Американци рязали трофеи от тела на убити афганистанци

Войниците използвали заплахи, за да укриват престъпленията си
10 сеп 2010 16:48, Елка Василева
247
Американци рязали трофеи от тела на убити афганистанци
Снимка: БГНЕС

Американски войници са убивали мирни афганистанци, разчленявали са телата им, оставяйки си кости и зъби като трофеи, а също така са употребявали наркотици и са укривали престъпните си действия, използвайки заплахи.

За това свидетелстват документи, публикувани от военните.

Документите на американската армия показват, че петима войници са извършили няколко убийства през януари, февруари и май тази година. На други седем войници са повдигнати обвинения в сговор с цел укриване престъпленията на колегите им.

Адвокатите на някои от заподозрените отричат обвиненията в убийство и престъпен сговор, но процесът по същество все още не е започнал.

Представителят на Пенгатона майор Катлин Търнър съобщи за ВВС, че разследването на наказуемите деяния е в начална фаза и военните прокурори все още не са решили дали процесът ще продължи.

Прессекретарят на Пентагона Джоф Марел обаче каза, че дори и обвиненията да не бъдат доказани, те са накърнили имиджа на американската армия.

„Не смятам, че някои подозрения срещу няколко души са мерило за възгледите или поведението на всички (американски войници)“, каза Марел.
 
При това по думите на представителя на Пентагона повдигнатите обвинения са сериозни и преди да се правят изводи, трябва да се изчакат окончателните резултати от разследването.

Всички заподозрени войници са служили в 5-а армейска бригада „Страйкър“, която е дислоцирана в Афганистан от миналата година и участва в тежките боеве в провинция Кандахар.
 
От документите, публикувани от военното ведомство, следва, че старши сержант Калвин Гибс, капрал Джереми Морлок, редник първи клас Андрю Холмс, специалист Майкъл Уегнън и специалист Адам Уингфилд са обвинени в убийството на трима мирни афганистанци, срещу които те хвърлили гранати и след това ги застреляли.

Други войници са обвинени в разчленяване на телата на афганистанците и фотографиране на това или съхраняване на снимките на жертвите. Те са също заподозрени, че са пребили други хора с цел да попречат на комуникацията им със следователите.
 
По-специално сержант Гибс е обвинен, че е съхранявал пръсти, кости от краката и зъби на афганистанците.

Специалистът Майкъл Уегнън се предполага, че е задържал за себе си черепа, а специалист Кори Мур е разчленявал телата.

Другите, съгласно документите, са съхранявали снимки на телата.

Следствието обвинява също така старши сержант Робърт Стивънс в лъжа по повод смъртта на афганистанците: той е казал пред следователите, че убитите са представлявали заплаха за американците.

Кристофър Уингфилд, баща на войник, служил в Афганистан, твърди, че десетки пъти се е опитвал да предаде в Държавния департамент и Пентагона съобщения от своя син.

Той казва, че синът му Адам е съобщил, че войници от неговата част са убили мирен афганистанец и възнамеряват да продължат.

Адам Уингфилд, който в момента е сред заподозрените за убийствата, бил съобщил на баща си, че го заплашват, заставяйки го да мълчи за случилото се.

От момента на първите съобщения, които Адам се е опитал да предаде на баща си, до момента, в който заподозрените са били арестувани, са били убити още двама души.

Представител на американската армия от афганистанската база, в която са служили обвиняемите, отказа да потвърди или да опровергае, че за престъпленията на войниците са били получавани предупреждения.

Първото си съобщение Кристофър Уингфилд и съпругата му получили от 22-годишния си син в деня на първото убийство, 15 януари.
„Не знам какво да правя след случилото се, но със сигурност трябва да мълча“, написал Адам Уингфилд в съобщение до родителите си чрез Facebook.

Копия от съобщенията, както и записи от телефонните обаждания на сина с предупрежденията семейство Уингфилд са предоставили на журналистите.

Петима войници са арестувани през юни, а на други седем обвинения са били повдигнати
през август.

Военните прокурори твърдят също, че старши сержант Гибс е показвал своите „трофеи“ на другите войници и ги заплашвал, че ще ги убие, ако те се разприказват, че офицерите от тяхното подразделение използват наркотици.

Обвинения в употреба на наркотици са повдигнати на още няколко войници.

Освен това се разследва информацията, че офицери са пребивали по-младшите, които са се канели да съобщят на командването за употребата на наркотици в тяхната част.

Междувременно адвокатът на сержант Гибс Филип Стекхаус каза за АП, че по думите на клиента му огънят срещу мирните жители е бил открит „в рамките на бойни действия“ и не е имало никакъв сговор с цел убийство на афганистанци.

Според ВВС обвиненията срещу войниците до голяма степен се основават на показанията на капрал Морлок.

Неговият адвокат обаче заяви, че клиентът му е дал показания под принуда, докато е бил под въздействието на предписаните му лекарства.

Капрал Морлок е на 22 години и според АП той е измислял „сценариите“ за убийствата на мирните афганистанци. По думите на Морлок пък, цитирани в документите на следствието, сержант Гибс е планирал нападенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
OBICHAM AMERIKA OBICHAM VI BRATQ I SI TARKAM DUPETO VAV VSICHKI SAVETSKI SIMVOLI . FALOS ZA RUSIQ I VSICHKATA SLAVQNSKA PAPLACH POKRAI TQH...vnimavai brato,ce kato si turkas dupeto...da ne ti vleznat ...ja surp, ja cuk,ja petoluckata na Kremul
237
2
 
4
 
! Отговори
Аз човека! преди 13 години
ПБЕСНЯВАМ когато виждам как някъкви медии може да наострят хората едни срещу други!!! Християнин съм и никога не мога да си представя, че наистина вярващ мюсюлманин или християнин биха направили такова нещо! Престанете да се самоунижавате като се карате за неща които ви ги представят така както искат вие да ги възприемете! В момента контактувам с много мюсюлмани и много добре виждам, че няма и капка дивотия от тази която дават по новините. Ответното е валидно и за нас християните всички сме хора
236
1
 
3
 
! Отговори
блабла преди 13 години
опааааа, кои ли са терористите сега??? Сигурно пак мюсюлманите... Това че са мюсюлмани е достатъчно за предубедени тиквеници като вас!
235
0
 
5
 
! Отговори
е преди 13 години
За да се питат такива маймуни като теб... тези безмозъчни "*** фесове" напредват във всички сфери докато такива фимозни *** като теб си търсят провокация по смотаните статии на такива сайтове...
234
5
 
5
 
! Отговори
? преди 13 години
Не разбрах защо в коментарите за подобна статия се забелязват главно някакви безмозъчни *** фесове,които не са се научили да пишат и най-вероятно и да говорят на български да дават изказвания?
233
0
 
2
 
! Отговори
Gluposti........... преди 13 години
Statiata e prevedena tendenciozno.........a ot v4era 2 pyti i a redaktirat, za da i anapraviat po -pravokativna
232
2
 
6
 
! Отговори
ikh преди 13 години
ve4e po4ti vsi4ki sa rqzani ve tva e li4na higiena ti kat nqma6 tva e tvoy problem
231
3
 
2
 
! Отговори
ddk преди 13 години
ti si palna glupost!!!!!
230
2
 
5
 
! Отговори
ghl преди 13 години
vie pak ne ste rqzani koi znae kolko mikropi imate iiiiiiiiiiii ujas !!!!!!!
229
8
 
3
 
! Отговори
Пълни глупости преди 13 години
Толкова много глупости,безмислици и лъжи не бях чел на едно място от доклада за напредъка на България на гнусните комунисти и *** ДПС-ари !!
228
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кои с сега варватите??... Развитите демокрации или онези там?..
227
2
 
5
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Varvari!...S ni6to ne se otli4avat ot talibanite.
226
5
 
20
 
! Отговори
долу американците преди 13 години
ВСИЧКИ ЗЛИНИ НА ТОЗИ СВЯТ ИДВАТ ОТ съединените американски щати
225
3
 
11
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
Ето, за това мюсюлманите са зли и атентатори, защото проектират върху целия християнски свят идиотското поведение на шепа откачалки. И защото "белия" човек възприема мюсюлманина априори за по-низш от себе си, въпреки че този християнин може да живее в колибите на човешкото познание. А колкото до У С армията - ами те над 20% са изперкали.
224
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е американската армияНай добре се справят с беззащитните
223
3
 
10
 
! Отговори
Да преди 13 години
Тъпите американци са откачалки..
222
7
 
3
 
! Отговори
до-224 преди 13 години
уруде на теб ще ти дам 1 *** трофей да си го завираш в гнусния аспух неграмотен *** трябвало е да те убият още в утробата на гнусната ти майка а баща ти алкохолика те е събирал от килима издънка крадлива
221
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Goliama rabota sa amerikancite, za takiva raboti sydiat, no tova e demokraciata .........vij za rashkite ne znam.............
220
5
 
3
 
! Отговори
za 227 преди 13 години
Sergo nedej da lyjesh.........znaem , 4e si pasiven :))
219
6
 
3
 
! Отговори
za 224 преди 13 години
sus be haimana !