Политически натиск върху журналисти в Македония

Правителството на Груевски отрича обвиненията
30 юли 2010 10:28, Елка Василева
66
Политически натиск върху журналисти в Македония
Никола Груевски Снимка: БГНЕС

Не приемаме диктат от властта – така обясняват уволнението си част от групата македонски журналисти, които тези дни без мотиви бяха уволнени от мениджърите на телевизия Канал 5.

С половин черна страница в знак на протест и подкрепа към колегите си излизат днес печатните медии в Македония.

За натиска в телевизията първа проговори дългогодишната журналистка Весна Ковачевска Тръпчевска, която в открито писмо директно се обърна към македонския премиер Никола Груевски с обвинения срещу властта, пише на сайта си телевизия А1.

„Имаше ситуации, когато журналист отива на събитие, обкръжението на премиера научава каква е темата на въпросите, след това се обажда на ръководството на телевизията и шефът на медията нарежда този въпрос да не бъде задаван. Така е направен списъкът на неблагонадеждните журналисти.

Имаше ситуации, когато по интерфона чуваме как Мартин Протугер (началник на кабинета на Груевски) задава как определена тема да се обработва цяла седмица или дори и по-дълго. Нашето непослушание беше, че нямахме директен контакт или не искахме да имаме директен контакт с шефа на кабинета на премиера Мартин Протугер“, казва Весна Ковачевска Тръпчевска, бивш журналист в телевизия Канал 5.

За начините на натиск примери дават и по-млади журналисти. Наказвали ги, като им орязвали заплатите, когато отказвали да интервюират правителствени функционери, които без причина искали да бъдат включени в определени теми.

„Когато поставих този въпрос на една от планьорките в редакцията, завоалирано ми беше обяснено, че всъщност трябва да бъда за пример за всички в редакцията, че ако някой от високопоставените функционери поиска от нас да го включим в някоя тема, ние не бива да отказваме. И че всъщност моята глоба, с която се намаляваше заплатата ми, трябва да е пример за всички останали в редакцията“, казва Христена Антовска Йованчева, бивш журналист от Канал 5.

Правителството отрича всички обвинения, а от редакцията на Канал 5 заявиха, че журналистите не са били уволнени, а им е било предложено да напуснат по взаимно съгласие.

Допълнително в съобщението се казва, че „разбираме, че Ковачевска е самотна майка и ние поемаме пълната отговорност да се грижим за малолетното й дете, когато това й е трудно“.

Интерес към случая прояви посолството на САЩ в Скопие, където вчера се е състояла среща с уволнените журналисти. А че ситуацията в медиите е страшна, коментират и други журналисти.

„Аз бях в подобна ситуация, така че много добре ги разбирам. И аз си отидох от Канал 5, тогава нямах и подкрепа от колегите си в редакцията, но им се случи същото. Отиваха си един по един по същата причина и затова ги подкрепям, защото знам аз през какво преминах“, казва Ида Протугер от телевизия Алфа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
Македонија преди 13 години
Споконо брата има и кои не сме помешани со србите и останатите.Ас сум си од САМОИЛОВОТО царство.Поздрав до сичките.Да живее Македониа и Блгариа!
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За што ве боли па вас Болварите???абе гледате си вашиот двор шо К.. барате бе у комшии а !!! а у пм све....
48
2
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Gruevski e srbski izmenkiarin.....v FYRoM i do dnes vsichko e pod kontrola na UDBa !
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лай...ото ПротУгер е някаква гнусна издънка от рода на БЪЛГАРСКИЯ ГЕНЕРАЛ АЛЕКСАНДЪР ПРОТОГЕРОВ!!!!Тоя *** античен не знаел защо А.Протогеров бил български генерал ахахахахаха направо да ти се доплаче.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и последно имам въпрос към "етничките още античките" ВИЕ КАЗВАТЕ С-Л-ОБОДЕН,а тогава защо сте възприели името /масово/в БЮРМ СлободАн!!!и защо във вашия НАЦИОНАЛЕН ХИМН СЕ ПЕЕ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ЯНЕ САНДАНСКИ????Пейте химна на СЛОБОДАНОВЦИТЕ -БОЖЕ ПРАВДЕ-ВИЕ И БЕЗ ДРУГО 80-90% СТЕ ПО КРВ И ДУХ,И ВЪЗПИТАНИЕ както ви нарече Любчо Георгиевски"СЪРБИ С ГОВОРЕН ДЕФЕКТ"т.е. по манталитет ВИЕ СТЕ СЪРБИ+СТЕ И МНОГО ИЗМЕСЕНИ,как може да пеете за ГОЦЕ И ЯНЕ???!!!ТЕ СА 100% БЪЛГАРИ!!!пак според Георгиевски!!!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Освен това българите ще имат "удоволствието" да видят големия комплекс от паметници в центъра на Скопие,вече ги има фигурите на КИРИЛ И МЕТОДИЙ,НА КЛИМЕНТ И НАУМ,НА СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТОРИ,НА ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ И ДАМЯН ГРУЕВ/в костюми,яхнали коне/ОЧАКВАТ СЕ НА ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ....ВМРО/май основателите бяха основали БМОРК???/на ЦАР САМУИЛ, РАЗБИРА СЕ ГРАНДИОЗЕН ПАМЕТНИК СО ФОНТАНА НА САНДЕ ГОЛЕМИОТ...освен това музей на ....ВМРО/а защо не на БМОРК,НА ВМОРО???!!!/ Помооооощ,психиатрията къде е ?
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който иска да посети БЮРМ да го направи тези дни,започват големите "прослави" на Илинденското "македонско'вОстание-ИМА ДА ВИДИТЕ ЧУДЕСА:БИЛБОРДОВЕ С КАРТАТА НА ВЕЛИКА АНТИЧНА МАКЕДОНИЯ,НА САМОИЛОВА МАКЕДОНИЯ???? И НА "ЕТНИЧКА МАКЕДОНИЯ"!!!хахахаха, АНТИЧНА ФАЛАНГА НА КОЛЕСНИЦИ, ЗАД ТЯХ "ЕТНИЧКИ"МАКЕДОНСКИ КОМИТИ,ДЕЛЧЕВ,ЯНЕ,ГРУЕВ и т.н.показвани по разни документаРни емисии-големи бОрци за сЛободата на "етничка"Македония....ИЛИ С ДУМИ ПРОСТИ КАЗАНО -ТОТАЛНА ШИЗОФРЕНИЯ!!
43
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 13 години
Ами, "македонските" червени са същите като нашите. ***.
42
2
 
1
 
! Отговори
МК преди 13 години
Ами да идват тук там просръбския режим винаги ще им нахулва юлара и ще им опъва юздите.
41
8
 
4
 
! Отговори
КОКИ преди 13 години
боли ме за мекедонците и за какво им е да се присъединяват към Майка България, за да са мизерници, като нас ли?
40
3
 
6
 
! Отговори
бг преди 13 години
На Макетата културата им е промита.Личи си от това какви никове си избират McQueen, мау все от анимационни филмчета звуци Преди време на сурвакарските игри в Перник се бяха облекли като Мики Мауси , Гуфита , Поркита, и други такива анимационни герои и играеха езически обредни игри.Бях втрещен. Голям резил беше. На следващя фестивал обаче вече бяха влезли в час.Ще си намерят мястото като ги поканим на гости и усетят произхода си.
39
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Последно повикване: Всички македонци да се присъединят към родината си България. Утре ви закривам измислената държава.
38
3
 
2
 
! Отговори
Маке ти и трън преди 13 години
Известни "македонци" : МакГайвър, МакДонълдс, МакКуин, МакУауд, МакКартни, МакФерсон, МакДък..... Вие бУгарите можете ли да се похвалите с такива извести личности ? :))))))))
37
3
 
5
 
! Отговори
до македончетата преди 13 години
Много е лошо да си предадеш рода и родината и да не знаеш за каква кауза са се борили твоите деди Питайте вашите баби и дядовци да ви разкажат за тяхните бащи и дядовци как са защитавали всичко българско и в кои войни са участвали
36
9
 
1
 
! Отговори
мјау преди 13 години
Хахаха како ви ги бришат коментарите...само на гагаузите хахаха
35
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Да не я отваряме едностранно, просто да я премахнем границата и братчето си идва при нас.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ФИРОМ е най-мизирната ,бедна жалка и долнопробна държавица не само в Европа ами и в Света -мястото и е в Африка при техните роднини -маймуните
33
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 13 години
RE: 37Абе могат да оцелеят. *** кажи как да се съдиш на малкото си братче, което току що се е наакало в пелените и говори глупости...Ако отворим едностранно границите интересно ми е колко че останат 'макединците' в Скопие
32
4
 
3
 
! Отговори
до: мјау преди 13 години
Вива ле makedonЦки Татарии
31
2
 
6
 
! Отговори
допълнение преди 13 години
А България да създаде условия за нормален живот ,че да заселим малко бесерабски българи и гагаузи от Молдова тука.Според уикипедия,българите в целия свят са около 10 милиона.