За топмодела, диамантите и човешката жестокост

Може ли Наоми Кембъл да донесе възмездие за десетки хиляди избити в Африка
7 авг 2010 15:00,
32
За топмодела, диамантите и човешката жестокост
Наоми Кембъл дава показания пред Трибунала в Хага. Снимка: БГНЕС

Процесът срещу либерийския експрезидент Чарлс Тейлър тече вече трета година. В Хага го съди специален трибунал на ООН за Сиера Леоне.  

Обвиненията срещу Тейлър са, че е в основата на въоръжаването на свирепия Обединен революционен фронт (ОРФ), който близо десетилетие тероризира най-безпощадно населението на Сиера Леоне.

В замяна Тейлър получава от северозападните си съседи необработени диаманти (Сиера Леоне е в ТОП 10 в света по залежи на диаманти), наричани съвсем основателно „кървави“.

Смята се, че печалбата на Чарлс Тейлър от тази сееща смърт дейност е близо 5 милиарда долара, депозирани в американски банки.

Пряката връзка на Тейлър с бунтовниците може да му донесе присъда по обвинения като престъпления срещу човечеството, геноцид, тероризъм, сексуално насилие, отвличания и принуждаване към робски труд, използване на деца за войници. Либерийският лидер не е извършител, но според прокурорите именно той е този, който е направил този ад възможен.

Тейлър отрича всичко и процесът малко или много попадна в задънена улица. Множество свидетели дадоха показания срещу диктатора, но надеждите за скорошен завършек на делото не бяха особено големи.

Докато на сцената не се появи топмоделът Наоми Кембъл.

През 1997 година, по време на благотворително парти в Южна Африка, организирано от Нелсън Мандела, тя се запознава с новоизбрания президент на Либерия. Чарлз Тейлър е заслепен от красотата на манекенката и през цялата вечер не се отделя от нея, разказват очевидци. През нощта двама неизвестни мъже чукат на вратата на стаята й и казват, че имат подарък за нея. Подаръкът са няколко „сурови” диаманта.

Сега този подарък може да прати Тейлър зад решетките до края на живота му. Защото през целия процес той упорито твърдеше, че никога не е притежавал подобни диаманти. Показанията на британския топмодел обаче говорят друго и макар тя да не посочи директно Тейлър като източник на среднощния подарък, нещата отиват на зле за човека, който до момента се разминаваше безнаказано за убийствата на десетки хиляди африканци.

Чарлс Тейлър, който може да се окаже един от най-безскрупулните масови убийци в съвременната история на света, е роден през 1948 година в семейството на „американски” либерийци – потомци на елитна група освободени американски роби, основали Либерия през XIX век. Тейлър получава образованието си в САЩ, където завършва икономика в колежа Бентли, Масачузетс.

Още по темата


През 1979 година застава начело на протест срещу тогавашния президент на Либерия Уилям Толберт, който е на визита в централата на ООН в Ню Йорк. Тейлър влиза в открит спор с Толберт и го заплашва, че ще отнеме властта му със сила. За тези си думи бъдещият президент е арестуван, но по-късно е освободен.

Само година след това Чарлс Тейлър се включва активно във военния преврат, поведен от старши сержант Самюел Доу и довел до убийството на президента Толберт. Доу установява диктатура, а на Тейлър е поверен висок пост в икономическото управление на страната.

Скоро обаче идва обвинение в източване на 1 милион долара държавни пари и Чарлз Тейлър е принуден да избяга в САЩ. Въпреки искането за екстрадиране обаче той успява да убеди американските власти, че животът му е застрашен и остава в арест отвъд Океана.

При неизяснени обстоятелства е освободен. Спекулира се, че американците решили да го използват за сваляне на диктаторския режим на Доу. Тейлър се справя безупречно с тази задача – организира въоръжен бунт и успява да установи контрол върху значителна част от страната.

Неговият Национален патриотичен фронт за Либерия получава мощна финансова подкрепа от Либия (установяват се близки отношения с Кадафи), което му гарантира сравнително бърз успех срещу президентските сили. Впоследствие обаче фронтът се разцепва на няколко групировки и Либерия влиза в гражданска война.

Мирът настъпва окончателно през 1996 година и Чарлз Тейлър е победител – година по-късно печели изборите и става президент на Либерия. Започва безочливо изсмукване на приходите от природните богатства на страната (желязна руда, каучук, диаманти), Тейлър осигурява въоръжение на редица екстремистки групи на целия континент и смазва със сила всяка опозиция.

Изгражда си и образ на ексцентрик – например охраната тича около лимузината му от летището до центъра на столицата на Буркина Фасо преди регионална конференция.

Когато през 1999-а върху него се сипят обвинения, че е трафикант на оръжие и кървави диаманти, Тейлър повежда масова молитва, облечен изцяло в „ангелско” бяло.

А на тези, които го определят като убиец, президентът отвръща: „Иисус Христос също е бил определян за такъв в своето време”.

През 2003 година е свален с бунт, но сключва сделка с опозицията и получава политическо убежище в Нигерия.

Три години по-късно е задържан и екстрадиран в Сиера Леоне. От опасения за граждански бунтове, Чарлс Тейлър е преместен в Хага, където през 2007-а срещу него започва процесът за подпомагане на кръвопролитията в Сиера Леоне в продължение на повече от 10 години.

В хода на делото става ясно, че Чарлс Тейлър не просто е снабдявал Обединения революционен фронт с оръжия и човешка сила. Той е бил със статута на командир и дори ръководителите на бунтовниците от Сиера Леоне не му противоречали.

Пред трибунала един от най-приближените на Тейлър – Моузес Блах свидетелства, че дори жесток лидер като Фодай Санкох (шеф на ОРФ) останал потресен от жестокостите, които вършели либерийските наемници в Сиера Леоне.

Санкох лично се оплакал от изнасилванията, убийствата и мародерствата, дело на либерийците на Тейлър. А щом човек, който нареждал рязане на крайници на цивилни за назидание, е поискал укротяване на наемниците, то либерийските части наистина са вършели немислими зверства.

Тейлър обаче категорично отказал да променя поведението на малката си армия и дори заплашил да я изтегли при повторно оплакване. „Такива неща трябва да се случват, когато водиш война”, отсякъл президентът по думите на Блах, който от 2000 година бил вицепрезидент.

Пред съдиите Блах, който от 2000 година бил вицепрезидент, разказва за обичая на някои от отрядите на Тейлър да ядат месо от жертвите си.

Друг свидетел твърди, че самият Чарлс Тейлър поощрявал и дори се включвал в канибалските извращения. Президентът категорично отрече: „Подобно нещо никога не се е случвало. Никога не съм нареждал на моите войници да изяждат когото и да е”.

Може би сега една красавица и кесийка с, както ги нарече тя, „мръсни камъчета“, може да станат причина всичко това да получи възмездие. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
типичен к..венски номер,човека си платил пребогато,а тя сега го топи.
30
3
 
4
 
! Отговори
ККК преди 13 години
Хаахаха,май пак великата сила САЩ са в основата на всичко.....
29
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
"ФИЛМИ КАТО КЪРВАВ ДИАМАНТ И КРАЛ НА ВОЙНАТА СА ДОСТА ПОКАЗАТЕЛНИ "Абсолютно вярно! Там се мъчат на нацистите да им скрият шапката ...
28
4
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
***
27
6
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 13 години
че в днес бг се ръси помия и всякакъв вид комплексари си пишат извратените коментари водени от завистливи помисли е по ясно и от бял денсамо не разбирам защо когато пишат че топмоделка в случя наоми кемпбъл ще помага на буквално зомбирани хора разбирай обикновенните афиканци срещу извратени *** недосегаеми и самозабравили се до такава степен че и съд не ги лови е *** И С НЕЗНАМ СИ КАКВИ ПОМИСЛИ И тнта се питам колко трябва да изпадне българина в завистта си че да намери новина в новината
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ФИЛМИ КАТО КЪРВАВ ДИАМАНТ И КРАЛ НА ВОЙНАТА СА ДОСТА ПОКАЗАТЕЛНИ
25
7
 
12
 
! Отговори
нервна преди 13 години
Хайде сега,тая пък я изкараха едва ли не някаква топ-шпиока.Тя си е просто една обикновена - пардон -елитна моделка със специални възможности за специални хора,които са готови да платят специални цени,за да се насладят на нейната специалност.Не е нейна работа да се интересува откъде специалните и клиенти разполагат със специалните си финанси.Друг е въпроса,че не разбирам какво клиентите и намират за специално в нея,изключая тялото,в муцунката не е нищо специално.
24
0
 
8
 
! Отговори
a TAKA! преди 13 години
къде в целата статя е пoсoчена вината на Камбъл, пoради кoетo щели да я тикнат зад решетките? къде oт пoсoчените факти се вижда че мръсните дияманти са дадени на Наoми oт убиецът? пo същата лoгика и Мандела треба да иде в панделата защото е пoканил убиецът на партитo и се е чукал при откриването му с него, абе чашите са си чукали....
23
8
 
7
 
! Отговори
точно така преди 13 години
Определено тая *** не е за вярване. Цялата й история е свързана с пари. Тая нещастница иска пари за да я гледат, както се случва и с животните в зоопарка!
22
5
 
21
 
! Отговори
историк преди 13 години
Искам да попитам, с какво този генерал е по-лош от онези, които през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век финансираха кървавите режими в Южна Америка, като този на Пиночет например... Техните имена са известни на всеки - Никсън, Картър, Рейгън... Но никой, никога не им потърси отговорност...
21
9
 
8
 
! Отговори
Лъжкиня преди 13 години
Лъжеее лъже ***,нагла американска ***.За пари ще каже всичко,ако трябва и признание,че е яла *** ще направи само да и напълнят банковата сметка
20
8
 
42
 
! Отговори
! преди 13 години
Да бе, той ей-така и дал няколко диаманта, без да и го навре в гърлото, а?Верваме, верваме.
19
4
 
1
 
! Отговори
bbq преди 13 години
TL;DR
18
10
 
21
 
! Отговори
бай Киро преди 13 години
Абе не знам к'во и намират на тая. На мене ми се струва мнооого грозна. Па ако е *** колкото черна и грозна здраве му кажи.
17
4
 
22
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
ако тя има вина ,то вината и е ,че е скъпоплатена ***.но пък това в много страни не се назказва,така,че какво-дала-взела.пито =платено.да му мисли Ч.Тейлър
16
4
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 13 години
.....еми много ясно, че са виновни.....няма търсене няма предлагане.....и то предлагане с цената на колко човешки живота.....за този геноцид всички са виновни...дори наркоманите...
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако следваме твоята логика ,излиза че не са виновни разпространителите на хероин ами наркоманите ...то малко стана като яйцето и кокошката (или беше обратно) :))
14
11
 
24
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Лошото е, че най-големите убийци на собствените си народи - Ленин, Сталин, Георги Димитров, Пол Пот и т.н. никога не получиха заслужено възмездие.Дори и посмъртно.
13
11
 
37
 
! Отговори
Blood Diamond преди 13 години
Във филма 'Blood Diamond', с Леонардо Ди Каприо е описано доста добре кви зверства и извращения струват диамантите... Който иска да разбере - препоръчвам му филма.Виновните? хм.. не е генерала. Виновниците сте ВИЕ, който КУПУВАТЕ и ПЛАЩАТЕ Скъпо и прескъпо за ВАШЕТО лимецемерие и СНОБИЗЪМ и правите Диамантите търсени..
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обвиняем е Чарлс Тейлър, Наоми Кембъл е там просто като свидетел, за каква нейна вина и тикане на решетки говориш ?