Транспортният ужас в Европа продължава, по-зле е от 9/11*

Затвориха летищата и у нас. Милиони пътници са блокирани из Европа
18 апр 2010 08:51,
88

Летище "Шарл де Гол" в Париж. Отменени са всички полети. Снимка: GettyImages/Guliver Photos 

Милиони пътници са блокирани по летищата из Европа, тъй като полетите им са отменени заради вулканичния облак, който се носи над Стария континент, съобщава ВВС.

Три-четвърти от полетите са отменени, над 20 страни са със затворено въздушно пространство. Положението в някои държави ще остане такова поне до понеделник.

У нас

От 14 часа е отворено летище София и Пловдив. По-рано бе разрешено прелитането на 8000 метра височина над България.

В 09.00 ч. днес, 18 април, местно време спря обслужването на въздушния трафик и в България. Това се отнася за всички летища, съобщиха по- рано от пресцентъра на МТИТС.

За решението са уведомени авиационните оператори и съседните държави. За повече информация, вижте разписанието на кацащи и излитащи на летище София.

В събота вечерта пък бе обявено, че спира обслужването на пространството, определено за въздушен трафик, северно от Стара планина, което включва летищата Варна и Горна Оряховица. Тази сутрин забраната обхвана всички летища в страната.

В България: Отворени са летища София и Пловдив
Хаосът на континента е по-голям дори от този след 11 септември, коментират експерти, а вулканът дори не дава признаци за затихване.

Някои авиокомпании се опитаха да проведат тестове със самолетите в тези условия. Според холандския авиопревозвач KLM, техен самолет Боинг 737 е стигнал максимална височина от 13 км над Холандия и не е регистрирал проблем по време на полета.

В момента техници правят щателна проверка на машината и ако резултатите са добри, компанията се надява да получи разрешение да възстанови полетите.

Още по темата

Lufthansa пък обяви, че е изпълнила няколко полета от Франкфурт до Мюнхен.

Във Великобритания има забрана за повечето полети поне до 18 часа местно време в неделя. Говорител на асоциацията по въздухоплаване на Острова обобщи ситуацията с думите:

„Засега не виждаме светлина в края на тунела.“

„Магмата, в комбинация с водата, е причина за експлозивността и, за съжаление, засега не му се вижда краят“, коментира и исландският геолог Магнус Туми Гудмундсон пред Асошиейтед прес.

Метеоролози пък предричат, че облакът няма да се разсее скоро, тъй като в момента няма силни ветрове над Европа.

Метеоролози: Облакът няма да се разсее скоро
За нещастие на всички пътници, Международната асоциация по въздушен транспорт /IATA/ не даде окуражителни прогнози и обяви, че следващите дни няма да има никаква промяна.

„В момента в Европа полети почти не се изпълняват“, заяви говорителят на асоциацията Стив Лот.

Авиокомпаниите губят по около 200 милиона долара на ден заради безпрецедентния хаос.

От четвъртък насам страните в Северна и Централна Европа затварят цялото си въздушно пространство или поне ключовите си летища, тъй като вулканичният облак – смес от стъкло, пясък и скални частици, може да увреди фатално двигателите на самолетите.

Във Франция и Италия летищата са затворени поне до понеделник и из целия континент пътниците се опитват да намерят други начини за транспорт – влакове, автобуси, фериботи.

Железопътната компания Eurostar обяви, че никога не е имала толкова пътници в рамките на един ден, както и че са изкупени всички билети, за всички влакове, включително и за понеделник.

Заради проблемите с полетите много световни лидери няма да могат да присъстват и на погребението на полския президент Лех Качински в Полша.

Американският президент Барак Обама отмени посещението си там, а германският канцлер Ангела Меркел, която трябваше да се прибере от САЩ в петък, се наложи да лети до Лисабон, където прекара нощта.

Тъй като всички летища в Германия са затворени, тя ще се прибере вкъщи с автобус.

Транспортният хаос се усеща дори и в САЩ и Азия, тъй като много от полетите дотам с прекачване през Европа са отменени.  

*Актуализирано към 14.55 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Ne be pich, sigurno sa iskali da kajat 9-ti Noemvri ( 9/11/).Na tozi den babata na Alan Greenspan se e naakala v gasthite ot strah ot nemcite s kaski v Germania po vreme na 2-rata Svetovna voina :)Koi znae...???
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди дни като казвах какво ще стане ми казваха, че съм всявал излишно страх ... а то стана по-зле. Това може да продължи и няколко месеца или 2-3 години
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бързало момчето,не редактира,1789г.е революцията спретната от &Ротшилд.чел е фантастика.Каквото и да стане,по зле едвали от измисленните демокрации по света и у нас!
72
0
 
4
 
! Отговори
Суфти преди 13 години
Да де "ние" ще измрем,а ти ще живееш вечно?!?! Или си на друга планета...??? :D Смешни хора!
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо пишете 9/11 бе ***? това е стандарт за дата ползван в Америка, не в Европа. пишете 11 септември!
70
2
 
4
 
! Отговори
boza преди 13 години
tova ne oznachava,che avtobusnite prevozvachi,trjabva da nadujat cenite do nevuzmozhnost --izpitah go na sobstven grub
69
1
 
1
 
! Отговори
Vanio преди 13 години
Napulno te podrepqm samo ako moje da dobavq " chest si smenqite belioto da ne stane fal da si idete nasrani :D "
68
4
 
9
 
! Отговори
do 73 преди 13 години
malko, malko - kolko da e malko ;) do 2012 ima vreme
67
0
 
4
 
! Отговори
bondino преди 13 години
Революцията във франция е 1789 г.
66
11
 
24
 
! Отговори
the final преди 13 години
spoko bratleta kraq e blizo :) nosete si novite drehi i bydete dobri ne zlobeite zashtoto malko ni ostava :)
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до някой:Е как така Френската революция 1769, а вулканът 1783 пък вулканът бил причина за революцията?????
64
1
 
28
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Номер 66Ако Йелоустоун изригне скъпи мой приятелю, това ще засегне абсолютно еднакво както американците, така и нас, и руснаците, и японците и австралийците, че дори и пингвините на Антарктида!!!Ама ти си явно от ония шопи, на които им е кеф не когато на тях им е добре, ама когато "на Вуте му е зле"!!!
63
10
 
5
 
! Отговори
владо преди 13 години
да им имам кахърите на тези които не моат да пътуат по въздух, да ми се обадят и ще ги ка4а на моя :Д
62
1
 
7
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 65P.S.: А, виж това за религията на вярващите в "глобалното затопляне" е отделна тема!Прочее, подобни вулкани (като вулкана Лаки, който през 1783 година е бил стотици пъти по-активен от сега), отначало водят до застудяване, поради блокиране на слънчевата радиация. Но тези облаци се стелят над цялата планета с години и я покриват, създавайки парников ефект. Последствията - глобално затопляне и горещо лято - понеже човешката дейност не може да замре!!!
61
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 65Ама не бе, аз не се притеснявам за глад. Просто споделям малко известни факти.И аз не го знаех, ама сега като има интернет ... оказва се, че една от причините за Френската революция е именно такъв вулкан - понеже селяните масово са се изхранвали с хляб, а житните посеви са изчезнали - оттам е дошъл и гладът.Французите все още са смятали картофите за "*** храна" - отказвали са да ядат картофи, които виреят и в по-студени и в по-влажни условия. Но сега като имаме картофи е добре
60
5
 
5
 
! Отговори
kosnpirator преди 13 години
mislite li che haarp ima neshto obshto s tova ? :)
59
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е малко известен факт, това си се знае. Аз се надявам ако Йелоустоун изригне да засегне максимално америка и минимално европа.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз като гледам повечето хора се притесняват, че няма да могат да си летят със самолета, а ти се притесняваш за някакъв си глад :). Междо другото малък ледников период ще бъде полезен според мен. Ще ни даде малко време да престанем да изхвърляме въглерод в атмосферата.
57
1
 
4
 
! Отговори
мианиер преди 13 години
е сега малките авиокомпании го задуаа... престоя на летищата ще ги довърши...
56
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: СтранджатаЗнаеш ли, абсолютно си прав, и съм съгласен! Това ми го каза и жена ми преди малко, пък тя се занимава с изкуства и литература - няма нищо общо с инженерните науки. Така е - за съжаление, може би пак щеше да има война. Макар че все пак облакът пречи на видимостта. Но може би това нямаше да е достатъчно голяма пречка. От друга страна - това е също идея - не могат ли да пуснат временно витлови самолети - макар и по-бавни които да превозват пътници?