Куба освобождава 52-ма затворници опозиционери

Част от тях отиват в Испания
8 юли 2010 14:02, Елка Василева
0
Куба освобождава 52-ма затворници опозиционери
Снимка: БГНЕС

Кубинските власти ще освободят 52-ма затворници опозиционери и им разрешиха да напуснат страната, съобщи АП, като се позова на изявление на Римокатолическата църква в Куба.

Това изявление беше направено след среща на кубинския държавен ръководител Раул Кастро с архиепископа на Хавана кардинал Хайме Ортега.

В срещата са участвали и испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос, който е на официално посещение в Хавана, и неговият кубински колега Бруно Родригес.

Затворниците, които ще бъдат освободени, са от групата основни опозиционни активисти, обществени дейци и журналисти, които бяха задържани през март 2003 г.

По данни на АП петима от затворниците ще бъдат освободени съвсем скоро и ще заминат за Испания.

Останалите 47 души ще бъдат пуснати от затвора  до няколко месеца.

Широк отзвук на Запад предизвика през февруари т.г. смъртта на кубинския затворник Орландо Сапата Тамайо и последвалата гладна стачка на Гилермо Фариняс, която продължава и до момента, посочва РИА Новости.

Според правозащитни организации в затворите в Куба се намират 167 опозиционни дейци, наричани на Запад политически затворници.

Куба нееднократно е заявявала, че тези затворници са осъдени за дейност в полза на чужди държави и срещу независимостта и конституционния строй в страната, като са били спазени всички процесуални и съдебни норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари