Почти нищо от помощите не стига до оцелелите в Хаити

Нарастват притесненията за сигурността в столицата
16 яну 2010 15:24,
74
Почти нищо от помощите не стига до оцелелите в Хаити
Снимка: БГНЕС
Земетресението в Хаити е най-голямото бедствие, пред което се е изправяла ООН, според говорител на организацията, цитиран от АФП.

„Това е историческо бедствие. ООН никога не се е изправяла пред подобно бедствие за цялата си история. Няма друго такова”, каза Елизабет Бирс, говорител на офиса на световната организация за координация на хуманитарните въпроси.

Междувременно нарастват притесненията за сигурността в столицата Порт-о-Пренс, а проблемите с разпределянето на хуманитарната помощ продължават, съобщава ВВС.

Според информация от властите в Хаити 4 хиляди затворници са на свобода, след като земетресението разруши най-големия затвор в страната.

Още по темата

На летището в столицата пристигат самолети с хуманитарна помощ, но много малка част от нея стига до засегнатите. Разрушената инфраструктура пречи на бързото транспортиране на храната, водата и медикаментите.

Спасителните екипи вече насочват усилията си към оказването на помощ на стотиците хиляди оцелели, въпреки че изпод развалитите все още се чуват слабите стонове на затрупани хора, предава The Wall Street Journal.

Експертите по земетресенията са на мнение, че времето е недостатъчно за спасяване на затрупаните. Въпреки това, има отделни успехи – в петък беше извадена жена, която пеела „Исус ще ме спаси”, докато медици ампутирали карака й, за да я измъкнат от отломките.

Стотици хиляди са без подслон, десетки хиляди са ранени и почти никой няма достъп до питейна вода. Това създава опасност за пренасяне на инфекциозни болести чрез мръсната вода.
 

Българското правителство е готово да изпрати допълнителна хуманитарна помощ на пострадалите в Хаити, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков.

Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров участва в уточняването на най-належащите нужди на пострадалите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Когато приключат консултациите, българското правителство ще вземе решение за осигуряване на допълнителна помощ.

В петък министерството на отбраната изпрати палатки, одеала и спални комплекти от ресурса на Българската армия.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.