Тв "изповед" на иранката, осъдена на пребиване с камъни

Адвокатът й твърди, че жената е била измъчвана, за да признае вината си
12 авг 2010 16:31, Елка Василева
96
Тв "изповед" на иранката, осъдена на пребиване с камъни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Иранска телевизия излъчи "изповед" на жената, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни.

Сакинех Мохамади Аштиани призна в предаване на един от водещите ирански канали за приписваната й изневяра и за връзка с убийството на съпруга й, извършено от нейния братовчед. Той, според обвинението, й е любовник.

Преди дни чрез посредник Аштиани каза на западни медии, че обвинението за съучастие в убийство е свалено. 

По телевизията обаче разказа, че първо приела предложението на братовчед й за шега. „Той влезе в живота ми, плени ме с думи и ми каза: "Ще го убия заради теб, той е толкова лош човек. Аз ще се грижа за теб".

Amnesty International осъди показването на жената по телевизията. С „така наречената изповед“ се унищожавала независимостта на съда, обяснява правозащитната организация, цитирана от Guardian.

Адвокатът на жената пък обяви, че клиентката му е „бита и измъчвана“ в затвора два дни, докато се съгласи да се появи в телевизионното предаване.

Още по темата

Децата на 43-годишната Аштиани, на 17 и 22 години, са категорични, че майка им не е направила нищо престъпно, а за обвиненията срещу нея няма никакви доказателства.

Делото на Аштиани предизвика вълнà от международна критика. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва предложи политическо убежище на жената, за да бъде избегната смъртната присъда. То обаче беше отхвърлено от иранските власти.

Съдът преразглежда присъдата на Аштиани, но все още е възможно тя да бъде изпълнена, макар и не чрез пребиване с камъни, а чрез обесване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Иран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
1
 
! Отговори
GACO преди 13 години
MUSLIMANI...MOLIJA VI NAPUSNETYE BULGARIA!!!NEMAME NEOBHODIMOST DA NI MURSITE ZEMITE.BULGARIA E BEDNA, OGRABENA, ZANEMARENA NO PONE NEMA TAKIVA MUSLIMSKI PROSTOTII KOITO NE MOGA DA RAZBEREM.EGA TI RELIGIATA!
84
1
 
1
 
! Отговори
ghost преди 13 години
balgari i persiici njkoga sa bili edna krav.prosveteni zoroastriici,islama sasipa tazi strana i tozi narod.maka mi e 4e kato ariici,te bi trjbvalo da sledvat drugi zakoni,no sa prieli islama.samo edno 6te im kaja.neka kravta na nevinnite da e varhu glavite na tehnite ubiici.velik e bog.
83
1
 
8
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Според мен застъпничеството за тази жена си е чисто политическо! Тука няма състрадание иначе трябваше всяка осъдена да спасяват....явно при нея има нещо повече.....не е просто поредната жертва на КОРАНА. А тези вярващи не знаят ли, че не бива да убиваш човек? Как ще хвърлят камъни и ще се смятат за праведни? Малко шизофренишка религия ми се струва....сбъркана работа...
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пожелавам на този, който смята, че си го е заслужила, подобна съдба - а на онзи, който смята, че Рилския манастир е построен по време на турското робство - я не се излагай!!!
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ислямът е опасен!!! Докато си гледаме турските сериалчета, не можем да го осъзнаем
80
4
 
0
 
! Отговори
историка преди 13 години
заменяме само думичките"турските сердари" с хамерикански или европейски сердари и текста е точен и важи за реалноста в момента!
79
0
 
3
 
! Отговори
историка преди 13 години
чорбаджии-изедници са ги наричали тогава!сега се наричат мутро-милиционери,даже и ботев го е казал:Кой не знай Чавдар войвода, кой не е слушал за него? Чорбаджия ли изедник, или турските сердари? не случайно поета ги слага под общ знаменател!!!
78
3
 
0
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
За такива *** като тебе няма да стигнат камъните ***
77
1
 
4
 
! Отговори
Т. преди 13 години
И с какво ще си по различен от онези,които ще убиеш?Насилието ражда насилие. А и нали знаеш,че няма незаменими : някой друг Мохамед щеше да накара арабите да му повяват и да ги поведе! Пък и ислямът не е насилствена религия, радикалните ислямисти я тълуват изкривено, точно както са правили Инквизицията, кръстоносците, завоевателите с християнството.Комунизмът отново е накарал някой да повярва, че целта оправдава средствата, че светлото бъдеще си струва кръвта...
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само за жените ли важи присъдата? Някой убит с камъни мъж има ли по техните закони?Ако този закон го приложат в БГ камъните няма да стигнат...
75
12
 
2
 
! Отговори
НЕпрелюбодеец преди 13 години
Вижда се, че в сайта има много прелюбодейци, които се страхуват от суровите закони на исляма.В днешно време е модерно и се насърчава да си гей или прелюбодеец, да си развратник и рушител на морала.Това се харесва от тези, които управляват света.Целта им е да наложат Нов Световен секуларен (бездуховен) Ред.Вижда се, че у нас много бърза са успели, но има и страни като Иран, където се пазят общочовешките ценности и там ще им бъде трудно да вкарат разврата и покварата като такива (: (: (:
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АСТЕРОИД НИ ТРЯБВА И ДА СИ *** МАЙКАТА ЦЕЛИЯ *** СВЯТ.ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ САМО ПИЯНИТЕ ЗАЩОТО ПИЯН И ГОСПОД ГО ПАЗИ
73
2
 
23
 
! Отговори
Mango преди 13 години
84:Смърт на ислямския фашизъм.
72
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А за фашизма да кажеш нещо?
71
9
 
33
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Ех ако имах една машина на времето,щях да се върна 1300 години назад и да убия тъпия Мохамед и нямаше да има ислям,и възраждането на комунизма щях да предотвратя,без ислям и комунизъм,колко по добре щеше да е света.
70
0
 
22
 
! Отговори
Mango преди 13 години
От похвална гледна точка в цивилизована Европа, все още никoй не е започнал да хвърля камъни, срещу извратените радикални мисилмански *** и техните възпитатели и да ги пребива с камъни.Но все пак, всяко търпение има своите граници!Толерантноста в никакъв случай не е еднопосочна улица,както си въобразява тази ***.
69
2
 
14
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Тези къщи, които си видял в Копривщица, не са на хора от обикновената рая. Това са били къщи на чорбаджии - изедници. То и сегашните чорбаджии имат палати и замъци, ама това не важи за обикновения народ.
68
1
 
13
 
! Отговори
A-HA преди 13 години
"Лапидация"- Осъденият се заравя в земята до гърдите след което група от хора го замерват с камъни.Забранено е камакът да е голям и тежък за да не може да причини внезапна смърт.Използват се много и малки камачета,като целта е предизвикването на по-бавна и мачителна смърт.П.П. Всичко това в XXI век!!!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mai na iran mu trjabva 1 godina poroen dazd
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поп Кръстьо не е предал Левски, както учеха комунистите.Мохамеданската вяра я мразя.Но американците за много кратко време са видяли сметката на индиянците (между индиянците е имало и много православни - в Аляска).То САЩ е на около 235 г.А тук 500 г. не са успели да унищожат българите. Значи не са и искали.Империята е имала кяр да има хора, които да работят и да си плащат данъците.Тук е имало робство, но не като в Америка. При положение, че съм бил в Копривщица например и съм видял в какви къщи са живели хората (еми то и сега няма такива къщи ).