Тв "изповед" на иранката, осъдена на пребиване с камъни

Адвокатът й твърди, че жената е била измъчвана, за да признае вината си
12 авг 2010 16:31, Елка Василева
96
Тв "изповед" на иранката, осъдена на пребиване с камъни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Иранска телевизия излъчи "изповед" на жената, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни.

Сакинех Мохамади Аштиани призна в предаване на един от водещите ирански канали за приписваната й изневяра и за връзка с убийството на съпруга й, извършено от нейния братовчед. Той, според обвинението, й е любовник.

Преди дни чрез посредник Аштиани каза на западни медии, че обвинението за съучастие в убийство е свалено. 

По телевизията обаче разказа, че първо приела предложението на братовчед й за шега. „Той влезе в живота ми, плени ме с думи и ми каза: "Ще го убия заради теб, той е толкова лош човек. Аз ще се грижа за теб".

Amnesty International осъди показването на жената по телевизията. С „така наречената изповед“ се унищожавала независимостта на съда, обяснява правозащитната организация, цитирана от Guardian.

Адвокатът на жената пък обяви, че клиентката му е „бита и измъчвана“ в затвора два дни, докато се съгласи да се появи в телевизионното предаване.

Още по темата

Децата на 43-годишната Аштиани, на 17 и 22 години, са категорични, че майка им не е направила нищо престъпно, а за обвиненията срещу нея няма никакви доказателства.

Делото на Аштиани предизвика вълнà от международна критика. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва предложи политическо убежище на жената, за да бъде избегната смъртната присъда. То обаче беше отхвърлено от иранските власти.

Съдът преразглежда присъдата на Аштиани, но все още е възможно тя да бъде изпълнена, макар и не чрез пребиване с камъни, а чрез обесване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Иран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
rokera преди 13 години
ekzekuciq nesa6estvuva pone az znam tova
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ислям=Насилие! Справка: България - 1393 - 1878 г.
43
1
 
5
 
! Отговори
rokera преди 13 години
to satanata aide ama jenata kvoe napravila prosti li ste be katili da ubivate jenata
42
2
 
6
 
! Отговори
хъ преди 13 години
тц, дано не въвеждат такива наказания, живее ми се в 21 век.
41
3
 
16
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Смъртно наказание трябва да има - това е безспорно. Но не да убиваш една жена, защото е слушала музика или е отишла да учи в училище. Не да убиваш един мъж, защото е изпил 3 бири. И не да ги убиваш с камъни на площада и да ги бесиш по светофарите пред очите на народа (и децата). Смъртно наказание трябва да има за убийците и изнасилвачите ... но то трябва да е хуманно - с куршум в черепа!
40
13
 
5
 
! Отговори
bg преди 13 години
Дано и тука въведат такива наказания, само тогава ще се оправим...
39
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Eto tova e darjava sas zakoni,kato USA,i tam redovno gi exekutirat.Kato znae kvo q chaka shto hodi da marsuva.Sauchastie v ubiistvo- smurt
38
1
 
10
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
В иран всяко година има по няколкостотин екзекуции. Жените обикновенно ги убиват с камъни, но често ги и бесят. Мъжете осъдени на смърт основно г ибесят. Но в Иран има и други "културни" особенности.... Като т.нар. "Убийствана честта" например - в тях семейството на жената/момичето само я осъжда на смърт и убива. Също така, в Иран са разпространени и физическите наказания, които варират от биене с камшик до рязане на крайници и вадене на очи с нажежено желязо.
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И това в 21 век! Тия хора не са добре! Дори да е изневерила на мъжа си какво? Въпреки че много се съмнявам, че го е направила. Обаче помислете си, искат да я убият с камъни! Това каменната ера ли е или какво? И после тия *** имат претенции, че са хора и се опитват да налагат откачената си религия и начина си на живот на хората по света! Абе, мани! Освен това, доколкото помня в Корана (чела съм го за изпит) нямаше такива кретении! Това го е измислил някой болен мозък!
36
2
 
6
 
! Отговори
. преди 13 години
Който може да гледа филма "the stoning of soraya",много тъжен,но прекрасен филм.Докато го гледах ми идваше да счупя компа и да избия гадните ***,които набедиха жената.Историята е подобна на тази от статията.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да обаче в разпрания ти ***
34
4
 
9
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Будали,пробутват им уруспетата, като невинни девици, а аспуха и задните хълбоци ги въртят, като яко разработена пералня!
33
17
 
3
 
! Отговори
AMENHOTEP4O преди 13 години
AZ SAM OT NOVITE MODELI AMUDGI-QM SVINSKO,OBI4AM 4ALGA I EB... V GIZA.
32
1
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Да ти е чести РамазанаНе трябва ли по време на този "свещен" за вашата "религия" месец да си смирен и да постиш? Или за вас шириатаджиите, тия неща не са задължителни?
31
15
 
0
 
! Отговори
PROSATANUS преди 13 години
DA GIVEE SATANATA TURSKI VO VEKI VEKOV XAXAXAXAXA
30
14
 
2
 
! Отговори
AMENHOTEP4O преди 13 години
BASI GAVAZA GLUPAV.....
29
3
 
29
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Как градивната единица на иранската нация е семейството, след като избиват жените с камъни или ги бесят по светофарите? Там бесят жени, защото някой им е видял кичур от косата или защото са били изнасилени (против тяхната воля) ... как убийството на жената в къщата ще "градира" това семейство? Няма ли да го съсипе? Не се нормални вие Ислямо-сатанистите, не сте нормални!
28
6
 
25
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
27, имаш право ... Ислямът може тотално да сбърка всеки човек, независимо от етноса или расата му. ИСЛЯМЪТ Е ВИД САТАНИЗЪМ!
27
6
 
0
 
! Отговори
MINETKO преди 13 години
MI NE 4ETI VE !
26
23
 
4
 
! Отговори
анонимен...алкохолик преди 13 години
Градивната единица на всяка нация е семейството. Затова са оправдани мерките срещу противообществени явления като всякакви *** номера и педерастии.