Тв "изповед" на иранката, осъдена на пребиване с камъни

Адвокатът й твърди, че жената е била измъчвана, за да признае вината си
12 авг 2010 16:31, Елка Василева
96
Тв "изповед" на иранката, осъдена на пребиване с камъни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Иранска телевизия излъчи "изповед" на жената, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни.

Сакинех Мохамади Аштиани призна в предаване на един от водещите ирански канали за приписваната й изневяра и за връзка с убийството на съпруга й, извършено от нейния братовчед. Той, според обвинението, й е любовник.

Преди дни чрез посредник Аштиани каза на западни медии, че обвинението за съучастие в убийство е свалено. 

По телевизията обаче разказа, че първо приела предложението на братовчед й за шега. „Той влезе в живота ми, плени ме с думи и ми каза: "Ще го убия заради теб, той е толкова лош човек. Аз ще се грижа за теб".

Amnesty International осъди показването на жената по телевизията. С „така наречената изповед“ се унищожавала независимостта на съда, обяснява правозащитната организация, цитирана от Guardian.

Адвокатът на жената пък обяви, че клиентката му е „бита и измъчвана“ в затвора два дни, докато се съгласи да се появи в телевизионното предаване.

Още по темата

Децата на 43-годишната Аштиани, на 17 и 22 години, са категорични, че майка им не е направила нищо престъпно, а за обвиненията срещу нея няма никакви доказателства.

Делото на Аштиани предизвика вълнà от международна критика. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва предложи политическо убежище на жената, за да бъде избегната смъртната присъда. То обаче беше отхвърлено от иранските власти.

Съдът преразглежда присъдата на Аштиани, но все още е възможно тя да бъде изпълнена, макар и не чрез пребиване с камъни, а чрез обесване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Иран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
15
 
! Отговори
СМЯХ преди 13 години
ХАХАХ МЮСЮЛМАНИТЕ КАКВИ СА ИЗОСТАНАЛИ ***. ЗА НИЩО НЕ СТАВА ТАЗИ ПАСМИНА ОТ ПРАИСТОРИЧЕСКИ КОНСУМАТОРИ И УНИЩОЖИТЕЛИ. МИЗЕРИЯТА И СВИНЩИНАТА СА ВРОДЕНО КАЧЕСТВО НА БОЛНИЯ МЮСЮЛМАНСКИ УМ.
64
3
 
7
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Rusofil, iskah da kaja!***
63
4
 
8
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Hey Drugariu Rosifil,stiga si govoril gluposti!!!Bulgaria mnogo ama naistina mnogo e zagubila i prepatila ot tazi Frenska Liubov kum "Bratska" Rusia!!!Slez na zemiata ako obichash!!!!
62
9
 
1
 
! Отговори
Аштиани - 43 г. преди 13 години
Прелъстяване, изневяра, убийство, затвор, бита и измъчвана, докато се съгласи да се появи в телевизионното предаване, призна в предаване на един от водещите ирански канали за приписваната й изневяра и за връзка с убийството на съпруга й, обвинението за съучастие в убийство е свалено.
61
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Акобългарите бяха под американско робство, сега тази държава България нямаше да я има. Щеше да има малцина останали представители, живеещи в резервати.По време на турското робство е имало много зверства и убийства, но българите са се запазили като нация. Във всяко село е имало училище. Децата са знаели да четат и пишат. Дигали се красиви къщи. Построен е в сегашният си вид Рилският монастир. Прекрасен е! Сега защо не се строи така?
60
9
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
няма угодия за българина, когато властите пускат престъпници на свобода, иска кръв, когато властите проливат кръв иска толерастия и овчедушие.
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Редакцията,да ви пикам на журналистическите ви дипломи,ако изобщо ги имате.Спрете най-накрая да противопоставяте хората.Гонейки печалби си играете с огъня.Не знаете какво правите.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Волтер: "Тази малка нация-евреите не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука.Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.: "Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе."Гьоте: "Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците." Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления! император Наполеон Бонапарт, (из негова реч в Сената през 1806 г.)Бисмарк: "Натиснете само един евреин и от всички стари ще чуете вик."В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала, търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната във финансово отношение" - Бенджамин Франклин, (XVIII в.) американски учен и държавник.Христо Ботев и Любен Каравелов често пишат за великите еврейски царе на капитала, които са извор на злото в света. Ботевите и Каравеловите издания (Свобода, Независимост, Знаме) бичуват обрезаните и необрезани еврейски екселенсии, израилските барони и великите царе юдейски на капиталът, Ротшилдите и барон Хирш и чафутските вестници" Нойе Фрайе Прессе и Пестер Лойд. Посочват че тези чафутски вестници имат свои дописници и сред българските евреи. "Евреите са известни на сичкият свят не само със своята телесна, но и душевна нечистота. Любен Каравелов
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Геноцидът на индианците е едно от най-жестоките зверства, извършвано в човешката история. Е, в САЩ няма кой да протестира, защото "люлката на демокрацията" се погрижи на хиляди квардратни километри да не остане жив индианец, после хамериканците ги натикали в резервати и продължили геноцида чрез биологическо оръжие-изпращали им "хуманитарни" помощи, най-вече одеала, заразени с едра шарка. така в резерватите избухвали и епидемии...отнемащи живота на най-слабичките-женитеи децата.Геноцид има срещу много народи и това често се напомня, но рядко или въобще не се казва за това че потомците на днешните бели американци и конквистадорите са погубили около 30 милиона индианци
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

На 29 април 1091 година при планината Левунион (в югоизточна Тракия) се срещнали за решителна битка печенегите и куманско-ромейската армия. Битката при Левунион била изключително тежка и кръвопролитна, тя завършила с пълна победа за ромеите и катастрофално поражение за печенегите. Огромен брой от тях били убити, още повече били пленени и само малцина успели да се спасят. В нощта след битката ромеите с ужас установили, че пленените печенеги са много повече на брой от цялата ромейска армия. Уплашени, че могат да се разбунтуват ромеите избили всички пленници,заедно с жените и децата-600 000 души. Тази подла постъпка потресла куманите и на сутринта повечето от тях напуснали лагера без дори да вземат полагащата им се част от плячката. Наложило се ромейски конници да ги догонят, за да им връчат тяхната част от плячката и да ги уверят в най приятелските чувства на императора към тях. Тези, които останали в лагера били богато наградени, затова че не избягали с другите. Радостта от тази победа била огромна, много години след победата се празнувал т.нар. печенежки петък, а Анна Комнина пише, че при Левунион цял един народ бе унищожен в един, единствен ден.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Нищо не спира рицарите, тръгнали да освобождават Светите земи от сарацините, да се насочат към една по-лесна цел Константинопол, столицата на Византия, втория Рим, най-големия и пълен с богатства град на Средновековна Европа. След многобройни конфликти с византийците рицарите щурмуват столицата на империята и на 12 април 1204 г. за първи път в историята си градът на Константин Велики пада в ръцете на чужд завоевател. Три дни прекрасният град е подложен на опустошение. Богатствата му са разграбени, храмовете осквернени, безценни произведения на изкуството варварски унищожени. Както пише византийският историограф на епохата Никита Хониат, дори арабите били по-човеколюбиви и кротки от тези мъже, които носят кръста Христов на раменете си.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Инквизицията е бил независим от цивилните съдилища съд, а инквизиторите са били назначавани от папата и са били отговорни единствено пред него. Съдопроизводството се водило тайно, като се използвали мъчения, обвинените са осъждани най-често на изгаряне на клада.През първите 18 години от въвеждането й,само в Испания са изгорени на клада над 10 хиляди души, в т.ч. еретици, евреи и мюсюлмани. Активна дейност тази институция развива до 1808 г., като през този период само в Мадрид са изгорени около 32 хиляди осъдени, а други 300 хиляди са понесли други тежки наказания. Последното изгаряне на клада в тази държава става през 1826 г., а през 1834 г. Инквизицията е отменена. На темата за инквизицията е посветена огромно количество изследователска литература, в която е установено, че общият брой на жертвите надхвърля 12 (дванадесет) милиони души, и че сред тях са такива личности, като Ян Хус, Джордано Бруно, Жана дАрк и много други.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Колониалната система представлява система на поробване и ограбване на народите от икономически изостаналите страни от монополистичния капитал на християнските империалистически държави.860 до 1914 г. английските колонии се увеличили по площ от 6.5 млн. кв.м. на 33.5 млн.кв.м., а по население от 145 млн на 393.5 млн. души. Английските империалисти владеели 45% от колониалните територии и 69% от колониалното население в света. Териториятна на английските колонии превишила почти 112 пъти територията на самата Англия. Колониалното население било подложено на на най- безчовечно ограбване, като го облагали с големи данъци. Колонизаторите изкупували колониалните суровини на ниски цени, а продавали в колониите английските фабрични стоки на завишени цени. Така английските империалисти си осигурявали извличането на монополни печалби от колониите. Колониите се делели на преселенчески и непреселенчески. Непреселенческите колонии били пряко подчинени на английската администрация. Колониалният гнет там бил най-силен. Те били изостанали в икономическо отношение. Колонизаторите съзнателно задържали промишленото им развитие, за да ги запазят само като свои пазари и суровинни придатъци. Преселенческите колонии- Канада, Австралия, Южноафриканският съюз, Нова Зеландия и други били заселени предимно с англичани. Те получили известно самоуправление и се характеризирали с по-бързо развитие на капитализма.Между непреселенческите колонии най-важно стопанско значение за Англия имала Индия. Тя заемала най-важно място в английския империализъм както по своята територия, така и по броя на населението си. Издръжката на английските чиновници и на армията била стоварена върху плещите на индийския народ. Той бил облаган с толкова големи данъци, че за изпълнението им трябвало да продава голяма част от продуктите, необходими за собстевното му изхранване. Преплитането на колониалната и феодалната експлоатация правело живота на индийския народ много труден. То забавяло икономическото и културно развитие на страната. Поради всичко това в навечерието на Първата световна война средната продължителност на живота на индусите била сведена до 24 години, или 2 пъти по-малка, отколкото на англичаните.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Никой не може да каже със сигурност, какъв е точният брой на африканците, прехвърлени с робовладелчески кораби през Атлантика. Учените предполагат, че между 10 и 12 млн. души са успели да достигнат американските брегове. Десетки хиляди други са загинали в Африка, докато очакват съдбата си в разпределителни пунктове и мрачни затвори. Още повече умират от болести и изтощение в дългите преходи от по няколко месеца през открито море. Голяма част от оцелелите са откарани в Карибието. В Бразилия се складира най-голямата пратка жива стока от около 5 млн. души. Само в колониите на Испания са разпродадени 2 млн. роби. 10 млн. са разпределени между английските, френските, холандските и датските колонии. Около 500 000 роби са доставени на сушата северно от Испанска Флорида.Превърнати в разменна стока, чернокожите се оценяват според търсенето и предлагането на пазара за роби. Като всяка друга вещ за продан, преди да бъдат купени, те внимателно се оглеждат от купувачите. Най-важни са външният вид на роба, стойката, добре подредените бели зъби и липсата на венерически заболявания. След сключване на сделката настъпва най-тежкият и унизителен момент за роба клеймото на собственика жигосва завинаги рамото, гърдите и задните части на всеки, превърнал се в негова собственост.Търговията с роби достига своя апогей в периода между 1740 и 1810 г. Тогава средно на година 60 000 чернокожи напускат родните си земи, за да не ги видят никога вече. По-голямата част от африканците, осъдени да заминат в робство, са пленници от многобройните войни, които бушуват в Африка в онези времена. След всяка нова битка търговията на роби се разраства все повече. Историята познава случаи, когато самите търговци финансират войни, за да се сдобият с повече жива стока за продан.При пътуването през Атлантическия океан робите са превозвани при нечовешки условия. Товарът е подреждан върху дървени платформи, робите стоят изправени, с тела наблъскани едно в друго. Мнозина стават жертви на масови епидемии, които пламват на корабите. През 1714 г. агентът на Кралската африканска компания в Непал Джон Хъфам пише: Пристигналите роби бяха изнемощели, слаби и измършавели от пътуването, оковани в железа. Много от тях умираха още щом слезеха на сушата и безжизнените им тела се строполяваха в краката ни.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Повече от 60 милиона души загиват във Втората Световна Война,предизвикана от християните,като около 60% от тях са цивилни. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Воините на Христа са безпощадниМюсюлманските им противници получават "уроци" по зверства от католическите воини, които никога няма да бъдат забравени. През 1098 година кръстоносците завземат град Маара. На отбраняващите града е дадена дума, че ако се предадат без бой, животът им ще бъде пощаден. Но когато кръстоносците влизат в него, започва истинска сеч. Арабският автор Ибн ал Атир съобщава, че убийствата продължават три дни. От страна на франките Рау от Каен е запечатал зверствата на своите събратя за следващите поколения:"В Маара нашите хора показаха на какви ужасни неща са способни, те набождаха децата върху копията си и позираха с това". Един историк от Сирия стига до друг извод няколко десетилетия след първия кръстоносен поход. "Всички, които изследваха франките, стигат до един и същи извод, че това са зверове, които по нищо не се отличават от животните, освен по смелост и готовност за битки", казва историкът. Никога ислямският свят не трябва да забравя канибализма, с който нашествениците дойдоха в техния свят, пише ливанският историк Амин Малоуф. В турските героични песни франките са описани почти винаги като човекоядци. След като през 1099 г. кръстоносците успяват да овладеят стените на Ерусалим, те превземат града след дълги улични битки. След което обаче убийствата на жени и деца продължава. На следващата сутрин в града вече няма живи мюсюлмани и евреи. По-голямата част от еврейската общност се е скрила в главната синагога на града, но те са нарочени, че помагат на неверниците. За това синагогата е запалена от кръстоносците и вътре изгарят хиляди невинни хора.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Детският кръстоносен поход е събитие от 1212 година.Смята се, че избухване на стария религиозен плам довело до събиране на 50000 деца от Франция и Германия през 1212 година, а папа Инокентий III взел това за знак свише, че възрастните кръстоносци били безполезни, и единствено децата ще успеят да освободят Божи гроб. В крайна сметка нито едно от децата не достигнало Светите земи, защото тези, които не умрели от глад по време на пътуването, били продадени в робство. Предварително уговорени за продажба от венецианците и натоварени като стока по корабите. В харемите преди този поход е потънал също така и кръстоносният поход на монахините.
48
2
 
2
 
! Отговори
RAZKARAI SE VE преди 13 години
RAZKARAI SE VE GOLTAK S TVOITE 200 $,SEDI6 PO CQL DEN PRED KOMPA ZA 1 $ KOGO SI MISLI6,4E LAGE6.NIE MINAHME PO TOZI PAT GOLTAK!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Нищо не спира рицарите, тръгнали да освобождават Светите земи от сарацините, да се насочат към една по-лесна цел Константинопол, столицата на Византия, втория Рим, най-големия и пълен с богатства град на Средновековна Европа. След многобройни конфликти с византийците рицарите щурмуват столицата на империята и на 12 април 1204 г. за първи път в историята си градът на Константин Велики пада в ръцете на чужд завоевател. Три дни прекрасният град е подложен на опустошение. Богатствата му са разграбени, храмовете осквернени, безценни произведения на изкуството варварски унищожени. Както пише византийският историограф на епохата Никита Хониат, дори арабите били по-човеколюбиви и кротки от тези мъже, които носят кръста Христов на раменете си
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Инквизицията е бил независим от цивилните съдилища съд, а инквизиторите са били назначавани от папата и са били отговорни единствено пред него. Съдопроизводството се водило тайно, като се използвали мъчения, обвинените са осъждани най-често на изгаряне на клада.През първите 18 години от въвеждането й,само в Испания са изгорени на клада над 10 хиляди души, в т.ч. еретици, евреи и мюсюлмани. Активна дейност тази институция развива до 1808 г., като през този период само в Мадрид са изгорени около 32 хиляди осъдени, а други 300 хиляди са понесли други тежки наказания. Последното изгаряне на клада в тази държава става през 1826 г., а през 1834 г. Инквизицията е отменена. На темата за инквизицията е посветена огромно количество изследователска литература, в която е установено, че общият брой на жертвите надхвърля 12 (дванадесет) милиони души, и че сред тях са такива личности, като Ян Хус, Джордано Бруно, Жана дАрк и много други.