7 декември и приключва на 18-и. За по-малко от две седмици участниците трябва да намерят общ език по изготвянето на глобално споразумение за борбата с климатичните промени. Споразумение, което да е по-мащабно, по-ясно и конкретно от действащото в момента – Протокола от Киото, който развитите индустриално страни подписаха през 1997-а.

Според протокола в периода 2008–2012 година всяка страна трябва да намали с определен процент емисиите вредни газове, изпускани в атмосферата. Договорката беше пред провал, когато през 2001 година Джордж Буш оттегля САЩ от протокола. Все пак с подкрепата на Русия и още 142 страни по света, включително и България, Протоколът от Киото е задействан. Записаните в него ограничения обаче са значително по-малки от необходимите за постигане на резултати. Като прибавим и отсъствието на САЩ, които са втори по емисии парникови газове след Китай, става ясно, че този спогодба е неефективна.

Затова трябва нова. За съжаление обаче това е единственото нещо, по което има консенсус между различните групи, участващи в преговорите в Копенхаген. Богатите искат от бедните да се включат по-активно в съкращаването на вредните емисии и да положат повече усилия за преминаване към зелена енергия. Бедните контрират, че трябва да получат значителна финансова помощ от богатите, които всъщност определят и като главни виновници за климатичната криза.

Става въпрос за милиарди долари. И точно тук става ясно защо досега не е намерен изход от омагьосания кръг. И понеже надеждата умира последна, всички погледи се насочват към Копенхаген.

И за най-големите оптимисти е ясно, че конкретен договор с всичките му параметри едва ли ще бъде подписан. Това може да стане най-скоро идната година, коментират експерти. Но дори да се постигне само политическо единодушие, можем да говорим за значим успех.

Европейският съюз (с трети в света дял във вредните газове – 11,8%) пое ролята на „водач за пример” с конкретния ангажимент до 10 години да намали емисиите си с 20 на сто в сравнение с нивата от 1990-а. Това ще струва по 150 милиарда долара на година, но от Брюксел са готови и на по-драстични съкращения, ако останалите световни сили демонстрират адекватна ангажираност по проблема. „Ще преизпълним целите от Киото”, категоричен е еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас.

Лидерът по парникови газове – Китай (20,7%), също обеща съкращения до 2020 година – 40-45% от въглеродния „интензитет” или количеството изпускан въглероден двуокис за всяка единица на брутния вътрешен продукт. Така формулирано обаче, съкращението ще е незначително, защото китайската икономика продължава да расте. И все пак стъпката е далеч по-голяма от очакваното. Вредните емисии ще продължат да растат, но с по-бавно темпо. Задният ход ще доведе до фактическо намаляване, но не по-рано от 2030 година.

Китай ще настоява и за по-голям ангажимент на Запада по отношение на развиването на нисковъглеродни технологии по целия свят. Освен това Пекин предлага всяка от богатите страни да заделя по 1% от своя БВП за адаптиране към зелената енергия на останалите държави.

Вторият най-голям замърсител (15,5%) – САЩ, обаче до този момент не показва конкретна инициатива. Думи, обещания и никакви цифри. Един от предизборните ангажименти на Обама беше за по-голяма ангажираност към климатичните промени и всички се надяват, че той ще получи реализация в Копенхаген. Но надеждите не са големи.

Развиващите се държави, водени от Индия и Бразилия, са категорични, че развитите държави са тези, които трябва да поемат голямата отговорност, а не да стоварват негативите от индустриалната си мощ върху малките страни и по този начин да спират икономическия им растеж.

Африканският съюз стига по-далеч, като заплашва с напускане на форума в Копенхаген, ако Западът не изпълни исканията за финансова помощ (при сериозно съкращаване на вредните емисии) в размер на 67 милиарда долара годишно за Черния континент.

Страните производителки на петрол пък се оплакват, че са най-застрашени икономически, ако се стигне до споразумение за явен преход от изкопаеми към алтернативни горива. ОПЕК и Саудитска Арабия настояват за финансови гаранции.

Как ще се оправят световните лидери с тази каша? В този момент едва ли някой има точен отговор. Но по-добре да го направят бързо и решително. Време няма...  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
OTEZ PAISII преди 14 години
Balgarite kato sa doshli ot Volga sa go narekli Cherno more,zastoto chernia zvat e zarskia zvat,zveta na Vcelenata,na Bog...Predi drevnite Balgari sa ziveli v Pamir,Tibet,v Himalaite i tam sasto sa narekli golemi vatreshni ezera/kato moreta/KARA KUL i drugi podobni imena...na Bulgar tiurki,po-stara ezikova sistema,koiato sa sazdali i govorili i tia e Osnovata na vsichki Tiurkogovoriasti narodi ot Kitai do Turzia...Ne v nashia ezik ima drugi chuzdizi,a Tova sa Drevni dumi ot po Staria ni ezik...
110
0
 
0
 
! Отговори
OTEZ PAISII преди 14 години
Balgarite kato sa doshli ot Volga sa go narekli Cherno more,zastoto chernia zvat e zarskia zvat,zveta na Vcelenata,na Bog...Predi drevnite Balgari sa ziveli v Pamir,Tibet,v Himalaite i tam sasto sa narekli golemi vatreshni ezera/kato moreta/KARA KUL i drugi podobni imena...na Bulgar tiurki,po-stara ezikova sistema,koiato sa sazdali i govorili i tia e Osnovata na vsichki Tiurkogovoriasti narodi ot Kitai do Turzia...Ne v nashia ezik ima drugi chuzdizi,a Tova sa Drevni dumi ot po Staria ni ezik...
109
0
 
0
 
! Отговори
бай Генчо преди 14 години
до mmmm......не може да си представиш колко си прав! Това е в остновата на всичко!
108
0
 
0
 
! Отговори
mmmm... преди 14 години
И все пак най застрашяващо за човечеството си остава глобалното затъпяване.
107
0
 
0
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMANI преди 14 години
NE RAZBIRAM SAMO....KAK SLANCHEVITE LACHI SCHTE PREMINAT PREZ ODEALOTO OT VAGLERODEN DVUOKIS...I OTRAZENI OT ZEMNATA POVARHNOST.....DA NE MOJE DA SE VARNAT V KOSMOSA..PO LOGICHNO E DA IMA ZASTUDQVANE....
106
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Чети, за да научиш. Гренландия е била доста населена в южната си част, изоставена е 16-17 век именно заради застудяването и настъпването на ледниците.
105
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 14 години
Българин ли си или Датчанин не знам, ама туй за пшеницата от Гренландия малко се опръска!
104
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
упс - "причинено".
103
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Не съм еколог, но имам познания по история, достатъчни за да разбера глупостта на борбата с климатичните промени. Трябва да се борим със замърсяването, да, но да се твърди, че глобалното затопляне е преценено само, единствено или основно от човешката намеса, е най-малкото наивно.
102
0
 
0
 
! Отговори
аз съм преди 14 години
Ехаа, тук коментиращите са с по няколко висши в областта на екологията. Струва си само тях да четем - в тях е истината! Те като кажат нещо - точно така е. Продължавайте в същия дух - голям смях пада докато ви четем :)))
101
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Това че океанът тогава не е бил с толкова високо ниво е друго - защото планините лед към полюсите още не са се били стопили след последната ледникова епоха - ледовете се топят ужасно бавно поради високата топлоемкост на водата.Изводът е, че климатичните промени не могат да се спрат, дори и да спрем тотално замърсяването, само ще се забавят - защото са ЕСТЕСТВЕНИ.
100
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Поредната грандиозна измама, с цел лапане на кинти. Първо - става дума за естествени цикли и второ - естественият климат не е познатият от детството ни, а именно ПО-ТОПЛИЯТ, към който СЕ ВРЪЩАМЕ. Всеки исторически грамотен човек знае, че докъм 15 век Англия е била покрита с лозя, а най-големият износител на пшеница за Европа е бил остров Гренландия. Вижте и облеклата на древните гърци и римляни - представате си ги ако можете в сняг и студ под нулата !!!
99
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 14 години
70% са, ама няма защо да спориме.А язе нещо не зацепвам, нали щехме да мреме сите 2012, за кво сега са тия конференции? То бива бива, ама тия юнаци трябва да решат най-накрая с кво искат да ни плашат - климато ли че се стопли или че ни утепат вселенските сили на маите????
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
50% от електроенергията в САЩ се произвежда от ТЕЦ-ове.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ako izpolzvame ne podzemnata , a nadzemnata energia arabite shte umrat ot glad, no tova da izvestna stepen shte spasi sveta.-sheguvam se..Chovechestvoto samo nemoje da spre kataklizmite, samo moje da gi uskori.
96
0
 
0
 
! Отговори
Deborah преди 14 години
Ako ima neshto, koeto da me trevoji, tova e globalnoto zatapiavane.
95
0
 
0
 
! Отговори
Debirah преди 14 години
Ako ima neshto da me trevoji tova e globalnoto zatapiavane.
94
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 14 години
не не ти просто не си гледал филма или не знаеш английски или просто отказваш да проумееш ,че във всичките филми специално на Алекс джоунс още от 90 те години преди Буш дори да дойде на "власт" се опитва да обясни ,че разлика между ляво-дясно,републиканци-демократи няма всички са просто марионетки на световният елит!Не искам да живея във глобален вариант на фишистка Германия и да плащам за това ,че дишам на шепа олигарси които живеят в огромни имения и имат частни самолети !Толкова ли е сложно
93
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Представи си го така. Живееш евтино днес утре живееш в мизерия. Плащаш малко повече сега, живееш вечно на добро равнище. Ако някои от вас някога е бил мениджър сигурно знае какво означава инвестиция. Инвестираш и затягаш колана днес за да имаш повече утре. Пилеенето и харченето като за последно е доста семпло като начин на живот. Съжалявам но сега трябва да излизам, като се върна ще пиша пак.
92
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До 7 и да и не. Нещата както винаги са по сложни от колкото си ги представяш. Както споменах това изкуствено завишаава цените на фосилите и отваря вратата за нови технологии. Тези технологии няма да са с акциз и ще поевтинеят. Тоест използват се пазарни механизми за да се наложат и вземат връха на въглеродните технологии. За зелени технологии данък няма. Аз нямам нищо против да платим сега за да живеят много поколения след нас в развита цивилизация а не викторианската епоха.