Нюзуик: Оръжейният барон Виктор Бут е свързан с Кремъл

"Търговецът на смърт" бил подчинен на настоящия вицепремиер Сечин
3 сеп 2010 20:50, Елка Василева
32
Нюзуик: Оръжейният барон Виктор Бут е свързан с Кремъл
Снимка: БГНЕС

„Оръжейният барон“ Виктор Бут, който беше арестуван в Тайланд заради сделка с доставка на оръжие за колумбийските бунтовници, има връзки с висшето ръководство в Кремъл, което му осигурява подкрепата на руските власти.

Освен това неговите връзки с високопоставени чиновници сочат, че той е посветен в много тайни, чието разкриване е нежелателно за Русия, пише американското списание „Нюзуик“.

Както са установили журналистите, през 80-те години Бут е служил в Мозамбик, като е бил подчинен на кадровия офицер от КГБ Игор Сечин, който в момента е заместник на премиера на Русия Владимир Путин.

Както отбелязва изданието, по влияние в правителството Сечин отстъпва само на премиера.

След разпадането на СССР Бут бързо си намира място в създалия се вакуум и започва да се занимава с търговия с руско оръжие, използвайки стари съветски самолети.

Според американския експерт Дъглас Фара, който през 2007 г. издаде книга за Бут под заглавие „Оръжейният барон“, в продължение на 20 години руснакът се е занимавал с незаконни доставки на оръжие под контрола на Кремъл и с негово съгласие.

Освен това, както се посочва в книгата на Фара, Виктор Бут се е вписал отлично в путинската система: той е станал част от стремително развиващата се руска военна мрежа. Бут е забелязан през 2005 г. в Иран, а през 2006 г. - в Ливан. Предполага се, че той е доставял на тези страни руско оръжие, използвано от ливанската шитска радикална организация Хизбула във войната с Израел, пише американският експерт. В същия период негови самолети летят за Ирак.

„Оръжейният барон“ беше арестуван през 2008 г. в Банкок – според обвинението при опит да продаде оръжие на членове на колумбийската бунтовническа групировка ФАРК, които всъщност се оказаха служители от американската агенция за контрол върху прилагането на законите за наркотиците. Сега „търговецът на смърт“ е заплашен от екстрадиране в САЩ, тъй като ФАРК е смятана за терористична в САЩ.

Според една от версиите обаче това не е била обикновена сделка за Бут, отбелязва NEWSru. Изразява се мнението, че в нея са били замесени руски чиновници.

Според някои анализатори, доставяйки оръжие на колумбийските бунтовници чрез Бут, някой в Кремъл е искал да отмъсти на американците за това, че през 80-те години те са доставяли ракети „Стингър“ на афганистанските муджахедини.

Преки улики за подобни връзки няма, но има косвени. Един от товарните самолети, свързани с бизнес дейността на Бут, беше задържан в Банкок миналата година. В него имаше оръжие, а след проверка беше установено, че самолетът е регистриран на московски адрес, използван и от много компании, свързани по някакъв начин с Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ).

Експертът по сигурността Антъни Дейвис е убеден, че американските власти искат Бут да бъде екстрадиран и правят всичко възможно това да стане по-скоро, за да научат от него за разпространението на съветските и руските зенитно-ракетни комплекси „Игла“ на черния пазар.

Според експертите обаче опасенията на руската страна са малко преувеличени, тъй като съпругата и децата на Бут са в Русия, така че той най-вероятно ще запази мълчание, както и по време на ареста си в Тайланд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ей добре че ни отвориха да не стоим задръстени и неинформирани аз мислех че виктор бут работи в кремиковци
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а американците като продават оръжие това трябва ли да се води престъпление или някой им отмъкна апетитната хапка изпод носа и те останах а зяпнали от изненада как може това те американците много обичат да се изненадват да се очудват да се изумяват ако някой друг печели ама нали вие съборихте комунизма и всички са свободни всеки като си намери пазар да продава това че те са закъснели не трябва да е проблем на целия свят
30
3
 
3
 
! Отговори
Sassy преди 13 години
русия е терористична държава, управлявана от джуджето-мафиот ***. русия е клоаката на цивилизацията и е пряко или косвено виновна за всички злини по света от 1917 година насам
29
2
 
0
 
! Отговори
Анюта преди 13 години
до номер 5 - нямате право да говорите за чужда мафия-погледнете си първо вашата
28
2
 
4
 
! Отговори
Поредната партенка преди 13 години
Ако трябва да сме точни, най-големия търговц на смърт е САЩ и неговите емисари продаваха на Иран (сделката Иран-Контрас гейт), а също са забелязани в Ливан и в 52 други места, където организираха войни напоследък. Пример - Авганистан и техния представител Осама. И изведнъж - някакъв си Виктор Бут им играе конкуренция... Естествено, че ще драпат да го набарат и затова ще измислят какво ли не. Кой търпи ортаци на софрата си?!?
27
3
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Rusnacite se izllagat.Tova e golem sram za teh.Az ako sum na tehno mesto 4e dam 48 4asa ultimatum na "ariiskite"primati v Bangkok da osvobodat rusnaka,v protiven slu4ai-skusvane na diplomati4eskite otnoshenija i razpardushinvane na Tailand.
26
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
A puk az misleh 4e amerikanskite orujeini turgovci ne sa svurzani s amerikanskoto pravitelstvo,a s McDonald's,LADA,Niva,vafla Moreni,Triguna,baklava,kazino "Monte Carlo",plaja na Kankun,Silvia Kacarova,Ba4kovskija Manastir,desertite Mars i krave kiselo mljako.
25
5
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Най гадно е да излъжеш лъжец,да окрадеш кладец!Сега какво,Брут им прецакал пазари на оръжие?МИРОТВОРЦИ мизерни,ЗА ТОВА ЛИ НИ ЗАТРИХА ОРЪЖЕЙНОТО ПРОИЗВОДСТВО?По нагли отСАЩ НЯМА!Измъкват се от Ирак ОБОСРАНИ!
24
4
 
0
 
! Отговори
е... преди 13 години
Много смел човек!
23
2
 
3
 
! Отговори
qewrdt преди 13 години
Стойността на американското оръжие, продадено през 2007 г. в целия свят, се увеличи с 48,5 на сто до 24,8 милиарда долара, сравнено с общо 16,7 милиарда долара през 2006 г., съобщи Ройтерс, като се позова на нов доклад на американския Конгрес.През миналата година делът на САЩ на световния пазар на оръжие и военна техника е възлизал на 41,5 на сто. На второ място се нарежда Русия с 10,4 милиарда долара, или 17,3 на сто. На трето място е Великобритания с 9,8 милиарда долара, което е над два пъти повече в сравнение с предходната година, когато са регистрирани продажби за общо 4,1 милиарда долара, се казва в доклада, озаглавен "Продажби на конвенционално оръжие на развиващите се страни, 2000 - 2007 г". Докладът е изготвен въз основа на общодостъпни данни, посочва агенцията. В цитирания обем на продажбите на американско оръжие освен доставката на основни оръжейни системи са включени продажбите на резервни части, боеприпаси, обучение и услуги.Според автора на доклада Ричард Гримит, равнището на оръжейните доставки от миналата година може би няма да бъде надминато "в обозримо бъдеще заради икономическите трудности, пред които са изправени основните клиенти".Най-големият купувач на оръжие в света през миналата година е била Саудитска Арабия, с договори за общо 10,6 милиарда долара. Само договорът за доставка на 72 изтребителя "Юрофайтър Тайфун" е за 9 милиарда долара. На второ място е Индия с покупки на стойност 5 милиарда долара, следвана от Пакистан с 4,2 милиарда долара, предава БТА.
22
2
 
4
 
! Отговори
RAZBIRATEL преди 13 години
ТЕ В КГБ И КРЕМЪЛ, ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧУВАТ ЗА ВИКТОР БУТ
21
3
 
5
 
! Отговори
US АRMY преди 13 години
Сега търговецът на смърт е заплашен от екстрадиране в САЩ, тъй като ФАРК е смятана за терористична в САЩ. ==================================А ние(САЩ) търгувахме с муджахедините,които са терористи,следователно нас(САЩ) трябва да ни екстрадират в САЩ!!!
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Оръжейният барон Виктор Бут е свързан с Кремъл"...А, армията на на САЩ е свързана с правителството на САЩ, дето за да си продава оръжията си развъжда военни конфликти.Или убиеца вика дръжте търговеца на оръжия.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Shto li niama iznenadani.......... KGB prodava rusko oryjie i posle drugari aputkin ima kym 40 000 000 000 ..........
18
9
 
9
 
! Отговори
УХО преди 13 години
Този руснак е арестуван отдавна и заедно с голяма партида кокаин в един от самолетите му,връщащи се от Колумбия след оръжейна доставка.Какво го вадят пак на светло?То си е известно на света,че и на някой нашенци даже,че Русия снабдява с оръжие разните банди,партизани,терористи,ислямисти и още мърдащите тук-там комунисти.Ами да продават, такава ниша им е останала по световните пазари, а че е повечко аморална точно на руснаците не им пука от нищо.Освен за две неща-да има водка и да има още нефт...
17
1
 
5
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Оръжейният барон Виктор Бут- един най-обикновен.Що не съобщавате за хазарският му произход?
16
1
 
1
 
! Отговори
bo преди 13 години
ima t1rsene ima i predlagane ta bilo to i blizalki...kvo losho praviat t1rgovtsite???
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добавете отпред хттп://Явно от "Днес" не обичат линковете
14
1
 
1
 
! Отговори
Учен преди 13 години
Пардон, ето:upload.wikimedia.org/wikipediamons/6/65/Camp_x-ray_detainees.jpg
13
4
 
7
 
! Отговори
Учен преди 13 години
"Експертът по сигурността Антъни Дейвис е убеден, че американските власти искат Бут да бъде екстрадиран и правят всичко възможно това да стане по-скоро, за да научат от него за разпространението на съветските и руските зенитно-ракетни комплекси Игла на черния пазар"Предполагам, че американците ще използват хуманни методи на разпит като в Гуантанамо като този тук:upload.wikimedia.org/wikipediamons/6/65/Camp_x-ray_detainees.jpg