Няма пострадали българи при земетресенията в Чили

Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до чилийския президент Мишел Бачелет
28 фев 2010 15:33,
13
Няма пострадали българи при земетресенията в Чили
Снимка: БГНЕС

Посолството на България в Сантяго, Чили, успя да се свърже с повечето наши сънародници и сред тях няма пострадали, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Страните от ЕС са обединили усилията си в откриването на всички европейски граждани в засегнатите райони.

Още по темата
Засега няма информация за загинали, изчезнали или ранени от тези държави. На съвещание на посланиците на страните от ЕС в Чили късно снощи е станало ясно, че ЕК е отпуснала спешна помощ от 3 млн. евро за преодоляване на последиците от сеизмичния трус.

Според разпространен бюлетин на Кризисния щаб на Чили земетресението е засегнало най-силно третия по големина град - Талка, Консепсион и столицата Сантяго.

Помощта на ЕК включва изпращане там на екип от експерти за оценка на щетите.

Летището на Сантяго е затворено заради повреди на пистите и самолетите се пренасочват към Мандоса или Буенос Айрес.

Тревогата за възможни цунами след труса бе отменена за всички държави от Тихоокеанския регион. Поради аварийната и несигурна обстановка все още не се препоръчват пътувания до Чили.

Българският президент Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до президента на Република Чили Мишел Бачелет по повод опустошителното земетресение, отнело живота на стотици хора, съобщават от прессекретариата на президентството.

“С дълбока тъга посрещнахме вестта за стотиците загинали Ваши сънародници вследствие на едно от най-силните земетресения от един век насам. Искам да изкажа моите и на българския народ най-искрени съболезнования на близките и семействата на загиналите, макар че няма думи, които да ги утешат в този момент на непреодолима скръб”, се казва в писмото на президента Георги Първанов.

Държавният глава посочва също, че милионите засегнати от природното бедствие чилийци и огромните материални разрушения изправят Чили пред огромни предизвикателства и изразява своята увереност, че страната ще успее да мобилизира целия ресурс, с който разполага, за да преодолее последиците от катастрофалното земетресение и хората да се върнат към обичайния си живот.
Президентът изразява своята убеденост, че усилията на Чили ще бъдат сериозно подпомогнати от международната общност, включително от Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Посолството на България в Сантяго, Чили, успя да се свърже с повечето наши сънародници":))) Лъжат кат разпрани :))) Кога наше посолство се е интересувало какво става с българите? И нали на много места няма връзки и мобилни комуникации - как па нашите успяха :)) На лъжата краката са къси !
11
0
 
0
 
! Отговори
larco преди 14 години
Снимката е от Консепсион. Преди месец бях в хотела, който се вижда. Сградата, на която има табела ОК Базар беше предпоследна. Залепена за лявата й част имаше дървена закусвалня, на 2 етажа, която явно е паднала напълно :/
10
0
 
1
 
! Отговори
вести преди 14 години
Ей др.Първанов тея писма не ни вършат никаква работа тук,оповести станция нова вести от Сантяго.Ако искате да помогнете пратете някое екипче да намери затрупаните ни граждани предлагаме,че имате във наличност такива екипи,ако нямате заврете си го това писъмце знаете къде!
9
1
 
1
 
! Отговори
saglasen преди 14 години
вместо писмо, можеше да изпрати 10-на спасители с кучета и 100 палатки примерно....ако се случи нещо такова тука, дали писмо или палатки ще ни трябват..... баси тъпотията..
8
0
 
2
 
! Отговори
Димето преди 14 години
няма да се зачудя , ако следващото земетресение тресне Венецуела !
7
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
oT USA E.
6
2
 
0
 
! Отговори
Разкрития преди 14 години
САЩ са го предизвикали!!! Виж тук - razkritia/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82/
5
1
 
4
 
! Отговори
Димето преди 14 години
съжалявам , но съм склонна да вярвам на Уго Чавес за HAARP .
4
0
 
0
 
! Отговори
Мишел Бачелет преди 14 години
Бате малко проблеми си имам тука само ми е до твойте писма
3
0
 
5
 
! Отговори
ash преди 14 години
вместо писмо, можеше да изпрати 10-на спасители с кучета и 100 палатки примерно....ако се случи нещо такова тука, дали писмо или палатки ще ни трябват..... баси тъпотията..
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те в балгария не гледат дали има пострадали българи изведнъж приоритет им стана дали има пострадали българи в чили...
1
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 14 години
А бе каква е тази технология, какво се гаврите