Климатгейт

Манипулирали ли са учените данните за глобалното затопляне
4 дек 2009 06:45,
176
Климатгейт
Снимка: БГНЕС

Месеци наред на страницата на Института за климатични изследвания CRU можеше да се проследи средната температура в света, измерена от екип на института . Миналата седмица обаче учените изведнъж изтриха собствените си данни за последните девет месеца.

Говорителка на института обяснява пред „Ди Велт“ изчезването на данните с „атаката срещу сървъра на CRU“.

Началото на скандала, наричан вече „Климатгейт“, сложи хакерска атака срещу сървъра, след която пред обществеността се появиха вътрешни имейли на института.

Съдържанието им предизвиква подозрението, че при данните за температурата на  CRU има несъответствия. Нещо повече, че от института понякога съзнателно са преувеличавали сериозността на глобалното затопляне.

Освен че бяха изтрити данните, изчезна и шефът Фил Джоунс – директор на института, централна фигура в световния съвет по климата IPCC и най-важният учен в измерването на климатичните промени.

Джоунс се оттегли от службата си – поне докато данните му не получат независима оценка. „Важното е да няма сянка на съмнение върху CRU  и изследванията му“, обосновава оттеглянето си Джоунс. Той обаче не е единственият, който ще бъде проверяван.

Университетът в Пенсилвания обяви, че много внимателно ще прегледа изследванията на техния професор Майкъл Ман. Това е ученият, който вкара в изучаването на климата така наречената Крива на хокейния удар.

Става въпрос за статистическо представяне на средната температура в света през последните 1000 години. Данните почти не показват промяна на температурата до началото на  индустриализацията, когато има драматично стръмно покачване.  

Това се разглежда като доказателство за уникалността на сегашното затопляне на климата.

Ман, тежка категория в научните среди, също е засегнат от хакерската атака.

Още по темата
Един от хакнатите имейли на директора на CRU предизвика най-голямо внимание през последната седмица. В него Джоунс споделя с колега, че приложил в представянето на своята статистическа крива „трика“ на Майкъл Ман, „за да скрие“ едно намаляване на температурата.

Сега колегите му обясняват, че изборът на дума бил не подходящ, но в случая  „трик“ се използвало в смисъл на „умно решение“ на проблем пред науката.

Предисторията на „трика“: Ман проследил своята „Крива на хокейния удар“ през последните 1000 години на базата на косвени данни, например кръговете на дърветата. При изследването на своите дървени свидетели на миналото обаче установил, че след 1960 година кръговете говорят за охлаждане, вместо за действителното затопляне. Затова Ман приложил към тези данни резултатите от измервания с термометър, направени след 1960-а.

Критиците намират два недостатъка в този подход. Първо „трикът“ не е достатъчно прозрачен. Второ: термометрите може и да са измерили правилно температурата след 1960 година, но след като косвените данни са погрешни, как ученият може да е сигурен, че са достоверни за изтеклите 1000 години.

„Климатичните скептици“, които поставят под съмнение драматичността на климатичните промени и вината на човека за тях, смятат, че хакнатите имейли могат да оправдаят и други упреци срещу Джоунс и колегите му.

Говори се както за натиск върху редакциите на специализираните издания, целящ да попречи на публикуването на „скептични“ статии, както и за унищожаването на неудобни имейли и данни.

Всички си дават сметка, че хакерската атака срещу CRU е свързана със започващата следващата седмица конференция за климата в Копенхаген – обезврежда се една от ключовите фигури и се хвърля сянка върху теориите му.

Докъде може да доведе това, веднага се видя в американския парламент. Опозиционните републиканци, водени от „скептика“ Джеймс Инхоф, както и някои демократи, вече освен икономическите аргументи, прилагат и научни съмнения за климатичните промени. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 14 години
естествено, че те влияят може би в по-голяма степен зависи в каква степен са активни. въпроса е да не им дапринасяме. защото с горивата не само изхвърляме газове ми замърсяваме почви, води и дишаме "супер" въздух
85
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 83Преди да умнееш *** прочети на уикипедията няколко неща:Radiative forcingGreenhouse gasIPCC Fourth Assessment ReportПрочети и библиографията, за да имаш представа как стават нещата, прочети и библиографията на библиографията. Ако не вярваш на синтезираното в уикипедия де.
84
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 14 години
да добър въпрос малко неточно се изразих. просто вече имаме достатъчно технологии за да не зависим изцяло от тях. естестевно те не са изцяло заменими
83
0
 
1
 
! Отговори
XP преди 14 години
79.Христо нещо да кажеш за газовете изпускани от Вулканите и тяхното влияние!
82
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Хубаво, че повдигна въпроса за externalising the costs. Няма по-голямо externalising the costs-ане от това на петролното, ядреното и въглищното лоби. Замърсяването от горенето, завещаването на ядрени отпадъци на 40 поколения след теб е най-голямото externalising the costs възможно.Много ме учудва как си мислиш, че externalising the costs при ВЕИ е по-голямо от това на доминиращите в енергетиката в момента.
81
0
 
1
 
! Отговори
мазния бюрек преди 14 години
Кво значи "морално остарели",бе човек!?Поддаваш се на манипулативна терминология!Такова животно няма!Или е изгодно и работи,или не е!А тези думички ги остави за вестниците и политиците!:))
80
0
 
1
 
! Отговори
разбирач преди 14 години
въпроса е че топли атмосферата (и е адски много) така или иначе.... какво значени има тази достигаща до стратосферата... затоплянето е на атмосферата!Аз не казвам че няма глобално затопляне, казвам че то е много малко вероятно да е предизвикано от човешка деиност!
79
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 14 години
газовете, които задържат топлината на земята. нещо паринков ефект да ти говори. като не разбираш за какво става въпрос по-добре не коментирай...
78
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
За да не ме объркате, аз не съм адвокат на глобалното затопляне. Наистина вярвам че хората влияят на околната среда, до каква степен не знам. Аз съм адвокат на изместването на фосилните горива от сцената. Те не са възобновими. Като свършат свършват и точка - няма ги вече. Така че да се харчат и да си поставил цялата си икономика на такава база, вместо на възобновима е просто глупаво.
77
0
 
1
 
! Отговори
разбирач преди 14 години
да вярвам, ако не е далаверата на най-високо нива директоното преобразуване на светлина в електричество нямаше да е факт днес... Твърде твърде много е неефективно... но ... тия твоите хора му викат на това externalising the costs, а умници като теб по цял свят се подлъгват по вредни каузи
76
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До разбирач, въпрос на думи, губи се в смисъл не стига до повърхността на земята. От тази гледна точка думата е коректна. Има % на отразяване, друг % остава в атмосферата под формата на топлинна радиация.Айде да не се заиграваме на дребно, защото не претендирам цифрите да са ми точни, но с определн процен на грешка са близо до реалността.
75
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 14 години
не лобирам специално за фотоволтаични центали. има и други алтернативни източници. изкопаемите горива вече са морално остарели и трябва да мислим за нещо ново.
74
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
Abe ima li go ili ne ,fakt 4e v 21 vek ima tolkova mnogo tehnologii, koito oba4e sa spreni ot nqkolko korpuracii koito sa silno zavisimi ot tova horata da izpolzvat te4ni ,govori za progresivna degradaciq i ako nqkakva takava propaganda za globalno zatoplqne spomogno za proizvodstvo na novii tehnologii ,koito 6te sa po evteni i po 4isti az sam za tova da se govori za globalno zatoplqne,a vie da ne bi da predpo4itate da pla6tate skap tok ili gorivo?
73
0
 
1
 
! Отговори
разбирач преди 14 години
50%-60% се губи-----!!!!! ЕНЕРГИЯТА НЕ СЕ ГУБИ И НЕ СЕ СЪЗДАВА, САМО ПРЕМИНАВА ОТ ЕДНА ФОРМА В ДРУГА
72
0
 
1
 
! Отговори
69 е от Христо преди 14 години
69 е от Христо
71
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До тони, за храна отива значително по-малко от колкото за енергия. А за да произведеш храна, хабиш гориво за машини, петрол за пестициди, петрол за обработка, петрол за сортиране и транспорт, петрол да си ги докараш до вкъщи, въглища за ток за хладилника и печката, докато ти стигнат до плювалника.
70
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 65Е как някой ще те убеди в каквото и да е, след като не искаш "да чета тези там твърдения или доклади".Но ти верно ли вярваш на глуипостите, че за производството на един PV модул отива повече енергия от колкото той произвежда през живота си?Наистина ли вярваш в тази космическа глупост?
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
естествено, че е ***. като си недоразбрал погледни софия от витоша и ще видиш прекия резултат от газовете, които се отделят от изкопаемите горива. готина сива и здравословна мъгла, която се стеле из софийско поле. като се връщам от някъде с чист възух все едно влизам в завод и ми мирише зле
68
0
 
1
 
! Отговори
разбирач преди 14 години
и така.. за ледниковия период кой е бил виновен ? промяната на температурите на атмосферата в следствие на човешката дейност...... можеби динозаврите едно време като са пърдели и правели течение и атмосферата се охладила и станал ледниковия периот.... съдя по коствени доказателства и гозамирих с термометър ... живачен ... !!!!! ЧОВЕА СЕ НАДЦЕНЯВА ЗЛОВЕЩО МНОГО неразбирате ли?
67
0
 
1
 
! Отговори
XP преди 14 години
55 разбирач подкрепям те напълно!Само за сравнение,ако Земята е главичка на карфица,Слънцето е една Огромна диня,нека някой да каже ,кой и как влияе на климата на Планетата ако не ТО!Пример Юра и топлия климат с гигантската растителност!